Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marianne Mörcks svåra tid: ”Kunde inte förlåta sig själv”

Skådespelaren Marianne Mörck hade en svår start på livet och den första tiden bodde hon på barnhem.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN / Karin Törnblom / Karin Törnblom
Marianne Mörck.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Skådespelaren Marianne Mörck hade en svår start på livet och den första tiden bodde hon på barnhem. 

När Mörck senare återförenades med sin mamma Astrid hade mamman svårt att förlåta sig själv. 

– Det spelade ingen roll vad jag sa. Att jag var tacksam att hon hade fött mig, att hon var min hjälte, berättat Marianne Mörck för Svensk Damtidning. 

Det är drygt en månad kvar till jul och förra året var det Marianne Mörck, 71, som höll oss sällskap i rutan som julvärd i SVT. 

Men vad alla kanske inte vet är att Marianne Mörck tillbringade sina första månader i livet i en spjälsäng på ett barnhem i Göteborg. Hennes biologiska mamma, Astrid, arbetade som hembiträde hos en fin familj i staden när hon oplanerat blev gravid. Pappan till barnet lämnade när han fick reda på att hon var gravid.  

Trots att familjen sa att hon skulle bli av med tjänsten om hon födde barnet så valde Mörcks mamma att föda henne ändå – och Mörck hamnade på barnhem.  

– Min lilla mamma, den finaste på jorden, var helt ensam. Hon kom till barnhemmet och ammade mig. Jag fick i mig lika mycket tårar som mjölk, har Marianne Mörck berättat för Hemmets Journal. 

Fick inte hämta hem henne 

När mamman sen ville hämta hem sin dotter var det försent. Marianne Mörck var redan bortlovad till en familj i Göteborg, berättar hon nu för Svensk Damtidning. 

– Det blev en sträng uppfostran av föräldrar som aldrig haft barn tidigare, säger hon. 

Marianne Mörck har vetat sedan hon var fem år gammal att hon är adopterad och i tonåren lyckades hon få ut sitt dopbevis där hennes föräldrars namn stod. 

Mörck kontaktade sin biologiska mamma med en bild, sa att hon mådde bra och uttryckte en önskan om att ses. 

”Kunde aldrig förlåta sig själv”

1987 sågs de för första gången. 

– Mamma grät och sa: ”Min älskade lilla flicka, har du ett födelsemärke på insidan av vänster stortå? För då är det du”, berättar Marianne Mörck. 

Mamma Astrid överröste henne med gåvor och hemlagad mat men hon kom aldrig över skammen över att ha gett bort sitt barn, enligt skådespelaren. 

– Det spelade ingen roll vad jag sa. Att jag var tacksam att hon hade fött mig, att hon var min hjälte och att jag har ett fantastiskt liv där jag får sjunga. Hon kunde aldrig förlåta sig själv, berättar Mörck för Svensk Damtidning. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.