Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maria Lundqvist om skilsmässan: "Som att dö en stund"

Maria Lundqvist har börjat skriva egna filmmanus och ska prova på att stå bakom kameran i stället för framför. Foto: Ylwa Yngvesson
Maria Lundqvist är en av Sveriges mest anlitade skådespelare.
Hon är aktuell i SVT:s "30 grader i februari", där hon spelar en kvinna som drabbas av en stroke.
De senaste ett och ett halvt åren har hon jobbat i skyhögt tempo, skilt sig och tackat nej till "Stjärnorna på slottet".
Nu blickar hon framåt på det nya jobbet som regissör.

FAKTA

Det här är Maria Lundqvist


Namn: Annika Maria Lundqvist.
Ålder: 48.
Yrke: Skådespelare.
Bor: Villa i Bromma. Familj: Barnen Anton, 22, Arvid, 19, Alva, 14 och Nora, 8, samt pojkvännen Kristoffer, 27. Aktuell: Som Kajsa i SVT-serien "30 grader i februari" som har premiär den sjätte februari.

Karriären i korthet


Ett urval av de filmer, tv-serier och föreställningar hon har synts i:
"Sally", "Sjön", "Familjehemligheter", "Sprängaren", "Den bästa av mödrar", "Heartbreak hotel", "Rallybrudar", "De ofrivilliga", "Maria Larssons eviga ögonblick", "Prinsessa", "Änglagård - tredje gången gillt", "Åsa-Nisse - wälkom to Knohult", "Sunset boulevard", "Guys and dolls", "Blottad".

Utmärkelser


Två Guldbaggar, 2006 och 2009. 2010 år Karmelodikt- stipendium. TV4:s Guldsolen 2005.Guldmasken två gånger.
Maria Lundqvist om äldste sonen Anton Lundqvists framgångar det senaste året:
"Det är fantastiskt roligt. Det är inte förvånande heller. Han har haft teatern med sig sedan han var liten".
Anton Lundqvist har gjort succé som Mercutio i "Romeo & Julia" på Göta Lejon tillsammans med Måns Zelmerlöw under 2011. I somras var han även webbprogramledare för "Allsång på Skansen" tillsammans med Måns Zelmerlöw.

Den sjätte februari har SVT:s storsatsning "30 grader i februari" premiär. Tv-serien är en svart komedi som skildrar några svenskar som lämnar sina trassliga liv bakom sig i ett snötäckt Sverige för att hitta lyckan i Thailand.
I tv-serien spelar Maria Lundqvist Kajsa, en ensamstående tvåbarnsmamma som stressar sig till en stroke.

En utmaning

- Det var en utmaning att göra en kvinna som har fått en stroke. Jag var tvungen att låta Maria-tempot läggas undan, då Kajsa både har talsvårigheter och en förlamad arm som hindar henne från att tala och röra sig normalt.
Innan inspelningarna började, träffade Maria Lundqvist strokepatienter för att kunna skildra karaktären Kajsas situation.
- Kajsa tappar talförmågan men hittar tillbaka till talet allt eftersom. Annars hade det nog blivit en för lång tv-serie, säger hon med ett skratt.

Pendlade till Thailand

Förra året varvade hon sin turné med enmansföreställningen "Blottad" med att pendla till Thailand för inspelningarna. I samband med det fick hon erbjudandet att delta i "Stjärnorna på slottet".
- Det blev för nära inpå, för mycket helt enkelt. Jag hade jobbat ihjäl mig i så fall. Jag jobbade utan ledighet när jag var i Thailand. När jag kom tillbaka till Sverige, åkte jag ut på turné med min egen föreställning "Blottad". Jag hann knappt komma hem innan det var dags för ett annat projekt i juli, säger hon.

Skriver på manus

De senaste två åren har Maria Lundqvists tillvaro förändrats. Hon har gått från ett liv med fyra barn och man, till en vardag där hon har sina de yngsta barnen varannan vecka. Skilsmässan har gett tid för eftertanke.
- Jag har kanske lyssnat inåt lite mer än vad jag har hunnit göra de åren när barnen har varit som minst. När man är mitt uppe i småbarnsperioden så jobbar man på. Och jag har fått erfara mer tid för mig själv.
Har det gett en frihetskänsla eller mest känts ensamt?
- En konkret skilsmässa mellan man och kvinna är något stort, det är som att dö en stund faktiskt. Men jag tror att man upplever liknande smärta, skuld och tankar och framför allt en ensamhetskänsla även inom relationen när barnen flyttar hemifrån, eller när någon som står en nära dör. Alla dessa uppbrott är jättejobbiga och ensamhetskänslan knockar en, säger hon.

Ska regissera

Men det är inte bara privatlivet som har förändrats för Maria Lundqvist, nu är hon redo att prova ett nytt yrke också.
- Jag har faktiskt fått en förfrågan om att skriva och regissera långfilm. Jag har fått sådana förfrågningar förut, men inte känt mig redo för att jag så starkt har velat agera, säger hon.
Maria Lundqvist satsar också på att skriva manus.
- Det är en otroligt fin historia som jag har vidareutvecklat tillsammans med manusförfattaren Jerk Schuitema. Om allt vill sig väl, blir det inspelning i sommar.
Hur känns det att byta fokus från skådespelare till regissör?
- Det är jättespännande. Jag är otroligt ödmjuk inför uppgiften. Jag tror jag vet vad jag kan uppfylla i regin när det gäller skådespelarna och hur jag kan bygga manuset med intressanta situationer och dialog som bär vidare.

"Måste vara modigare"

Kommer du enbart att satsa på regissörsjobb nu?
- Nej absolut inte. Skulle jag behöva välja, skulle jag nog dö en smula. Att få göra båda bygger dynamiken och i sin tur lust.
I framtiden stänger Maria Lundqvist inga dörrar när det gäller att både regissera, skriva historien och spela huvudrollen.
- Ja, det är klart. Grabbarna i andra länder gör det hela tiden och det är ingen som tror att någon där har fått hybris. Vi måste vara modigare, våga mer och våga tänja på alla våra gränser, säger hon och ler.
Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!