Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marie Fredriksson är död – världsstjärnan blev 61 år

Se bilderna från Marie Fredrikssons fantastiska karriär. Framgångarna med Roxette och tunga tiden efter hjärntumören.
Marie Fredriksson är död – världsstjärnan blev 61 år
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
2002 blev Marie Fredriksson svårt sjuk och läkarna upptäckte snart att den folkkära sångerskan drabbats av en hjärntumör.
Foto: SVEN LINDWALL
Marie Fredriksson och Per Gessle Roxette uppträder i Moskwa.
Foto: PX1 / ALL OVER PRESS WENN.COM

Världsstjärnan och en av våra mest folkkära artister Marie Fredriksson har avlidit. Hon blev 61 år gammal.

Marie Fredriksson sörjs närmast av sin make Mikael Bolyos och deras två barn.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom”, skriver managern Marie Dimberg i ett pressmeddelande.

Marie Fredriksson har gått bort, 61 år gammal.

Det bekräftar Marie Fredrikssons manager Marie Dimberg i ett pressmeddelande.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom.”

2016 drog Marie Fredriksson sig tillbaka på grund av sin sjukdom. Då beslutade hon sig för att tillbringa tiden med sin familj: Maken och barnen.

”Läkarna avrådde henne från vidare scenframträdanden och hon drog sig tillbaka till lugnet med familjen”, står det vidare i pressmeddelandet.

Roxette-kollegan Per Gessle sörjer Marie Fredriksson, och tackar henne för allt hon har gjort.

”All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same”, skriver Per Gessle.

Marie Fredriksson lämnar efter sig maken Mikael Bolyos, 62, och deras två barn Josefin Bolyos, 26, och Oscar Bolyos, 23. I pressmeddelandet ber familjen om visad hänsyn i sin sorg, och berättar att Marie Fredriksson kommer begravas i stillhet med bara närmaste familjen närvarande.

2009 Maries hemliga familjespelning: Roxette-stjärnan överskuggades bara av en annan artist - sonen Oscar

Oscar Bolyos sjöng Lenny Kravitz så mamma inte kunde hålla tårarna tillbaka.
Marie Fredriksson och Per Gessle tillsammans i Roxette.
Foto: JAN DELDEN/EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Förutom Roxette har Marie Fredriksson sedan början av 80-talet haft en lyckad solokarriär.
Foto: MAF / ALL OVER PRESS WENN.COM

Marie Fredriksson – en av Sveriges största

Roxette bildades 1986 och är ett av Sveriges mest internationellt framgångsrika band någonsin. Gruppen har sålt över 75 miljoner skivor världen över och har toppat amerikanska Billboardlistan fyra gånger. Roxette har haft hela 19 låtar på den brittiska topp 40-listan.

Förutom Roxette har Marie Fredriksson sedan början av 80-talet haft en lyckad solokarriär. Bland hennes mest älskade verk finns ballader som ”Ännu doftar kärlek”, ”Tro” och ”Sparvöga”.

2013 släppte Marie Fredriksson sitt sista soloalbum, ”NU”, med låtar på svenska. Albumet producerades av Mikael Bolyos, som Marie Fredriksson varit gift med sedan 1994. Makarna har bott i en villa på Djursholm utanför Stockholm.

Pressmeddelandet om Marie Fredrikssons sjukdom

Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom.


2002 drabbades Marie av en hjärntumör. Trots intensiva behandlingar fortsatte Marie sitt skapande av musik tillsammans med maken Mikael Bolyos. Hon utvecklade sin konst och gjorde flera framgångsrika utställningar. Maries järnvilja besegrade så småningom sjukdomen och 2009 stod hon på scen igen. 2010-2016 gjorde Roxette flera turnévarv runt jorden och Marie hann även med ett nytt soloprojekt 2013, albumet och turnén ”Nu”. 2016 gjorde dock sviterna av hennes sjukdom att läkarna avrådde henne från vidare scenframträdanden och hon drog sig tillbaka till lugnet med familjen. Året innan gav Marie ut sin biografi ”Kärleken till livet”.


Det är ett stort musikaliskt arv Marie lämnar efter sig. Med sin omisskännliga, fantastiska röst och sitt storslagna artisteri på scen vann hon publikens kärlek världen över. Vi minns också en skånska med en stor aptit på livet, en sprudlande positiv känslomänniska med ett enormt stort hjärta som månade om alla i hennes närhet. 

Marie Fredriksson drabbades av hjärntumör

2002 blev Marie Fredriksson svårt sjuk och läkarna upptäckte snart att den folkkära sångerskan drabbats av en hjärntumör. Enligt läkarna hade hon 20-25 procents chans att överleva.

Det blev startskottet på en lång och tuff behandling. Marie Fredriksson blev senare friskförklarad men hade fortsatta hälsoproblem till följd av de strålskador hon fick under behandlingen. På sitt soloalbum ”The change” från 2004 sjöng Marie Fredriksson om sina upplevelser från perioden.

2009 återförenades Marie Fredriksson med Roxette och turnerade. 2010 sjöng hon och Per Gessle ”The look” på prinsessan Victorias bröllop och tre år senare sjöng hon ”Ännu doftar kärlek” på prinsessan Madeleines bröllop.

Marie Fredriksson skriver i sin självbiografi ”Kärleken till livet” att hon trots problemen med hälsan såg ljust på livet.
Foto: SARA PETTERSSON
Marie Fredriksson och Per Gessle.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

I en intervju med Expressen förra året hyllade Per Gessle sin musikaliska partner sedan över 30 år.

– Hon har varit fantastisk. Jag vet inte hur många hundratals konserter vi gjorde de sista fem åren och det var helt tack vare hennes energi som det gick att göra. Hennes läkare sa att hon aldrig kommer palla det där, men det pallade hon – i flera år, sa han.

2016 meddelade Marie Fredriksson att hon på grund av sviterna av sjukdomen inte längre orkade uppträda eller spela in skivor med Roxette.

– Det är slitigt. Marie orkar inte turnera mer, sa hennes manager Marie Dimberg då.

Expressens musikrecensent Maria Branden minns Marie Fredriksson.

I självbiografin ”Kärleken till livet” från 2015 berättade Marie Fredriksson att hon trots problemen med hälsan såg ljust på livet.

”Äntligen känns det som att jag har förlikat mig med att jag har en strålskada att leva med. Att det var så här det blev. Jag har förlorat många år genom sjukdomen. Och det är dessutom en sorg att åldras. Men varje dag tänker jag att jag är tacksam att jag sitter här. Och att jag fortfarande kan sjunga”, skrev hon.

Marie Fredriksson med maken Mikael Bolyos.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Släppte ny musik förra året – tackade fansen

På sin 60-årsdag den 30 maj i fjol släppte Marie Fredriksson jazzsingeln ”Sing me a song”. Enligt artisten var låten en gåva till fansen för allt stöd de har gett henne.

”Att släppa en låt på min födelsedag blir mitt sätt att visa tacksamhet för all den kärlek jag fått genom åren, det här är min 60-års present till mig själv och till alla fans”, sa hon i ett pressmeddelande.

I en hälsning via Expressen berättade Marie Fredriksson då att hon såg fram emot att fira födelsedagen i stillhet med sina närmaste:

– När jag nu har glädjen att fylla 60 år passar jag på att göra det i lugnt läge med enbart min närmsta, kära familj och ser mycket fram emot det. Och jag är extra glad att få fira i solsken.

Löfvens sorg

Statsminister Stefan Löfven (S) har skrivit en avskedshälsning på Facebook.

”Det är oerhört sorgligt att Marie Fredriksson har gått bort. Jag tänker på hennes familj och vänner. Marie Fredriksson var en av Sveriges mest folkkära artister. Jag minns tydligt när jag hörde henne för första gången att jag tänkte: den här rösten är något utöver det vanliga”, skriver Löfven.

Även kungen sörjer Marie Fredrikssons bortgång. 

”Vi har nåtts av det tråkiga beskedet att sångerskan Marie Fredriksson gått ur tiden. För många i vårt land, även i min egen familj, är hennes musik nära förknippad med minnen från särskilt viktiga stunder i livet”, säger han i en kommentar till Expressen. 

Kulturminister Amanda Lind (MP) säger att hon blev ledsen när hon fick beskedet.

– Själv växte jag upp med Roxette och de har inneburit så mycket för svensk popmusik. Marie med sin innerlighet och fantastiska röst, säger hon.

TV: Anders Björkmans starka reaktion

Så minns Expressens nöjeskrönikör den folkkära artisten.
På sin 60-årsdag den 30 maj i fjol släppte Marie Fredriksson jazzsingeln ”Sing me a song”.
Foto: THOMAS PERSSON / KVÄLLSPOSTEN XPRESSEN, KVP, GT
Enligt artisten var låten en gåva till fansen för allt stöd de har gett henne.
Foto: THOMAS PERSSON / EXPRESSEN, KVP,GT
Hemlig familjespelning: Roxette-stjärnan överskuggades bara av en annan artist - sin egen son Oscar.

spotify:artist:4YkPXMsmFf3K2XFHPddqFU

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.