Marianne Rundström
sade upp sig efter sändning

Marianne Rundström berättar för Expressens Karin Sörbring att hon har sagt upp sig efter nästan 22 år på SVT.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Marianne Rundström slutar på Gomorron Sverige, men har flera uppdrag på gång
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Marianne Rundström i SVT:s Gomorron Sverige
Foto: SVT

Hon har jobbat på SVT i snart 22 år.

Men efter torsdagens "Gomorron Sverige"-sändning lämnade Marianne Rundström, 66, in sin avskedsansökan.

- Jag har sagt upp mig i dag för att jag inte upplever att kunskap och erfarenhet värdesätts på SVT, det är ungdomligt som gäller, säger hon.

Till hösten byts alla programledare i SVT:s morgonprogram ut.

- Målgruppen för det nya morgonprogrammet är 20-39 år och jag förstår verkligen att programmet behöver förnyas och att jag inte ska vara kvar där. Men jag tycker att det bästa är att man blandar olika åldrar och erfarenheter och då det inte känns som att kunskap och erfarenhet värdesätts på SVT väljer jag att säga upp mig, berättar Marianne Rundström.

Hon fortsätter:

- De andra programledarna har gått vidare till andra uppdrag, men det har inte riktigt varit så för mig. 

Efter torsdagens "Gomorron Sverige"-sändning tillsammans med veteranen Claes Elfsberg, som också han har framfört kritik mot SVT:s politik mot seniora medarbetare, meddelade Marianne Rundström ledningen sitt beslut att sluta redan nu, i stället för den 10 januari nästa år då hon fyller 67 och enligt SVT:s regler annars blir uppsagd.

- Beslutet togs emot med förvåning, säger Marianne Rundström.

Rundström fattade beslutet för flera månader sedan

Det var dock inget impulsivt drag från programledarens sida.

- Jag fattade beslutet för flera månader sedan, efter lång betänketid, att jag skulle bryta upp och göra något annat. Det är ingen behaglig känsla att hamna lite i bakvattnet och inte känna sig efterfrågad, det blir motvind att göra saker då.

Har du redan nu nya uppdrag på gång för andra uppdragsgivare än SVT?

- Ja, jag har uppdrag som väntar i samma fåra innan jag knappt har knystat om att jag ska sluta. Jag har kul grejer på gång! Jag tänker i högsta grad fortsätta att yrkesarbeta.

Redan nu har Marianne Rundström fått erbjudanden om andra jobbuppdrag.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

När gör du dina sista sändningar på SVT?

- I "Gomorron"-soffan blir det kring midsommar och så gör jag två program från Almedalen, men sedan kommer jag alltså inte tillbaka till SVT efter sommarsemestern.

Ulf Johansson, programchef på riksnyheterna, blev förvånad över Rundströms besked.
– Vi tycker att det är tråkigt. Vi hade precis diskuterat vad hon skulle göra i höst och då meddelade hon att hon hade bestämt sig för att sluta.
Vad hade ni i åtanke för henne?
– Jag vill inte diskutera vad vi gör för enskilda medarbetare, men hon fyller 67 i januari nästa år och då ville vi diskutera med henne för hon har jobbat i många år och varit en värdefull medarbetare.

Marianne Rundström riktar kritik mot SVT och menar att kanalen inte värdesätter sina äldre medarbetare tillräckligt.
– Jag är medveten om att hon har den uppfattningen, det har hon sagt tidigare, men jag delar inte den uppfattningen. Vi har visat att vi använder oss av äldre medarbetare, även om vi har regeln att man är anställd till 67 – så har vi avtal och kontrakt med äldre medarbetare. Men jag måste ha respekt för att hon har den uppfattningen, säger Ulf Johansson.

Marianne Rundström släppte i höstas boken "Passé - De ofrivilliga pensionärerna", där Marianne frågade sig varför arbetslivet inte skriker efter henne.

– Tänk vilken bra arbetstagare jag är nu! Jag är lojal, jobbar snabbt, är inte en lika splittrad människa som jag var då jag måste gå lite för tidigt för att hinna till förskolan och jag kan engagera mig hur mycket som helst i mitt arbete, sade hon då jag intervjuade henne i bostaden på Kungsholmen i höstas.


LÄS MER: Marianne Rundström: "Jag har aldrig varit bättre än nu" 


"Helt plötsligt är man rätt osynlig"

Marianne Rundström berättade också hur hon gick från att ha varit en "någorlunda profilerad medarbetare med en känsla av att besitta en speciell och uppskattad kompetens" till "en av alla äldre som snart ska sluta". 

– Så har jag känt ganska länge. Helt plötsligt blir man rätt osynlig. Från att ha haft en ganska framskjuten position med mycket ansvar och utvecklingsmöjligheter är det stor skillnad när det är borta.

Första gången Marianne Rundström kände att hon inte längre skulle vara med i ett sammanhang på jobbet där hon tidigare varit självskriven var i valrörelsen för sju år sedan.

- Då jag väl var 59 år. Jag tog upp frågan med överordnade och fick svaret att jag nästa gång skulle vara med, men det blev aldrig så i de sammanhangen. Jag förstår att SVT behöver ta in nya krafter och vill inte blockera, men det skulle faktiskt underlätta om man talade klarspråk. Fast man kan inte göra det, för man får inte diskriminera på grund av ålder, berättade Marianne i intervjun i augusti.

"Herregud, är det slut nu?", tänkte Marianne

Hon utvecklade resonemanget: 

– Många som råkar ut för det här blir osäkra på sig själva. "Har jag blivit sämre, håller jag inte måttet?". Det händer mentalt sorgliga saker med oss. Jag minns att jag tänkte "herregud, är det slut nu?" Jag kunde inte koppla ihop det med sämre prestationer.

Marianne Rundström har tidigare ifrågasatt att det ska finnas en övre gräns för hur länge man har rätt att jobba. 

– Det är obegripligt. Att det finns en övre gräns antar jag beror på det Claes Elfsberg säger i min intervju med honom i boken, att arbetsgivaren vill slippa ha samtal om att medarbetarna så småningom inte längre håller måttet. Men varför kan man inte liksom i Frankrike anpassa arbetslivet och ha en lag som gör det möjligt att fortsätta jobba, för dem som vill? Jag har ju aldrig haft ett jobb som varit slitsamt för kroppen, menade Rundström i höstas.


LÄS MER: Claes Elfsberg tvingades sluta på SVT när han fyllde 67 


Går fortare att förbereda sig i dag än då hon var ung

Hon förklarade också att stressen inte alls slet och att det i dag går fortare att förbereda sig, jämfört då hon var yngre. 

– I dag börjar jag sällan börjar från noll. Det ger en trygghet. I "Gomorron Sverige" träffar jag många personer som jag har en upparbetad relation med och jag känner aldrig någon oro, förklarade Rundström i den tidigare intervjun.

Marianne Rundström har bland annat programlett "Agenda", valvakor och partiledardebatter. På "Gomorron Sverige" har hon varit sedan årsskiftet 1995-96, det vill säga i drygt 21 år.


Fakta/Har lett "Agenda", valvakor och partiledardebatter

NAMN: Inga Marianne Rundström.

ÅLDER: 66.

YRKE: Journalist, programledare, föreläsare.

BOR: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

SOMMARSTÄLLE: På Väddö.

FAMILJ: Son, 41 (med exmaken, som dog 1978), två söner 31 och 28 år  (med ex-sambon). Tre barnbarn.

INKOMST: 905 100 kronor (2014).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Bollnäs. När Marianne var tre år flyttade familjen till ett villakvarter i Rönninge söder om Stockholm, där hon senare fick en sju år yngre syster.

MAMMA VAR: Inga Rundström, hattmodist och hemmafru (dog 2013, 91 år gammal).

PAPPA VAR: Tore Emanuel Rundström, stins (dog 1986, 65 år gammal).

UTBILDNING: Studier i Uppsala. Journalisthögskolan i Göteborg.

KARRIÄR I URVAL: Kört spårvagn, varit lärarvikarie och jobbat i vården. Saabs informationsavdelning. Lokalradion i Karlstad, P1 Stockholm ("Dagens Eko", "Studio Ett", "Tendens", "Förmiddag), SVT och "Gomorron Sverige" sedan nyåret 1995-96. Har lett "Agenda", valvakor och partiledardebatter.

AKTUELL: Boken "Passé - De ofrivilliga pensionärerna" (Wahlström & Widstrand). Har precis sagt upp sig från SVT, efter nära 22 år där.

GODA EGENSKAPER: "Hetsar sällan upp mig, är ingen snåljåp".

SÄMRE EGENSKAPER: "Kan vara hiskeligt rastlös".

I Almedalen gör Marianne Rundström sina sista sändningar för SVT.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.