Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefin Nilssons dagbok med i nya biografin

”Jag vill att hela jag ska vara en bomb”, sade Marie Nilsson Lind till Expressens Karin Sörbring.
Marie Nilsson Lind skrev texterna i Ainbusks låtar och är storasyster till Josefin Nilsson. Hon sommarpratar 4 augusti.Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Ainbusk singers – fyra barndomsvänner från byn När på Gotland. Birgitta Jakobsson, Josefin Nilsson, Annelie Roswall och Marie Nilsson Lind.Foto: MARTINA HUBER
Systrarna Marie och Josefin, tagen 2001.Foto: STAFFAN JOHANSON

4 augusti är Marie Nilsson Lind värd för Sommar i P1.

Det har gått ett halvår sedan dokumentären om hennes syster Josefin Nilsson visades i SVT. En bok är på gång, men först ska hon sommarprata:

– Jag vill inte släppa en bomb, jag vill att hela jag ska vara en bomb, sa Marie Nilsson Lind till Expressen.

Vad handlar boken om och när kommer den?

Boken ”Älska mig för den jag är” släpps den 29 februari 2020, på årsdagen av Josefin Nilssons bortgång.

Till Dagens Nyheter berättade Marie Nilsson Lind att hon kommer att slutföra den biografi som Josefin skrev på när hon gick bort.

I ett pressmeddelande från förlaget Kaunitz-Olsson beskrivs boken som ”nyskrivna texter om livet före och efter Josefins död med brev, dagboksanteckningar, rättegångsprotokoll och det manus som Josefin Nilsson arbetade på vid tiden för sin död”. 

Felicia Feldt, dotter till Anna Wahlgren, tillbringade somrarna hos familjen Nilsson på Gotland och kom att se Ainbusk-artisterna som sina egna systrar.

– Josefin och Marie blev som mina systrar och jag minns det som somrar av ren lycka. Sen gick åren, jag missade mycket av deras Ainbusktid men 2012, när min bok (”Felicia försvann”) kommit ut, möttes vi igen, berättar hon.

Då fick Felicia Feldt frågan om hon kunde hjälpa till att skriva.

– Då var Josefin en bruten kvinna. Men hon ville ge ut en bok och frågade om jag kunde hjälpa henne att skriva den. Det blev inte så, säger Felicia Feldt i Svenska Dagbladet.

Så slog Josefin Nilsson och Ainbusk singers igenom

Ainbusk singers kom från lilla byn När på Gotland och grundades 1983. Josefin Nilsson var yngst av de fyra, bara 17 år, och hennes storasyster Marie var 22. De var i princip uppväxta i nöjeslivet eftersom pappa Allan drev den lokala När-revyn som var så populär att den blev känd även på fastlandet.

En talangtävling i Stockholm i mitten av 1980-talet ledde till första singeln ”Jag mötte Lassie”. Abba-Benny, Benny Andersson skrev musiken och Marie Nilsson texten.

”Ainbusk Singers var unika i sin stil. De sjöng utmärkt, de hade udda texter, som Marie Nilsson skrev, de var roliga och de pratade gotländska”, skrev Expressens nöjeskrönikör Anders Björkman när Josefin Nilsson gick bort 2016.

 

LÄS MER: Anders Björkman: ”Kraftfull artist – men inte lika stark inuti” 

 

Under 1980- och 1990-talen var Ainbusk stora. Deras låtar spelades i radion och de var med i alla stora underhållningsprogram i tv. 

För Josefin Nilsson blev det en soloplatta, ”Shapes”, och huvudrollerna i några av de stora svenska filmerna: Kärlekskomedin ”Adam & Eva” med Björn Kjellman och ”Det blir aldrig som man tänkt sig” av Hannes Holm och Måns Herngren. 

”Hon var ung, begåvad och hade en intensiv närvaro på scenen. Men hon försvann från nöjeslivet när hennes depressioner grep tag om hennes själ”, förklarade Anders Björkman.

Josefin Nilsson-dokumentären i SVT

Den 22 mars 2019 hade dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” premiär på SVT Play. Dagen var vald med omsorg, eftersom Josefin Nilsson skulle ha fyllt 50 år då om hon hade levt. Dokumentären är det mest sedda programmet på SVT:s streamingtjänst och visades någon vecka senare i SVT2.

I dokumentären berättar storasyster Marie Nilsson Lind om en destruktiv relation Josefin hade under 1990-talet och hur den påverkade henne fram till hennes död 2016.  

Mannen, som inte namnges i dokumentären, fick 1998 villkorlig dom för misshandel, olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.