Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Brander

Waltelius berättelse väcker de där isande tankarna

Jonas Waltelius sommarpratar i P1.

”Viktig information till Sveriges invånare: Om krisen eller kriget kommer.” Så heter broschyren som damp ned i våra brevlådor i våras, och som levererar praktiska råd om att införskaffa ett matlager med matolja, hårdost och nyponsoppa eller en radio med vev eller en gasolvärmare. 

Det var en text som till lika delar stillade och eldade på vårt ständigt pågående katastroftänkande som självklart inbegriper mer än krig: Vad gör jag om jag drabbas av en dödlig sjukdom, om en bil kör på mig vid korsningen, om mitt liv plötsligt faller utanför min egen kontroll?

Men för den typen av kriser trycks inga förberedande broschyrer, utan vi bearbetar ångesten genom att vända oss till dem som redan varit där. Inte konstigt att Jonas Waltelius blev framröstad som lyssnarnas sommarvärd. Hans liv låg ju utstakat: Giftermål till sommaren ett nytt fast jobb som lärare, och så kom den där svensexan emellan med det förödande kampsportsmomentet. De isande avgörande sekunderna: ”Det knakar till. Allt blir stilla.”

Jonas Waltelius bryter nacken och blir förlamad från bröstvårtorna och nedåt. Han kan inte gå och än värre inte längre använda sina händer. Han ber att flickvännen ska lämna honom, starta om på nytt. Hon vägrar.

Om allt detta berättar Waltelius avskalat och resonerande. Svarar på de underförstådda frågorna om hur han känner för vännerna som arrangerade den ödesdigra svensexan, och förklarar hur vansinnigt trött han är på alla solskenshistorier om att kämpa sig tillbaka igen.

Aspekt efter aspekt av ett liv med helt nya förutsättningar betas av, och till slut landar allting faktiskt i något som skulle kunna vara en beredskapsplan för den dagen krisen kommer, inte i form av en främmande makt, utan genom den egna bräckliga kroppen.

LÄS MER: Här är alla sommarpratare 2018 

 

SOMMAR I P1 MED JONAS WALTELIUS

INLEDNINGEN

Bröllop och fast arbete. Kärlek och harmoni. Livet som breder ut sig i sin fulla prakt. Känslan är lika euforisk som den är olycksbådande.

 

KÄNSLORNA

Waltelius berättelse väcker de där isande tankarna om vad man själv skulle göra den dagen hela tillvaron ställs på ända.

 

SKRATTEN

Nej, här är tonen genomgående seriös och förnuftig. Men en ryggmärgsskada är förstås inte självklar att skämta bort.

 

MUSIKEN

Mestadels bekanta låtar om kämpa, älska och resa sig igen. Hade kunnat bli klyschigt, men genom textraderna flyter Waltelius känslor från olyckan till nu. Det är fint.

 

AVSLUTNINGEN

Rundar som så många av med att tacka, och här listan lång. Men tacket till hustrun som hela tiden stått vid Waltelius sida, ”över alla nivåer av kärlek”, är förstås något extra.

 

LÅTLISTAN

”Beautiful day” (Joshua Radin), ”Wake me up” (Madilyn Bailey), ”You and me” (Milow), ”Utan dina andetag” (Kent), ”Don’t stop me now” (Queen), ”I won’t give up” (Jason Mraz), ”Vart jag mig i världen vänder” (Den svenska björnstammen), ”Issues” (Julia Michaels), ”You’re the inspiration” (Chicago), ”Rullar fram” (Fronda), ”Seven years” (Lukas Graham), ”Stop loving you” (Toto).

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!