Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Näslund: Det var banne mig på tiden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Livet i Bokstavslandet" är ett uppdaterat "Fem myror är fler än fyra elefanter".
Foto: Johan Bergmark

Det var banne mig på tiden.

Äntligen har dagens barn fått sitt eget "Fem myror".

Som förälder tror man gärna att det som var bra när man själv var liten automatiskt är lika bra i dag. "Fem myror är fler än fyra elefanter" var ett alldeles fantastiskt barnprogram för min generation och är fortfarande genialiskt på många vis. Men det är också ett tidsdokument, som 40 år senare inte når fram till dagens ungar på samma sätt.

Därför blir man alldeles varm och lycklig när man ser nya ABC-serien "Livet i Bokstavslandet" från UR i SVT. För det är inte bara ett uppdaterat "Fem myror"; det är ett program med en egen identitet som kommer att sätta spår hos en ny generation. De fyra skådespelarna - bättre balans i gruppen nu - fokuserar enbart på bokstäver, vilket både program och tittare vinner på.

I min familj finns en sexåring som just nu befinner sig i det magiska stadiet när koden är på väg att knäckas. Efter att ha sett några avsnitt av "Livet i Bokstavslandet" ljudar hon alla ord hon kommer över, ser bokstäver precis överallt och tillsammans plågar vi omgivningen med den nya bokstavssången.

För vad Björn Kjellman, Emma Molin, Omid Khansari och Katharina Cohen lyckas med är att förmedla glädjen i att upptäcka alfabetet och språket. Programmet är roligt, även för vuxna.

Sketcherna med de självsäkra ordläkarna, hårdrockarna i Ordförrådet och besöken i Bokstavsbutiken är pedagogisk underhållning med finess. Musikinslagen är genomarbetade och refrängerna sätter sig.

"Livet i Bokstavslandet" hade premiär i Barnkanalen i dag, men redan nu finns alla avsnitt på ur.se. Perfekt när man blir sugen på ett par nya bokstäver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.