Marie-Louise Ekman och maken Göstar har roligt ihop - och man kan inte leva utan humor, säger Marie-Louise. Foto: Cornelia Nordström
Marie-Louise Ekman och maken Göstar har roligt ihop - och man kan inte leva utan humor, säger Marie-Louise. Foto: Cornelia Nordström

Marie-Louise Ekman om äktenskapet

Publicerad

Ett gott skratt förlänger livet. Nu hyllar Marie-Louise Ekman sin make Gösta för hans humor.

- Jag skulle inte kunna leva utan honom, säger Dramatenchefen till EXTRA.

Konstnären och filmskaparen Marie-Louise Ekman, 69, förbereder sig på sitt sista år som chef för Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm.

Men trots ett visst vemod över att behöva lämna den prestigefyllda posten efter sex år ser hon entusiastiskt på framtiden.

- Det här är världens mest fantastiska arbetsplats och jag skulle kunna vara här till "the bitter end".

- Men jag vill tillbaka till min ateljé. Jag tror på ett liv efter detta, säger hon när Extra träffar henne under en presentation av Dramatens nästa stora satsning "Utvandrarna".

Bli berörd

Hon är särskilt stolt över att ha lyckats förena nöje med aktuella samhällsfrågor under sin tid i huset. Teater ska inte bara vara underhållning, säger hon:

- Man ska bli djupt berörd, man ska uppleva att det är på allvar. Jag har inget behov av att syssla med tidsflykt. Sådant får man skapa själv, genom att gå och sätta sig på ett kafé.

Det betyder dock inte att man inte får skratta.

Marie-Louise Ekman beskriver sin vardag med maken och skådespelaren Gösta Ekman, 74, som mycket munter:

- Det går inte att leva utan humor. Jag är gift med en som är rätt bra på det. Jag skulle inte kunna leva utan honom.

Enligt den avgående teaterchefen är det ömsesidigt.

- Jag tror han skrattar åt mig ofta, kanske utan att jag fattar det. Vi skrattar mycket ihop, säger hon.

Nära döden

Makarna Ekman har varit gifta sedan 1989.

I våras berättade Gösta i radioprogrammet "P4 Extra" hur nära det var att han miste livet i en sjukdom för två år sedan.

- Jag har blivit så bortskämd så när liemannen knackade på så tyckte jag att jag dör nöjd. Men barn och barnbarn känner ju inte på det sättet, inte Marie-Louise heller, sa han då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag