Med sitt andra album "Look Sharp!" erövrade Roxette världen. I radiodokumentären "Look Sharp 25 år" berättar Marie Fredriksson och Per Gessle om livet som världsstjärnor. Foto: Sergei Bachlakov
Med sitt andra album "Look Sharp!" erövrade Roxette världen. I radiodokumentären "Look Sharp 25 år" berättar Marie Fredriksson och Per Gessle om livet som världsstjärnor. Foto: Sergei Bachlakov

Marie Fredriksson:
Det blev ensamt bitvis

Publicerad

Roxette blev över en natt ett av världens största band med fyra ettor på USA-listan.

Nu berättar Marie Fredriksson, 55, om den svåra tiden i bandet. Om hennes ensamhet som gjorde sig påmind - och om den hårda pressen att vara stjärna.

- Det blev ensamt bitvis, säger hon i radiodokumentären "Look Sharp 25 år".

Per Gessle, 54, slog igenom i början på 1980-talet med Gyllene Tider och hade varit popstjärna några år. Nu såg han sin stjärna snabbt dala. Marie Fredrikssons, Gessles gamla kompis från Halmstad, hade en motsatt kurva. Hon hade precis slagit igenom med några starka soloplattor.

Idén till bandet Roxette föddes 1986. Men det fanns en stor osäkerhet. Inte minst från Per Gessles sida. Han berättar i dokumentären "Look Sharp 25 år - så tog Roxette över världen" av Tove Meyer och Tara Moshizi, att det inte var en självklarhet att det skulle bli ett samarbete.

"I botten"

- Mina aktier hade gått ner i botten. Jag visste inte vad jag skulle ta vägen. Jag var vilsen i mitt liv och i min karriär samtidigt som Marie slog igenom med två fantastiska plattor, säger Per Gessle.

- Men Marie gick emot sina rådgivare. Ingen tyckte att de skulle jobba med mig, de tyckte hon skulle göra det själv.

Drömmen om att slå igenom utanför Sverige lockade Marie Fredriksson.

- Det var ordning och reda på Per. Han är en så otroligt snäll person och framför allt en rolig människa som det är lätt att arbete med. Vår stora dröm var att ge oss ut i världen, säger Marie Fredriksson i programmet.

Erövrade världen

Så blev det också. Med sitt andra album "Look Sharp!" från oktober 1988 erövrade Halmstads-duon världen.

I slutet av mars 1989 toppade Roxette Billboards Hot 100-lista med låten "The Look". "Listen To Your Heart", "It Must Have Been Love"och "Joyride" blev också ettor på USA-listan.

Pressen var stenhård på de nya svenska stjärnorna. I programmet berättar Marie Fredriksson att hon både uppträdde på scenen med ryggskott och spyhinkar i kulisserna. Om att de var tvungen att ta till alla medel för att fortsätta att hålla sig i toppen.

Marie Fredriksson berättar även i programmet att hon kände sig mycket ensam när Roxette var ute och spelade.

- Det blev ensamt bitvis. Jag tyckte det, Per hade Åsa med sig hela tiden. Jag kommer ihåg att jag gjorde några svenska plattor i samma veva som var jobbiga och rätt sorgliga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag