Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marie Fredrikssons liv de sista åren – drog sig undan

Så sörjs Marie Fredriksson
Roxette gjorde stor succé. Foto: ROGER SARGENT/SHUTTERSTOCK / ROGER SARGENT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Marie Fredriksson bestämde sig för att sluta turnera 2016. Foto: DN / TT / MAGNUS HALLGREN

För många var hon sedan länge uträknad – men 2009 återvände Marie Fredriksson till scenen och Roxette, efter år av cancerbehandlingar och hjärnoperationer.

Först 2016 drog den svenska världsstjärnan på läkarnas inrådan sig tillbaka från rampljuset, för att leva sina sista år i stillhet med familjen.

– När hon sa ”Jag klarar inte av det längre. Jag kan inte resa längre, jag kan inte stå på scen, jag kan inte fokusera”. Då sa jag ”Okej, vi hoppar det”, berättade Per Gessle för tyska RTL 2016.

Efter att ha genomgått flera operationer och strålningsbehandlingar blev Marie Fredriksson till sist friskförklarad från hjärncancern, som drabbade henne 2002. Men artisten skulle komma att lida av de hälsoproblem hon fått till följd av den intensiva cancerbehandlingen för resten av sitt liv.

”I augusti 2003 bestämdes det att jag skulle göra en tredje operation för att ta bort den sönderstrålade delen av hjärnan. De ville också se om det fanns några levande tumörceller kvar. Det var efter den operationen som jag fick de mer allvarliga skador som jag kämpar med i dag”, skrev Marie Fredriksson i sin självbiografi ”Kärleken till livet”.

Per Gessles reaktion på beslutet

När hon efter år av turnerande världen över med Roxette valde att lägga artistlivet på hyllan 2016 var det just på grund av strålskadorna hon fått under den intensiva cancerbehandlingen.

Per Gessle berättade i en intervju med tyska tv-kanalen RTL om duons beslut att sluta turnera.

– Cancern har inte återvänt. Men hon är nästan blind på ena ögat. Hennes ben är värre, hon kan inte gå längre och hon har inte kraft nog för att resa. När hon sa ”Jag klarar inte av det längre. Jag kan inte resa längre, jag kan inte stå på scen, jag kan inte fokusera”. Då sa jag ”Okej, vi hoppar det”, sa Per Gessle till RTL.

Marie Fredriksson om slutet på turnén

Marie Fredriksson lämnade också ett meddelande till fansen i pressmeddelandet där bandet gick ut med att de inte skulle spela tillsammans mer.

”Jag är särskilt stolt och tacksam över att ha kommit tillbaka efter min sjukdom 2009 och spelat oss ytterligare några varv runt jorden! Nu är turnerandet över för min del och jag tackar vår fantastiska publik som varit med på hela resan”, skrev Marie Fredriksson 2016.

Marie Fredriksson blev 61 år. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter beslutet för Roxette, som gjordes på läkarnas inrådan, drog sig Marie Fredriksson tillbaka från rampljuset, och kom att tillbringa sina sista år tillsammans med sin man och deras två barn i hemmet på Djursholm.

När hon fyllde 60 år skickade Fredriksson en hälsning till fansen, från sitt tillbakadragna liv.

– Genom åren har jag firat rejält: födelsedagar, listplaceringar och platinaskivor och det har varit fantastiskt! Jag har också haft fester, releasepartyn och kalas i mängder. När jag nu har glädjen att fylla 60 år passar jag på att göra det i lugnt läge med enbart min närmsta, kära familj och ser mycket fram emot det. Och jag är extra glad att få fira i solsken!

2009 Maries hemliga familjespelning: Roxette-stjärnan överskuggades bara av en annan artist - sonen Oscar

Oscar Bolyos sjöng Lenny Kravitz så mamma inte kunde hålla tårarna tillbaka.

Se bilderna från Marie Fredrikssons fantastiska karriär

Se bilderna från Marie Fredrikssons fantastiska karriär. Framgångarna med Roxette och tunga tiden efter hjärntumören.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.