Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marianne Mörcks fina gåva – bär Lill-Babs ägodel med sig

Skådespelaren Marianne Mörck är årets julvärd i SVT
Marianne Mörck är årets julvärd.Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
För Expressen berättar hon bland annat om sin starka vänskap med Lill-Babs.Foto: ULRIKA MALM / SVT

De spelade ett kärlekspar i SVT:s ”Bonusfamiljen”.

Men även bakom kulisserna hade årets julvärd Marianne Mörck och Barbro ”Lill-Babs” Svensson en stark vänskapsrelation.

Nu berättar Marianne Mörck om hur hon fortfarande bär med sig en del av Lill-Babs varje dag.

– Jag har fått en rosa sjal som hon bar. Den känns Barbro, den känns levande, säger hon.

I ”Bonusfamiljen” spelade Marianne Mörck och Barbro ”Lill-Babs” Svensson rollfigurerna Birgitta och Gugge – två damer som de båda skådespelarna först efter en tid förstod var ett par.

Lill-Babs skulle ha medverkat också i den tredje säsongen av SVT-serien men gick bort förra våren, innan inspelningarna hann starta.

Marianne Mörck och Lill-Babs var vänner även utanför tv-serien och umgicks privat.

– Jag var lycklig nog att få umgås med henne sista månaden i Malmö. Hon var hemma och gjorde hår och naglar och allting färdigt för hon skulle ner och spela golf på Kanarieöarna och så skulle hon promota den här sommarturnén med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist, som tyvärr inte blev av, säger Marianne Mörck, 70.

Hon berättar att Lill-Babs var glamourös och flärdfull in i det sista.

– Du vet, hon hade sina höga guldskor under sängen där droppflaskan stod. Jag tror att hon tog på sig dem och bara dansade upp till himlen och jag tror att hon håller på och dansar där uppe också, säger Marianne Mörck.

”Hon andas fortfarande runt oss”

När Lill-Babs gick bort i cancer, 80 år gammal, intervjuades Marianne Mörck i en lång rad medier. Vid ett tillfälle satt hon i telefonen och fick höra hur Mark Levengood intervjuades före henne om hur det kändes att Lill-Babs var borta.

– Då sa han att ”nu förhåller det sig så med Barbro 'Lill-Babs' Svensson, samma som med drottningen av England, att hon kan inte dö”. Det var fint sagt för hon andas fortfarande runt oss, berättar Marianne Mörck.

– Oh, vi hade så roligt. Oh, så generös hon var.

Hon bär också med sig ett minne, ett slags arv från Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Marianne Mörck har fått en rosa sjal som hennes vän bar. 

– Jag fick den från ”Bonusfamiljen”, hon hade den där som Gugge. Det är jättefint, säger hon.

– Den har jag på mig när det är kallt och jag sitter hemma och jobbar och den har jag med runt axlarna när jag kör bil och ska åka långt. Den är med, den ska inte hänga på väggen. Nej, nej, den gosar jag med. Den känns Barbro, den känns levande.

Blev bortadopterad som liten

Marianne Mörck föddes 1949. Hennes biologiska mamma var hembiträde och skulle få sparken om hon behöll sitt barn, så Marianne adopterades bort till en kaptensfamilj i Göteborg. Trots föräldrarnas motstånd utbildade hon sig vid scenskolan och har sedan dess framför allt varit verksam vid Malmö stadsteater.

Hon har verkat som operasångerska, regissör och skådespelare och bland annat sjungit med Birgit Nilsson. Hon har medverkat i allt från ”Carmen” till ”Kristina från Duvemåla”.

Blev ett hushållsnamn tack vare rollen som receptionisten Ebba i ”Wallander”-filmerna och har sedan dess bland annat gjort ”Sommar i P1”, ”Stjärnorna på slottet” och ”Bonusfamiljen”.

Aktuell som julvärd i SVT.

Marianne Mörck har varit operasångerska och skådespelare under många år. Men efter framför allt ”Bonusfamiljen” och sin medverkan i ”Stjärnorna på slottet” har hon blivit folkkär och erbjudandena har strömmat in.

– Jag har faktiskt börjat säga nej till saker nu. Förr blev jag bara så glad när någon ringde men nu har jag börjat säga nej för det kommer väldigt många förfrågningar på udda program, säger Marianne Mörck.

Vad har du tackat nej till, ”Let's dance”?

– Ja, alltså... Jag har fått förfrågningar om både det ena och det andra i stora sammanhang men jag sa att ”där får ni väl lugna er, ska jag lyfta mannen eller”. Det är ungefär som att gå upp i Melodifestivalen och stå och sjunga en låt om ”jag minns den våren, när han kom över heden”. Det funkar inte. Man måste vara rätt människa på rätt plats.

Hon tackade däremot inte nej till julvärdskapet i SVT – även om hon först inte trodde på erbjudandet.

– Först fick jag ju en chock, de ringde och det var någon som försökte förklara det. Men nu känns julvärdskapet välkommet, det känns inte märkligt på något sätt. Det känns gosigt, skönt och vant, fast jag aldrig har gjort det. Bara jag kommer ihåg vad jag ska säga, säger Marianne Mörck.

Marianne Mörck om Lill-Babs: ”Jag älskar henne så oerhört”

Marianne Mörck: ”Jag älskar henne så oerhört”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.