Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Vidrigt TV3 – att sända coronarelaterad underhållning

Här gör deltagaren entré – på fejkad likbår
Bilder ur ”Paradise hotel”.Foto: TV3.

I tisdagens ”Paradise hotel” leker man sjukhus, och låter deltagarna dö av syrebrist när antalet respiratorer inte räcker till.

Det är inte bara osmakligt och spekulativt, utan också ännu ett oroväckande tecken på hur dokusåporna just nu flyttar fram gränserna mot vad som förr var otänkbart.

Till TV3:s och Nent Groups minimala försvar, får det väl sägas att den så kallade ”sjukhusveckan” spelades in långt innan vi ens hade hört talas om corona. Men även i en pandemifri värld, balanserar scenerna på anständighetens gräns: En kropp täckt av ett vitt skynke, och med en vit lapp runt tån, rullas in på en bår. Det är en patient ”som bär på en allvarlig smitta”. Han behöver respiratorvård, men det finns inte tillräckligt många till alla sjuka, och de andra måste dessutom välja vilken som ska stängas av. 

För alla som någon gång varit med om att förlora någon i en sjukhussäng borde bilderna vara vidriga. Men i dag, när hela världen sörjer sina döda i tusental, räcker orden inte till. 

I Italien tvingas läkarna just nu välja vilka patienter som ska få leva eftersom utrustningen är begränsad. Samtidigt beslutar Nent Group att sända ett avsnitt där deras flamsiga deltagare iklädda sjukhuskläder leker sig igenom exakt samma scenario.

Hur dåligt omdöme kan man egentligen ha? Det finns absolut inget som motiverar att man inte har klippt bort det här eller valt att stryka avsnittet helt. Givetvis skulle det få konsekvenser för utröstningen och tävlingen, men kom igen, hela världen står i brand. Att resultatet i en dokusåpa behöver redovisas provisoriskt tillhör rimligen några av de absolut minsta uppoffringarna man kan tänka sig, medan människor insjuknar eller förlorar sina arbeten.

Men vet ni vad? Jag tror inte att produktionen bryr sig. På senare tid tycks cynismen i dokusåpavärlden nämligen ha slagit nya rekord. Det började i höstas när man hänsynslöst krossade Nina Glimsell inför alla i ”Paradise hotel”, och fortsatte under vintern i TV4:s ”Big brother” då nazism plötsligt blev en del av uppmärksamhetskalkylerna.

Ur det perspektivet känns det bara logisk att Nent Group behållit varenda tv-sekund av sjukhusveckan. Lite coronarelaterade osmakligheter är väl det bästa som kunde hända dem. Dokusåpavärlden är avtrubbad. Ändå undrar jag hur det är möjligt att ha så här lite respekt för den sorg en hel värld delar just nu.

Här visas sjukhusveckan i Paradise hotel mitt under coronakrisen