Marie Fredriksson bländar med livslust

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sergei Bachlakov

De som träffat Marie Fredriksson den senaste tiden kommer tillbaka alldeles utmattade. Och liksom upplysta. Höga på inspiration och med nya glasögon att se på livet genom. Att den blekta blondinens livslust bländar live är det ingen tvekan om.

Med musiken är det lite grumligare.

För tio år sedan fick den gamla Roxette-stjärnan en mycket svår hjärntumör, genomgick operation och en lång efterföljande rehabilitering. "Nu!" är inte första livstecknet från henne sedan dess. Rockdamen har stått bakom två utställningar och dessutom åkt jorden runt med Per GessleRoxette-turné.

Men det här är hennes solo-comeback, den första skivan med originallåtar på svenska på 17 år. Under fem år har hon och maken Mikael Bolyos jobbat på albumet som ska pränta in Fredrikssons namn på topplistorna igen.


Till sin hjälp har de bland annat Uno Svenningsson, vars bidrag "Det bästa som någonsin kan hända", har kryddats med gnälliga gitarrer och pedalsteel medan Fredriksson tryggt glider på vokalerna.

Per Gessles infantila textförfattande gifter sig bra med rockdamens mer seniora röst och mogna känsloförmedling - de två kanske borde starta en duo tillsammans? Just det... det har de redan. Men jag hade gärna hört fler spår signerade herr Gessle.

Fler låtar kommer etsa sig fast i P4s radiovågor och helt säkert användas på både bröllop och begravningar.


Sångerskans egna "Hotel California"-ballad "Sista sommarens vals" är dramatisk och påminner om 80- och 90-talets Marie Fredriksson. Där lyckas hon beröra. Och överföra sin lyskraft till musiken.

ALBUM

Marie Fredriksson

"Nu!"

Vem: Marie Fredriksson, 55, debuterade med "Het vind" 1984. Men är förstås mest känd som Per Gessles parhäst i sanslöst framgångsrika Roxette, som slog igenom två år efter Maries debut. Roxette har sålt 75 miljoner album världen över och var på världsturné senast förra året.

Vad: Första albumet med svenska originallåtar på 17 år. Låtskrivare är bland annat Per Gessle, Johan Kinde, Kenneth Gärdestad och Uno Svenningsson. 19 februari startar en 19 stopp lång Sverige-turné.

Genre: Visrock.

Släpps: 20 november.

Om du gillar "Nu!" lyssna också på: Tina Turner "Simply the best", Eva Dahlgren "En blekt blondins hjärta", Melissa Horn "Om du vill vara med mig".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.