Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Lundqvists ovanliga möte med sonen Anton i årets julkalender

Trailern för årets julkalender 2022 ”Kronprinsen som försvann”.
Maria Lundqvist i rollen som Nanni och Anton Lundqvist i rollen som Löjtnant Silverdufva i ”Kronprinsen som försvann”.
Foto: SVT
Maria Lundqvist spelar i julkalendern 2022.
Foto: JESSICA GOW/ TT NYHETSBYRÅN
Anton Lundqvist spelar i julkalendern 2022.
Foto: ALL OVER PRESS / EERO HANNUKAINEN
Maria och Anton Lundqvist spelar båda i årets julkalender ”Kronprinsen som försvann”.

De har inte spelat mot varandra på sju år.

Men i SVT:s julkalender 2022 möts mamma och son framför kameran.

Nu berättar Maria Lundqvist, 59, varför hon och skådespelande sonen Anton Lundqvist, 33, sällan jobbar ihop.

Båda har framgångsrika skådespelarkarriärer – men att Maria Lundqvist och sonen Anton Lundqvist spelar mot varandra är ovanligt. 

Första gången var i Helen Bergströms långfilm ”En underbar jävla jul” 2015. Årets julkalender i SVT ”Kronprinsen som försvann”, som har premiär 1 december, blir därmed andra gången det händer. 

– Vi har nog ganska medvetet separerat våra karriärer. Vi kände att det var viktigt att Anton gjorde sin grej. Men nu kan man ju vara glad om man får lov att hänga på honom, berättar Maria Lundqvist. 

Nu syns alltså både mor och son i julkalendern – Maria Lundqvist i rollen som farmodern Nanni och Anton Lundqvist i rollen som löjtnant Silverdufva.

– Vi hade några scener ihop här och det är ju ljuvligt att få jobba med honom. Utan att försöka vara för partisk så är ju Anton en fantastisk skådespelare, säger Maria Lundqvist och fortsätter:

– Jag känner ju ett släktskap med honom, inte bara som en son utan i hans skådespeleri, hans timing och att han har en musikalitet som jag känner igen i mig själv och det är väldigt mysigt att få möta det.

Lundqvists sällsynta telefonsamtal till regissören

Att Maria Lundqvist hamnade i samma produktion som sin son var ingen slump.

Hon berättar att det var sonen Anton Lundqvist som tipsade henne om julkalendern, efter att han själv provfilmat.

Maria Lundqvist var mitt i ett annat jobb som krävde svar, så skådisen plockade upp telefonen och ringde julkalenderns regissör Tord Danielsson och frågade om han hade en roll till henne.

– Då sa han, jo det gör det faktiskt, han blev jätteglad att jag ringde. Det var faktiskt enda gången i mitt liv jag har ringt och frågat om jag fick vara med, berättar skådespelaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.