Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marie Fredriksson:
Det blev ensamt bitvis

Med sitt andra album "Look Sharp!" erövrade Roxette världen. I radiodokumentären "Look Sharp 25 år" berättar Marie Fredriksson och Per Gessle om livet som världsstjärnor. Foto: Sergei Bachlakov

Roxette blev över en natt ett av världens största band med fyra ettor på USA-listan.

Nu berättar Marie Fredriksson, 55, om den svåra tiden i bandet. Om hennes ensamhet som gjorde sig påmind - och om den hårda pressen att vara stjärna.

- Det blev ensamt bitvis, säger hon i radiodokumentären "Look Sharp 25 år".

Roxettesalbum

Pearls of Passion (1986)

Dance Passion - The Remix Album (1987)

Look Sharp! (1988)

Joyride (1991)

Tourism (1992)

Crash! Boom! Bang! (1994)

Rarities (1995)

Don't Bore Us, Get to the Chorus! Roxette's Greatest Hits (1995)

Baladas En Español (1996)

Have a Nice Day (1999)

Room Service (2001)

The Ballad Hits (2001)

The Pop Hits (2003)

A Collection of Roxette Hits - Their 20 Greatest Songs! (2006)

The Rox Box / Roxette 86-06 (2006)

Charm School (2011)

Travelling (2012)

Travelling the World (2013)

"Look Sharp 25 år"

"Look Sharp 25" år sänds i dag 12.03 i P4 samt i 16.03 i P1. den 3 januari sänds programmet klockan 18.15 i P1. Programmet som är gjord av Tove Meyer och Tara Moshizi finns även i appen Sveriges Radio Play.

Per Gessle, 54, slog igenom i början på 1980-talet med Gyllene Tider och hade varit popstjärna några år. Nu såg han sin stjärna snabbt dala. Marie Fredrikssons, Gessles gamla kompis från Halmstad, hade en motsatt kurva. Hon hade precis slagit igenom med några starka soloplattor.

Idén till bandet Roxette föddes 1986. Men det fanns en stor osäkerhet. Inte minst från Per Gessles sida. Han berättar i dokumentären "Look Sharp 25 år - så tog Roxette över världen" av Tove Meyer och Tara Moshizi, att det inte var en självklarhet att det skulle bli ett samarbete.

"I botten"

- Mina aktier hade gått ner i botten. Jag visste inte vad jag skulle ta vägen. Jag var vilsen i mitt liv och i min karriär samtidigt som Marie slog igenom med två fantastiska plattor, säger Per Gessle.

- Men Marie gick emot sina rådgivare. Ingen tyckte att de skulle jobba med mig, de tyckte hon skulle göra det själv.

Drömmen om att slå igenom utanför Sverige lockade Marie Fredriksson.

- Det var ordning och reda på Per. Han är en så otroligt snäll person och framför allt en rolig människa som det är lätt att arbete med. Vår stora dröm var att ge oss ut i världen, säger Marie Fredriksson i programmet.

Erövrade världen

Så blev det också. Med sitt andra album "Look Sharp!" från oktober 1988 erövrade Halmstads-duon världen.

I slutet av mars 1989 toppade Roxette Billboards Hot 100-lista med låten "The Look". "Listen To Your Heart", "It Must Have Been Love"och "Joyride" blev också ettor på USA-listan.

Pressen var stenhård på de nya svenska stjärnorna. I programmet berättar Marie Fredriksson att hon både uppträdde på scenen med ryggskott och spyhinkar i kulisserna. Om att de var tvungen att ta till alla medel för att fortsätta att hålla sig i toppen.

Marie Fredriksson berättar även i programmet att hon kände sig mycket ensam när Roxette var ute och spelade.

- Det blev ensamt bitvis. Jag tyckte det, Per hade Åsa med sig hela tiden. Jag kommer ihåg att jag gjorde några svenska plattor i samma veva som var jobbiga och rätt sorgliga.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!