Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marianne Mörcks oväntade problem vid ljuständningen

Skådespelaren Marianne Mörck är årets julvärd i SVT
Marianne Mörck
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP
Foto: Christa Törn-Lindhe / SVT
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP

Årets julvärd Marianne Mörck har tänt ljuset i SVT:s julsändning.

Men det gick inte helt problemfritt.

Först gjorde skådespelaren en kupp och lurade tittarna att hon skulle använda ett elljus – och när hon väl skulle tända med riktiga tändstickor lutade ljuset vanskligt mycket.

– Den sitter på sniskan, konstaterade Mörck som tvingades luta upp ljuset för att det inte skulle falla. 

Julvärden hyllade också Arne Weise inför ljuständningen. 

Julvärden Marianne Mörck inledde årets julsändning i SVT med att väcka uppmärksamhet på flera olika sätt.

Först hyllade hon bortgångne legendariske julvärden Arne Weise och även Bengt Feldreich, som gjorde den klassiska rösten till Benjamin Syrsa i ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”. Även Bengt Feldriech gick, precis som Weise bort under hösten.

Innan SVT:s sändning har Marianne Mörck, 70, pratat mycket om nervositeten inför uppdraget.

När hon blev uppringd och tillfrågad av SVT om att vara julvärd trodde hon först inte att det var sant. Sedan började hon oroa sig för att bli jämförd med julvärdarnas julvärd Arne Weise.

– Jag började se bilderna från tv:n, hur det såg och tänkte att jag ska sitta där. Då kom det med en gång, det här med att man inte ska räcka till. Jag gör ju det som jag tycker är roligt och hoppas att jag har räckt till på de jobben jag har haft, men att sitta där och få kritik för att jag gjorde det och inte gjorde det och så säger någon att ”så gjorde inte Arne Weise”, säger skådespelerskan och sångerskan.

För Dagens Nyheter berättar Marianne Mörck också att hon har tränat på ljuständningen - inför publik - i flera veckors tid-

– Plötsligt är någonting jag har gjort i 65 år en så svår uppgift. Herre Gud, det är väl bara att tända det där ljuset! säger hon till tidningen. 

Marianne Mörck om Weise

Precis som många andra förknippar Marianne Mörck julen starkt med Arne Weise.

– Bara jag hör hans röst är det jul. Det är det som är så fint, säger Marianne Mörck.

Under sändningen i SVT i dag kommer hon att hedra Arne Weise, som gick bort den 25 september, tillsammans med hans son, artisten Andreas Weise.

– Det kommer att bli på något kul sätt, säger Marianne Mörck som dock inte vill berätta för mycket om vad hon ska göra rutan.

Slog igenom brett i "Wallander"

Marianne Mörck föddes 1949. Hennes biologiska mamma var hembiträde och skulle få sparken om hon behöll sitt barn, så Marianne adopterades bort till en kaptensfamilj i Göteborg. Trots föräldrarnas motstånd utbildade hon sig vid scenskolan och har sedan dess framför allt varit verksam vid Malmö stadsteater.

Hon har verkat som operasångerska, regissör och skådespelare och bland annat sjungit med Birgit Nilsson. Hon har medverkat i allt från ”Carmen” till ”Kristina från Duvemåla”.

Blev ett hushållsnamn tack vare rollen som receptionisten Ebba i ”Wallander”-filmerna och har sedan dess bland annat gjort ”Sommar i P1”, ”Stjärnorna på slottet” och ”Bonusfamiljen”.

Aktuell som julvärd i SVT.

Mörck om julvärdskapet

Nu har också den initiala oron inför uppdraget släppt.

– Nu känns julvärdskapet välkommet, det känns inte märkligt på något sätt. Det känns gosigt, skönt och vant, fast jag aldrig har gjort det. Bara jag kommer ihåg vad jag ska säga, säger Marianne Mörck.

Vad tycker dina barn om att du inte ska vara hemma på julafton?

– De är vana men de är ledsna. Min son förstår mig, min dotter lite sämre men hon förstår också nu. Jag var ju borta förra julen också då jag var gäst hos Kattis Ahlström. 

När ska ni fira då?

– Det kanske blir lite senare, till nyår. Men det vet de om.

Högtider är annars inget särskilt för Marianne Mörck – något som inte minst märktes när hon fyllde 70 tidigare i år.

– Jag firade min 70-årsdag genom att sitta ute på Värmdö, där vi spelade in en tv-serie, och äta en dubbel limpmacka. Jag satt innanför sminket i ett hus som var snett och vint där jag hade en säng och en militärfilt. So what, vill någon fira mig så ring, vill någon säga något så vet de var jag bor, säger hon.

Efter uppdraget på julafton ser Marianne Mörck fram emot att vila ut. Och hon har ställt krav på SVT så att hon inte behöver svälta på juldagen.

– Det bästa med julen är janssons frestelse. Jag har tiggt till mig nu så att SVT gör en god och krämig jansson som jag får ta med mig hem på juldagen, då kommer jag att lägga mig platt i min stora säng med min kisse.

Här presenteras Marianne Mörck som årets julvärd i SVT

Här presenteras Marianne Mörck som årets julvärd i SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.