Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Varför ställde ni in – svårare än så här var det inte, EBU

Maria Brander om inställda Eurovision: ”Det är dubbla känslor”
Christer Björkman i guld och Sarah Dawn Finer i silver ledde programmet.Foto: SVT

SVT plockade under torsdagskvällen fram finservisen och bjöd på kärleksfullt malt surrogat.

Det var nästan lite rörande, samtidigt som sändningen illustrerade exakt hur fel det är att Eurovision ställts in.

Herregud EBU, det hade faktiskt inte behövt vara svårare än så här!

”Sveriges tolva” blev mitt i allt ändå ett slags tröst. Det påminde om den plikttrogna orkestern ombord på ett Titanic som ingen längre rår över: Ambitionen att skapa trygghet tycktes bergfast, och stämd i samma ton som vårt sug efter allt som sveper oss tillbaka till den hägrande normaliteten. 

I kanalerna har det därför visats gamla fotbollsmatcher blandat med nostalgiladdade film och tv-klassiker, och i ”Sveriges 12:as” studio skrevs ettan och tvåan med SVT:s gamla analoga formspråk mot en Eurovisionblå bakgrund. 

Christer Björkman i guld, Sarah Dawn Finer i silver och så Edward af Silléns trygga kommentatorstämma till musikvideor och gulnande vykort. Inte ens resultatet kunde bli fel. Det var ju trots allt bara vi, det smakfulla svenska popundret, som fick rösta.

Samtidigt blir det irriterande tydligt att det var precis så här vi på distans hade kunnat göra för att skapa ett riktigt ESC mitt under den tärande pandemin.

Det hade rent av rimmat väldigt väl med hela tävlingens ursprung: Den uppfanns ju faktiskt som ett sätt att förena det krigshärjade Europa med hjälp av lättsam underhållning. Eurovision var redan från början menat som en kur mot kris, och innebar även en rejäl teknisk utmaning. En lika stor gemensam direktsändning hade ju faktiskt aldrig genomförts och 1956 existerade satellit-tv ännu inte. Men man fixade det ändå.

Idag sitter en hel värld uppkopplade och längtar efter varandra. Tekniken är i princip det enda som inte fattas oss, och ändå påstår EBU att det här inte hade gått att lösa.

Visst, det är möjligt att resultat inte hade blivit millimeter-rättvist, men kom igen EBU, kliv ned från era höga hästar och skärp er. Det handlar om ESC, det är meningen att det ska vara roligt, om någon minns den känslan. Det är inget riksdagsval, inte ens ett sånt där kyrkoval som ingen orkar rösta i.

Alla artister hade nog blivit gladast om de faktiskt hade fått tävla, och behovet av ett Eurovision är ju uppenbart: Det är långtifrån bara Sverige som har ordnat med ersättningsprogram i veckan. Går man in på ESC-bloggar listas där en nästan överväldigande mängd av olika sorts sändningar från hela Eurovisionvärlden. Krafter som borde fått förenas istället. Till något fint.

Men nu blev det som det blev. Eurovision 2020 är oåterkalleligen inställt. Just när vi behövde tävlingen på riktigt.