Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marie-Louise Ekmans starka ord om makens sjukdomstid

Marie-Louise Ekman är en av årets sommarpratare i ”Sommar i P1”.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Gösta och Marie-Louise Ekman gifte sig 1989 men hade redan varit vänner i 20 år.Foto: OLA TORKELSSON / TT NYHETSBYRÅN
I ”Sommar i P1” berättar Marie-Louise Ekman om makens tuffa operation.Foto: JOHAN ADELGREN
Ett år efter Gösta Ekmans operation arbetade han som regissör på Dramaten.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Marie-Louise Ekman var gift med sin kärlek Gösta Ekman i nästan 30 år.

I ”Sommar i P1” berättar konstnären och dramatikern om den svåra tiden när Gösta Ekman drabbades av cancer i gallgångarna. 

– Vi låg tätt intill varandra och inbillade oss att på något oerhört sätt skulle allting ordna sig bara, säger Marie-Louise Ekman i sitt sommarprat. 

Marie-Louise Ekman och Gösta Ekman gifte sig 1989 och var gifta fram tills Gösta Ekman gick ur tiden. 

Den 1 april 2017 somnade den folkkära skådespelaren och regissören Gösta Ekman in, han blev 77 år gammal.

I ”Sommar i P1” berättar Marie-Louise Ekman om när maken fick cancer och skulle genomgå en operation med en risk på 50 procent att han inte skulle överleva. 

– Att somna de nätterna var inte det lättaste. Vi låg tätt intill varandra och inbillade oss att på något oerhört sätt skulle allting ordna sig bara, säger Marie-Louise Ekman i sitt sommarprat. 

Operationen tog hela sex timmar och efteråt ringde läkaren upp Marie-Louise för att meddela att det hade gått bättre än förväntat. Framåt kvällen ringde Marie-Louise tillbaka till sjukhuset och en sköterska höll telefonen nära Göstas ansikte och berättade att det var hans hustru.

– Han sa med svag röst ”säg att jag älskar henne” och jag skrek tillbaka ”allt har gått bra, det gick bra, du har klarat det”. Min lilla man svarade groggy ”ja du fick rätt igen”. Och så kom våra ömsesidiga kärleksbetygelser som en bön om en framtid ihop, säger Marie-Louise med gråten i rösten. 

”Som andra inte trodde var möjligt”

Tiden efter operationen blev svår och Gösta Ekman drabbades av blodförgiftning och hade svårt att säga hela meningar och röra sig. Men bara ett år efter den svåra operationen arbetade han på Dramaten.

– Det var något som var som ett gyllene exempel på hur en människas kraft kan se ut, hur man som människa vid ett visst tillfälle kan verka helt utslagen men bara lite senare göra något som andra inte trodde var möjligt. Jag ser det som att det är vårt uppdrag som medmänniska att vara det goda exemplet, hoppet, möjligheten om något annat och Gösta blev det levande exemplet på just detta, säger Marie-Louise Ekman. 

Den lyckade operationen och eftervården, tillsammans med Göstas vilja, gav paret ytterligare fem år tillsammans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.