Marianne Mörck: Så tog jag mig ur medberoendet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
”Det blev som att jag levde på hans utandningsluft”, säger om sitt andra äktenskap.
Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ

Marianne Mörck planerade att trappa ner på sina åtaganden.

Men hon är mer efterfrågad än någonsin – och det får konsekvenser för hälsan. 

– Jag håller på att arbeta ihjäl mig och har fått väldigt högt blodtryck, säger den 69-åriga skådespelerskan och sångerskan, som också berättar om hur hon lyckades bryta en destruktiv relation där hon var medberoende till en man som drack.

När man än ringer Marianne Mörck så är hon på jobbet. 

– I dag är jag egentligen ledig, men jag har hållit två föredrag och övat med dragspelarna inför en kommande konsert. Och så har jag tre filminspelningar på gång, förklarar hon och ber mig återkomma sent på kvällen. 

Då är hon så trött att hon liksom klivit ur plagg efter plagg från det att hon klev in genom hallen och så har hon kastat sig upp i sin stora obäddade säng i tvåplansvillan i Bunkeflostrand, ett stenkast från Öresundsbron.

– Jag bor ju så nära havet, men jag hinner aldrig vara där och njuta av utsikten. Just nu ligger jag här med min älskade katt Pysen och njuter av att bo och bestämma själv. Jag säger inte ”ensam”, för det är självvalt, förklarar Marianne Mörck.

Adoptivföräldrarna ville att Marianne Mörck skulle bli sjuksköterska, men hennes betyg var inte tillräckligt höga. ”De gillade inte alls att jag blev skådespelerska och sprang ute om nätterna, men jag hade faktiskt aldrig kommit så långt som jag har gjort om det inte hade varit för att jag fått kämpa så mycket under uppväxten”, säger aktrisen.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Marianne Mörck har gjort succé i SVT:s ”Bonusfamiljen”. Här med ”Gugge”, alias Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Själv spelar Marianne ”Bigge”.
Foto: ULRIKA MALM / SVT
Skådespelaren Marianne Mörck, 69, på premiären av Arlövsrevyn.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Tappade 13 kilo, men gick upp igen

För exakt ett år sedan intervjuades hon i Expressen om hur hon genom att dricka pulverdrycker hade lyckats gå ner tretton kilo. 

– Vikten svajar och just nu pekar vågen uppåt igen. Mitt dilemma är att jag inte äger någon spegel. När jag såg min rumpa i selen då vi skulle skulle åka linbana i ”Stjärnorna på slottet” upptäckte jag att den såg ut som en jättemelon. Jag vägde 117 kilo och hade inte alls den självbilden. Inuti var jag fortfarande 34 år och smal, minns Marianne Mörck.

Hon fortsätter:

– Jag köpte de där pulverpåsarna och hällde upp innehållet i fyra små glas och skålade och låtsades att jag hade bjudning hemma och då rasade jag i vikt. Men jag är matoman. Jag röker ju inte och dricker inte. Då tycker jag när jag har jobbat långa dagar och kommer hem att jag måste få unna mig något gott, som sådana där färdigrätter av finare märke. Sådana kan jag äta klockan två på natten. Jag borde ju snarare springa 15 varv runt huset. Nu väger jag över 100 kilo igen.

”Jag går in på scenen och är de där personerna. Sedan kan det bli lite ledsamt och tomt när jag åker hem, då kommer det hårda livet. Jag går inte och tänker att ”i dag sjöng jag Carmen jättebra”, förklarar Marianne Mörck, här som ”Bigge” i SVT:s ”Bonusfamiljen”.
Foto: SVT

Tar insomningstabletter för att kunna sova

Marianne Mörck berättar att hon även har fått problem med blodtrycket.

– Det är jättehögt, trots att jag äter dubbel dos blodtryckssänkande tabletter. Jag håller på att jobba ihjäl mig och det påverkar psyket. Jag trivs med att jobba och älskar det jag gör, men jag blir sjuk i mitt sinne av att inte ha kontroll över vad jag ska göra.

– Jag tar ibland en insomningstablett och de 20 minuter det tar innan tabletten verkar tittar jag i min kalender. Den är fullspäckad. Men till slut brukar jag lyckas lugna ner mig och somna sked med Pysen.

Jag tar ibland en insomningstablett och de 20 minuter det tar innan tabletten verkar tittar jag i min kalender. Den är fullspäckad. Men till slut brukar jag lyckas lugna ner mig och somna sked med Pysen.

I Skavlan antydde du att du hade levt i en relation där du blev medberoende?

– Ja, det blev väldigt destruktivt. Jag var så hårt hållen under min uppväxt och jag gifte mig ung för att komma hemifrån. Min man var ärlig och trygg och vi fick i rask takt två barn, men jag var inte mogen eller redo för det livet.

– Den här andra mannen som jag blev ihop med var otroligt duktig på sitt jobb och jag hade ingen aning om vad alkoholism var. Först såg jag inte hur mycket han drack och när jag till slut begrep så gjorde jag allt för att skydda honom. Jag gömde hans flaskor, gav honom halstabletter för att han inte skulle lukta sprit, körde honom för att han inte skulle åka fast för rattfylleri, hämtade honom hos andra kvinnor och städade och bytte lakan hos honom. 

Marianne Mörck var i februari med i SVT:s ”Skavlan”. ”Jag har fått en gåva och det är att jag har som grundtillstånd att jag är glad och lycklig”, säger hon.
Foto: SVT

Hur påverkade det här dig?

– Det blev som att jag levde på hans utandningsluft. Hela mitt liv gick ut på att lappa och laga. Och jag hade ingen att prata med. Jag har inte odlat vänskaper på det sättet, kunde inte knyta an till mina adoptivföräldrar och har nog alltid varit ensam men på många sätt trivts med det. Jag hade dock en vän som jag ringde ibland och beklagade mig för. Han var hård och sade att ”din partner har inget val, men det har du, du kan lämna honom”. 

Det blev som att jag levde på hans utandningsluft. Hela mitt liv gick ut på att lappa och laga.

Har fått kungamedalj och började som sjukvårdsbiträde

Namn: Gun Iris Marianne Mörck

Ålder: 69

Gör: Skådespelar, sjunger, regisserar och föreläser. 

Bor: Villa i Bunkeflostrand.

Familj: Barnen Malin, 48 och Peter, 44. Två barnbarn. Katten Pysen. 

Född: I Göteborg. Den biologiska mamman var hembiträde och skulle få sparken om hon behöll sitt barn, så Marianne adopterades bort till en kaptensfamilj. Som vuxen återupptog hon kontakten med sin biologiska mor och sina yngre halvsyskon. 

Karriär i urval: Har sjungit med operastjärnan Birgit Nilsson, spelat titelrollen i ”Carmen”, Eliza i ”My Fair Lady”, Sally Bowles i ”Cabaret” och fått Guldmasken för rollen som Fina-Kajsa i ”Kristina från Duvemåla”.  Legendarisk som receptionisten Ebba i ”Wallander-filmerna”. Sommarvärd i P1 (2015), medverkat i ”Stjärnorna på slottet” (2018). ”Bigge” i tv-serien ”Bonusfamiljen” (2017-). Kungamedalj (2014), Malmö stads kulturpris (2002). Dokumentären ”Pärlemor – Mother of Pearl” av Pernilla Hultén visar Mörcks liv från sjukvårdsbiträde till operaprimadonna.  

Hur lyckades du bryta med den här mannen?

– Jag både hatade och älskade honom och jag kände att han skulle gå under om jag inte fanns där för honom. Jag delade med mig av min lön när han inte längre klarade att behålla sitt jobb. Men att min vän var så tydlig hjälpte faktiskt. Till att börja med bestämde jag mig för att försöka vara mindre omhändertagande. Jag försökte förhålla mig lite kallare till den här mannen. Jag minns att jag kände en riktig urkraft när jag ensam skulle flytta en gigantisk säng och han sade att jag aldrig skulle lyckas. Det var en lång process, men till slut lyckades jag lämna honom. 

– När man hela tiden får höra att man är värdelös, en nolla, så tar det tid att bygga upp sitt självförtroende igen. Men jag har nog blivit väldigt stark av allt det här. Skulle mitt älskade hus brinna ner så vet jag att jag skulle klara mig ändå. Jag skulle bara rädda min Pysen, jag skulle inte skrika och gråta. Jag vet att jag klarar det jag måste klara.

”Numera har jag förflyttat mycket av den omsorg jag tidigare visade mina män till djuren. Jag tar fram bröd ur frysen, matar småfåglarna och tar hand om min älskade katt Pysen”, förklarar Marianne Mörck.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Många tycker att Marianne Mörck borde skriva sina memoarer, men hon tycker inte att hon har tid. Däremot medverkade hon i fjol i ”Stjärnorna på slottet”.
Foto: SVT

Vad fick dig att våga kärleken igen?

– Haha, från början lovade jag mig själv att jag aldrig mer skulle ha någon man och att jag skulle leva som en nunna. Men jag vågade tro på kärleken någon eller några gånger till och har inte hamnat i samma situation igen. Mitt senaste långa förhållande tog slut för att vi krockade i våra personligheter, men vi hörs regelbundet och jag har suttit barnvakt till hans barn.

Apropå barn och familj så har Marianne Mörck två barnbarn som hon ska ha hos sig några dagar under påsklovet.

– Ingrid och Astrid kommer hit och då går det i 140 knop. Vi ser på ”My little pony” och äter middag i sängen. Men de bor några mil ovanför Ystad, så vi ses inte jätteofta.

”Bonusfamiljen” har blivit en riktig tittarfavorit. ”Jag är privilegierad som dels har pension från Operan, vilket jag fick vid 54, och dels får inkomst från alla engagemang inom teater och film”, säger Marianne Mörck.
Foto: SVT

Framgångarna med ”Bonusfamiljen” tar Marianne Mörck med ro.

– Visst är det många som kommer fram och tackar för att de tycker mycket om serien, men sådant ska man ta med en nypa salt för de som inte är nöjda säger oftast ingenting. Dessutom är jag inte helt bekväm med att få beröm för rollen som ”Bigge”, för jag spelar inte ”Bigge”, jag är ”Bigge” när kameran rullar. 

– När jag står på en teaterscen känner jag likadant: jag blir obekväm av applåder. Mitt riktiga liv är ju på teatern och framför kameran, det är när jag går hem och ensam klarar av att ta hand om ett hus trots att jag snart är 70 som jag möjligtvis kan ta kredd.

Om #MeToo: ”Trodde att sådant fick man tåla”

Vad har du att säga om #MeToo-uppropet?

– Hemifrån fick jag lära mig att man skulle se upp till direktörer och läkare och som ung betraktade jag nog världen ungefär som om jag vore en piga. Jag trodde att sådant där fick man tåla och det hände att jag nästan kände mig glad över uppmärksamheten och trodde att de tyckte om mig, fast de egentligen bara var ute efter en sak. Jag hade dålig självkänsla och det blev ett sätt att räknas om man ”ställde upp”. Men med åren fick jag mer skinn på näsan och då var det ingen som vågade sig på mig.

Din rollfigur ”Bigge” mister i ”Bonusfamiljen” sin livskamrat ”Gugge”. Tror du att det händer någonting efter döden?

– Nej, jag har alltid trott att det är över sedan och därför ser jag varje dag som en fest. Nyligen uppträdde jag på en afterwork i en kyrka och då sjöng jag för första gången på 50 år ”Där björkarna susa” och sådana sånger. Och så hörde jag ”Förklädd Gud” och tyckte att det var så vackert att jag vill att detta ska spelas på min begravning. Jag vill absolut inte ha ”Härlig är jorden”, utan hellre Ozzy Osbournes ”Mama, I´m coming home”. Det är bra att du frågar om det här, för det påminner mig om att jag måste fylla i ”Vita arkivet” och även ange att jag är nattmänniska och hur jag vill ha mitt kaffe, om jag skulle bli dement och vårdpersonalen behöver veta. Den dag då jag blir gammal och telefonen slutar ringa ska jag stänga in mig här hemma och måla i akryl och lyssna på musik.

Marianne Mörck vid galapremiären av ”Pärlemor - mother of pearl”, en dokumentär om Mariannes liv. Marianne lekte tittut med den biologiska mamman då mamman låg på dödsbädden. ”Hon skrattade. Alla vi barn var där och hon fick gå bort i trygghet”, berättar Marianne.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP
Marianne Mörck är manisk samlare. Hon har mängder av Kinderägg, fotbollskort och Disneyfigurer. Här är en del av samlingarna.
Foto: MARIANNE MÖRCK

LÄS MER: Marianne Mörcks tårar vid egna filmpremiären

LÄS MER: Marianne Mörck har slagit igenom efter 60 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.