Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marie Fredrikssons välsignelse till Per Gessle och nya projektet

Helena Josefsson och Per Gessle
Foto: MATTIAS ERICSSON / STELLA PICTURES
Helena Josefsson
Foto: TV4
Per Gessle och Helena Josefsson
Foto: TV4
Per Gessle
Foto: CHRISTIAN ORNBERG
Per Gessle och Marie Fredriksson 1989
Foto: HANS T DAHLSKOG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marie Fredriksson och Per Gessle 2012
Foto: SERGEI BACHLAKOV / STELLA PICTURES PHOTOSHOT
Marie Fredriksson
Foto: EGOR ALEEV
1 / 8

När Per Gessle åter står på scen och framför Roxettes ikoniska låtar, så är det med Marie Fredrikssons välsignelse över projektet.

I TV4:s ”Gessle – en vacker kväll” berättar Per Gessle om hur Roxettes framgångssaga började.

– Jag lärde mig inget i plugget, men på popplattorna hittade jag ett helt eget språk, säger han i konsertfilmen.

Per Gessle, 60, bjuder på låtar från hela karriären i ”Gessle – en vacker kväll”, konsertkvällen från Brottet i Halmstad som visades i TV4 under måndagen.

I Per Gessles repertoar finns både sololåtar och Gyllene Tider-hits. Men det var när artisten började skriva låtar på engelska som hans musik letade sig utanför Sveriges gränser och gjorde succé. Tillsammans med Marie Fredriksson, 60, slog han igenom med Roxette.

– Jag började skriva låtar på engelska på 70-talet och lärde mig engelska genom att lyssna på popmusik. Jag lärde mig inget i plugget, men på popplattorna hittade jag ett helt eget språk. Jag tänkte spela en av de första låtarna jag skrev till Roxette, säger han i tv-programmet och presenterar ”It must have been love”.

Duons framgångar har varit enorma. Sedan starten 1986 har bandet har sålt över 60 miljoner skivor. Under den tvååriga världsturnén ”Charm school”, som avslutades 2012, såldes 1,5 miljoner biljetter.”Per bjöd på en Daimstrut”

Marie Fredriksson drabbades 2002 av en hjärntumör och meddelade 2016 att hon på grund av sviterna av sjukdomen inte längre orkade uppträda eller spela in skivor med Roxette.

I ”Gessle – en vacker kväll”, som spelades in 2017, är det sångerskan Helena Josefsson, 41, som sjunger i Roxette-låtarna ”It must have been love” och ”She´s got the look”. 

Gessles samarbete med Helena Josefsson sträcker sig flera år tillbaka i tiden, hon har medverkat på hans tidigare skivinspelningar och turnéer sedan 2000-talet. 

När Per Gessle gav sig ut på Europaturné med Roxette hösten 2018 backades han också upp av Helena Josefsson. I P4 Extra berättade hon om hur det var att få frågan om att turnera med Roxette.

– Det var svårt att föreställa sig i förväg hur det skulle bli. Per bjöd på en Daimstrut fösta gången vi träffades, och hade nyckeln till mitt hjärta direkt. Det är så man kommer in och visar att: ”Du och jag tycker om samma saker, vi kan sjunga tillsammans”. Om det är stort eller litet runtomkring, det spelar inte så stor roll, sa hon.

Marie Fredrikssons godkännande

Inför Europaturnén berättade Per Gessle att han aldrig hade gjort konserterna om han inte haft radarpartnern Marie Fredrikssons stöd.

– Jag ville inte skaffa någon ny Marie för det är vi som skapat detta tillsammans. Jag ville inte ersätta henne med någon annan, sa han och fortsatte:

– Men Marie har alltid, även när hon slutade med turnerandet, varit på mig om att fortsätta, att göra något annat med det här. Det är jag som varit emot det. Och jag hade aldrig gjort det om hon inte sagt okej.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.