Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marie Göranzons oro inför döden: ”Vill inte försvinna”

Marie Göranzon är aktuell i ”Dancing Queens” på Netflix.
Marie Göranzon vill se sina barnbarn växa upp.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Jan Malmsjö och Marie Göranzon fann varandra som unga och lovande skådespelare.
Foto: OLLE SPORRONG

Skådespelaren Marie Göranzon har var gift i nästan 50 år med kollegan Jan Malmsjö.

För Svenska Dagbladet berättar hon om den livslånga relationen och om att allting har ett slut.

– Nu går jag och räknar och funderar på hur mycket tid jag kan få med barnbarnen, säger hon till tidningen.

Paret fann varandra som unga lovande skådespelare på Dramaten. Enligt Marie Göranzon, 78, har den kombinerade jobb- och kärleksrelationen med Jan Malmsjö, 89, haft stor betydelse för dynamiken i det långa förhållandet.

– Vi har alltid tyckt om att spela mot varandra och korresponderar nästan bättre på scenen än privat. Han har varit fantastisk med att stötta och coacha mig, otroligt bussig och peppande. I familjelivet tycker jag inte att han visat framfötterna på samma sätt. Där har han varit en latmask, hela den privata biten, det paketet kan man kanske skicka tillbaka, säger hon i intervjun med Svenska Dagbladet.

”Man vräkte ur all skit”

Marie Göranzon minns som exempel när de spelade mot varandra i ”Dödsdansen” på Dramaten.

– Vi stod och skällde på varandra på scen i tre timmar och har nog aldrig varit så snälla mot varandra i hemmet. Man vräkte ur all skit som fanns så när man kom hem var man som en liten ängel, säger hon till Svenska Dagbladet.

Just nu är Marie Göranzon aktuell i Helena Bergströms dansdrama ”Dancing Queens” på Netflix. I höst är hon aktuell i två teateruppsättningar, en på Maximteatern och en på Dramaten.

Numera väljer hon stimulerande projekt med människor som hon gillar att jobba med.

Har tänkt mycket på döden

Familjelivet är i dag betydligt viktigare än karriären. Marie Göranzon förklarar för Svenska Dagbladet att hon har funderat mycket på åldrandet och döden den senaste tiden.

– Det är många runtomkring mig som försvunnit, dött eller blivit sjuka. Det är egentligen jävligt fräckt, att folk måste dö, säger hon till tidningen.

Totalt har hon åtta barnbarn och det är mycket på dem hon tänker när hon räknar på hur många år hon kan ha kvar.

– Jag kanske kan få åtta, nej tio år? Jag vill inte försvinna för då hinner jag inte se vad som händer med dem. Men jag går inte och räknar skådespelarroller.

”Det är upp och ner”

När Marie Göranzon gästade Renée Nyberg i ”Renées brygga” avslöjade hon hur hon och Jan Malmsjö lyckats hålla passionen vid liv i alla år.

– Man har en respekt för varandra. Sedan är det klart att det är upp och ner. Det skulle vara löjligt att stå här och säga att det bara är fantastiskt. Det är ett jobb, det är en jätteuppgift, det är som att bestiga Mont Blanc varje dag, sa hon.

Skådespelarna Marie Göranzon och Jan Malmsjö har varit gifta i snart 50 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.