Marie Göranzons rädsla för döden: ”Gått så fort”

Marie Göranzons kamp för att hålla kärleken vid liv
Marie Göranzon berättar för Femina hur hon börjar se slutet på karriären.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Marie Göranzon berättade nyligen även om äktenskapet med Jan Malmsjö i ”Renées brygga”.
Marie Göranzon och Jan Malmsjö har varit gifta sedan 1974.
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Skådespelaren Marie Göranzon, 78, har synts i filmer och teaterscener sedan 1960-talet.

I en intervju med Femina berättar hon inte bara om slutet på karriären – utan även om att närma sig de sista kapitlen i livet.

– Det är klart att jag blir rädd ibland, jag vill inte att något ska ta slut, säger hon till tidningen.

Marie Göranzon, en av Sveriges mest välkända och erfararna skådespelare har medverkat i allt från ”Fröken Julie” och ”Måsen” på Dramaten till tv-produktioner av August Strindberg och Lars Norén. På 2000-talet har hon också varit med i en uppsjö av ”Beck”-filmer.

I vår är hon aktuell i Colin Nutleys film ”Bröllop, begravning och dop – Filmen”, som är en uppföljning på Nutleys tv-serie. 

För Femina berättar Marie Göranzon om arbetet med filmen, men också om andra delar av karriären. Samtidigt förklarar hon också att hon börjar planera för slutet och ser sig själv vara yrkesaktiv i tre-fyra år till.

– Men det är konstigt att prata om för det känns samtidigt som att jag har 30 år kvar. En ålder går inte att förstå. ”Jag känner mig som 30 år inuti”, sa min mamma och jag tänkte ”vilket tjafs” men det är det ju inte. Jag känner mig som 40 eller 45 kanske, en otroligt vital ålder där det nästan är bäst att leva. Då stannar man där och på ett sätt kanske det är bra, att man tror att man är där, säger hon i intervjun med Femina.

Hon berättar även att hon tänker mer och mer på döden: ”Det är klart att jag blir rädd ibland, jag vill inte att något ska ta slut, säger hon till tidningen”.
Foto: OLLE SPORRONG

”Livet har gått så fort”

Sedan 1974 har Marie Göranzon varit gift med skådespelaren och sångaren Jan Malmsjö, som i år fyller 89 år. En ålder som gör att det inte bara är slutet på karriären hägrar. Göranzon menar att det svårt att ibland inte tänka på döden.

– Livet har gått så fort. Man tycker att man har oändligt med tid på sig men plötsligt är man vid vägs ände. Det är klart att jag blir rädd ibland, jag vill inte att något ska ta slut.

Marie Göranzon berättar också om hur hon i höstas smittades med corona. Hon ”var ordentligt sjuk”, hade feber, tappade lukt och smak, men fick inga problem med luftrören. 

”Varit väldigt försiktiga”

Oron handlade mer om maken Jan Malmsjö.

– Jag flyttade in i jungfrukammaren. Men han har, peppar, peppar, inte fått det. Vi har varit väldigt försiktiga med att ta hem människor. Vi har träffat några av de äldre barnen två och två men när vi hade barnkalas för de små var vi här ute i allén. Janne fick sitta på en bänk och ungarna fick ligga på någon matta vid hästskiten och det gick ju jättebra. Så jag tror vi varit rätt ordentliga, säger hon till Femina.

Marie Göranzon pratade nyligen om äktenskapet med Jan Malmsjö i TV4-programmet ”Renées brygga”.

– Man har en respekt för varandra. Sedan är det klart att det är upp och ner. Det skulle vara löjligt att stå här och säga att det bara är fantastiskt. Det är ett jobb, det är en jätteuppgift, det är som att bestiga Mont Blanc varje dag, berättade hon i programmet.

Karin Sörbring möter Marie Göranzon

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.