Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marie-Louise Ekmans starka ord – ett år efter makens död

Marie-Louise och Gösta Ekman år 2013
Gösta EkmanFoto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Hösten 2011 blev Gösta Ekman allvarligt sjuk, för att minnas perioden antecknade Marie-Louise Ekman det som skedde under sjukhustiden. 

Fem år senare skulle Gösta Ekman just bli friskförklarad när läkarna upptäckte att cancern hade kommit tillbaka, den här gången gick hans liv inte att rädda.

Nu ger hon ut boken ”Få se om hundarna är snälla i kväll...” som baseras på anteckningarna från sjukhuset.

Marie-Louise Ekman berättar om den svåra sorgen efter sin makes bortgång.

– Vi pratade hela tiden och jag saknar väldigt vårt prat, säger hon.

Den 1 april 2017 somnade den folkkära skådespelaren och regissören Gösta Ekman in, han blev 77 år gammal. Med honom försvann en hörnsten i den svenska film- och underhållningshistorien.

Hösten 2011 drabbades Gösta Ekman av cancer och hamnade på Huddinge sjukhus. Vid hans sida under hela sjukdomstiden fanns hustrun sedan 1989 – konstnären och dramatikern Marie-Louise Ekman, 73, som då var chef på Dramaten. 

Under den fyra månader långa sjukhustiden förde Marie-Louise Ekman dagbok för att vara makens extra minne, något hans läkare rekommenderade att hon skulle göra. Nu ger hon ut boken ”Få se om hundarna är snälla i kväll...”, som baseras på anteckningarna.

 

 

Marie-Louise och Gösta Ekman.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Fick extra tid

Gösta Ekman återhämtade sig efter den omtumlande sjukhustiden vintern 2011-2012. Marie-Louise Ekman beskriver det som att de fick ”extra tid” tillsammans.

– Det är miraklet här. Man kan se uträknad ut, men ett år senare vara i full gång. Han satte upp en ny föreställning. Så kan människans kraft se ut. Det är något allmängiltigt i den berättelsen, att man kan ligga och var så utslagen och sedan kan man hämta sig, säger hon och fortsätter:

– Varje människa som går igenom en allvarlig canceroperation och drabbas av detta traumatiska blir märkt. När man går igenom väldigt dramatiska händelser tar livet en lite annan riktning. Man blir mera skör, både den som blir utsatt för det och den som står väldigt nära. 

När Marie-Louise Ekman senare läste upp anteckningarna från sjukhustiden för Gösta Ekman grät de tillsammans.

– Jag läste och han lyssnade. Det var hemskt jobbigt. Men det var själva vitsen, han ville att jag skulle läsa upp anteckningarna. Det tog hela sommaren, man fick läsa i korta stunder och dela upp det. 

 

LÄS MER: Göstas kärleksord till hustrun – i SVT 

 

Saknaden och sorgen efter Gösta

Enligt Marie-Louise Ekman har arbetet med boken har varit ett sätt att hantera saknaden och sorgen efter Gösta Ekmans död.

– Jag känner det som att det här är Göstas och mitt gemensamma projekt. Jag mår bra av att få uppehålla mig vid honom och ge honom plats i tillvaron.

– Jag har förlängt vår tid tillsammans. Jag började titta på de här anteckningarna i julas. Då slog det mig: jag kan ju fortsätta att vara med Gösta. Jag kan vakna på morgnarna och känna att vi ska hålla på med varandra i vårt projekt. Det är ett sätt att få vara tillsammans och förlänga samvaron.

Gösta Ekman opererades och överlevde den kritiska tiden efteråt. Fem år senare skulle han just bli friskförklarad när läkarna upptäckte att cancern hade kommit tillbaka, den här gången gick hans liv inte att rädda.

Vad saknar du mest med Gösta? 

– Hans sätt att uppföra sig. Hans slutledningsförmåga. Jag försöker tänka: ”Hur skulle Gösta ha sagt i det här sammanhanget? Hur skulle Gösta ha gjort?”. Han hade ett så fantastiskt språk och sätt att tänka och uttrycka sig på. 

– Vi pratade hela tiden och jag saknar väldigt vårt prat. Vi hade ständig dialog, eller två monologer. Gösta skrattade och sa redan i början av vårt förhållande: ”Det är så roligt för vi pratar på samma gång, men vi tar också paus på samma gång”. 

– Vi hade väldigt roligt och det var hela tiden spännande, år efter år. Det var någonting som fungerade overkligt bra mellan oss. 

”Dagbok förd mellan 7 nov 2011–9 mars 2012. I form av en extra hjärna. För en som inte skulle kunna minnas själv” har Marie-Louise Ekman skrivit i ett pressutskick om nya boken ”Få se om hundarna är snälla i kväll...”.

 

LÄS MER: Hustruns farväl av Gösta Ekman 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.