Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marianne Mörcks svåra tid: ”Förstör så mycket”

Skådespelaren Marianne Mörck är årets julvärd i SVT
Nu hoppas hon kunna vara ett stöd till de som sitter ensamma på julafton. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag hoppas att jag når dem så att de kan känna värme och glädje”, säger Marianne Mörck.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Marianne Mörck har själv upplevt uppslitande jular och onyktra tomtar – nu vill hon nå de ensamma på julafton och få dem att känna värma och glädje.

– Man kan ju bli så deprimerad av sin ensamhet att man inte tar sig ur den, säger årets julvärd.

SVT bekräftar samtidigt att de tidigare julvärdarna Arne Weise och Bengt Feldreich kommer att hyllas i rutan.

Marianne Mörck, 70, tar uppdraget som julvärd på allra högsta allvar. Så till den milda graden att hon beskriver det som en ”stor chock” när hon blev tillfrågad av SVT.

– Det blev tyst i telefonen. Jag tänkte tillbaka på Bengt Feldreich och Arne Weise och ”ska jag sitta där, tänk om jag gör fel”. Men nu känns det som en stor present, att få sitta där. Och jag kommer att sitta hela julen, det är inget som jag bandar och sedan åker hem, berättar Marianne Mörck.

Julen är speciell för operasångerskan och skådespelerskan. Hon adopterades bort som liten och växte upp i en kaptensfamilj och beskriver barndomens jular som ”stränga och tråkiga”.

– Pappa var sjökapten och när han skulle klä granen, det var det värsta jag har varit med om. Jag hade gjort fina änglar i skolan som jag ville visa för pappa när han kom. Men han var stressad och mådde dåligt och satte 20 rader svenska flaggor från toppen ända ner, säger Marianne Mörck.

– Det var hans svenska gran, bland alla de här som pratade 20 olika språk på båten. Det var ingen tomte, inga julkulor och mina änglar hade inte en chans. Jag tyckte att det var magert.

Marianne Mörck är årets julvärd. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP

”Har aldrig haft någon släkt”

När hon blev äldre valde hon att inte vara hemma på julen. Hennes adoptivföräldrar ville inte att Marianne Mörck skulle sjunga och i stället fick hon utbilda sig till sjukvårdsbiträde. 

– Då gick jag hemifrån för att jobba och så gick jag till Sahlgrenska och satt och vakade hos sjuka människor på jul och nyår, berättar hon.

Julvärdskapet ser hon som ett slags förlängning av det arbetet som hon gjorde då.

– Jag har aldrig några mostrar och fastrar, jag har aldrig haft någon släkt. Så jag är ju väldigt förtjust i äldre människor, säger jag som själv är 70. Men jag tycker att de är så fina och de har så mycket att berätta, varför ska de sitta ensamma, säger Marianne Mörck.

Nu vill hon vaka hos dem via tv-apparaterna i stället och vara ett stöd för ensamma människor.

– Jag hoppas att jag når dem så att de kan känna värme och glädje, säger Marianne Mörck.

Mörck om svåra jularna

Hon hoppas också att det blir en jul utan för mycket alkohol ute i stugorna. I flera intervjuer har hon berättat om hur hon tidigare levt som medberoende till en man med alkoholproblem, något som förstås också påverkade jularna.

– Vi har haft många fulla tomtar hemma kan jag säga. Och det är klart att man håller god min men det förstör så mycket, säger Marianne Mörck.

Exakt vad hon ska bjuda på i rutan vill hon inte avslöja men hon utesluter inte att det kan bli något slags hyllning till vännen Barbro ”Lill-Babs” Svensson som hon spelade mot i ”Bonusfamiljen”.

– Det pratar vi inte om nu nu, utan det ska ju droppa ner lite små korn av mys sedan, säger Marianne Mörck.

SVT bekräftar dock att man kommer att hylla de folkkära tidigare julvärdarna Arne Weise och Bengt Feldreich, som båda gick bort i höstas.

– Jag vet inte exakt på vilket sätt men under julhelgen försöker vi hitta ett sätt att göra det. Men vi har inte exakt bestämt formerna än, säger Peter Nyrén, programbeställare på SVT.

Här presenteras Marianne Mörck som årets julvärd i SVT

Här presenteras Marianne Mörck som årets julvärd i SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.