Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marie Fredrikssons plan för 60-årsdagen

Marie Fredriksson fyller 60 år.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Marie Fredriksson har haft en osannolikt framgångsrik musikkarriär.Foto: RONNY JOHANNESSON

Hipp, hipp, hurra!

Roxette-sångerskan Marie Fredriksson fyller 60 år.

Här är hennes hälsning inför födelsedagsfirandet.

– Nu när jag har glädjen att fylla 60 år passar jag på att göra det i lugnt läge med enbart min närmsta, kära familj, säger sångerskan.

Gun-Marie Bolyos, mer känd som Marie Fredriksson, föddes i Östra Ljungby den 30 maj 1958 och kom att bli en av Sveriges mest framgångsrika sångerskor genom sitt samarbete med Per Gessle i bandet Roxette.

Roxette bildades 1986 och är ett av Sveriges mest internationellt framgångsrika band någonsin. Gruppen har sålt över 75 miljoner skivor världen över och har toppat amerikanska Billboardlistan fyra gånger. Roxette har haft hela 19 låtar på den brittiska topp 40-listan.

Utöver Roxette har Marie Fredriksson även haft en lång och framgångsrik solokarriär. Bland hennes hitlåtar finns ballader som ”Ännu doftar kärlek”, ”Tro” och ”Sparvöga”.

Den 30 maj fyller Marie Fredriksson, som de senaste åren har haft flera hälsoproblem, 60 år.

 

LÄS MER: Per Gessles ärliga ord efter Marie Fredrikssons sjukdom 

 

Nu skickar hon en födelsedagshälsning:

– Genom åren har jag firat rejält: födelsedagar, listplaceringar och platinaskivor och det har varit fantastiskt! Jag har också haft fester, releasepartyn och kalas i mängder, säger Marie Fredriksson och fortsätter:

– När jag nu har glädjen att fylla 60 år passar jag på att göra det i lugnt läge med enbart min närmsta, kära familj och ser mycket fram emot det. Och jag är extra glad att få fira i solsken!

Marie Fredriksson slutade turnera med Roxette

2002 blev Marie Fredriksson svårt sjuk och läkarna upptäckte snart att den folkkära sångerskan drabbats av en hjärntumör.

Det blev startskottet på en lång och tuff behandling. Marie Fredriksson blev senare friskförklarad men har haft fortsatta hälsoproblem till följd av de strålskador hon fick under behandlingen. På sitt soloalbum ”The change” från 2004 sjunger Marie Fredriksson om sina upplevelser från perioden.

2009 återförenades Marie Fredriksson med Roxette och turnerade. 2010 sjöng hon och Per Gessle ”The look” på prinsessan Victorias bröllop och tre år senare sjöng hon ”Ännu doftar kärlek” på prinsessan Madeleines bröllop. 

– Helt fantastiskt att hon ens kan stå på scenen efter vad hon har gått igenom. Och att allt fungerar också. Det är ett underverk att hon är tillbaka, sa Per Gessle då.

Slutade turnera

Men 2016 slutade Roxette turnera, på inrådan av Marie Fredrikssons läkare. Enligt bandets manager, Marie Dimberg, blev turnélivet blir för påfrestande för sångerskan.

– Avicii slutar sitt turnerade också. Han är 30 år yngre. Det är slitigt. Marie orkar inte turnera mer, sa hon då.

I självbiografin ”Kärleken till livet” från 2015 berättade Marie Fredriksson att hon trots hälsoproblemen ser ljust på livet.

”Äntligen känns det som att jag har förlikat mig med att jag har en strålskada att leva med. Att det var så här det blev. Jag har förlorat många år genom sjukdomen. Och det är dessutom en sorg att åldras. Men varje dag tänker jag att jag är tacksam att jag sitter här. Och att jag fortfarande kan sjunga”, skrev hon.

Marie Fredriksson är gift med musikern Mikael Bolyos. Paret föll för varandra redan efter första mötet och gifte sig 1994. De har två barn tillsammans och bor i en villa på Djursholm utanför Stockholm. 

Trots att Marie Fredriksson inte turnerar längre jobbar hon fortfarande med musik och gör nya låtar.

 

LÄS MER: Fredriksson gör oväntad comeback efter sjukdomen 

Marie Fredrikssons karriär:

Här är soloalbumen:

 

1984 – Het vind

1985 – Den sjunde vågen 

1987– Efter stormen

1992 –  ständiga resan

1996 – I en tid som vår

2004 – The Change

2006 – Min bäste vän

2013 – Nu!

 

Från soloskivorna finns hitlåtar som ”Ännu doftar kärlek”, ”Sparvöga” och ”Tro”.

 

Här är Roxettes album:

 

1986 – Pearls of Passion

1987 – Dance Passion

1988 – Look Sharp!

1991 – Joyride

1992 – Tourism

1994 – Crash! Boom! Bang!

1996 – Baladas En Español

1999 – Have a Nice Day

2001 – Room Service

2011 – Charm School

2012 – Travelling

2013 – Live: Travelling The World

2016 – Good Karma

 

Från Roxettes skivor finns hitlåtar som ”It must have been love”, ”The look”, ”Dressed for success”, ”Joyride” och ”Sleeping in my car”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.