Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Vårens mest intressanta svenska film är om porr

Ur filmen.
Foto: Film i Väst

Vårens i särklass mest intressanta svenska film skakar om oss med porr.

Regissören Ninja Thyberg har tillbringat fem år i den kontroversiella branschen, och hoppas inför premiären på samtal och inte rabalder.

Luttrade moderatorn Pekka Heino verkade ändå smått skärrad när han under måndagen presenterade filmen å Svenska Filminstitutets vägnar. ”Den illustrerar grov porr”, sa han och menade att bdsm var det minst grova.

Utan tvekan är ämnet komplicerat: När Lukas Moodysson för 17 år sedan spelade in ”Ett hål i mitt hjärta”, blev reaktionerna på hemmaplan närmast förvirrat blandade, medan filmen togs emot med avsmak av amerikanska kritiker. 

En ”löjlig felberäkning” och ”inte särskilt välbetänkt” skrev bland andra New York Times. Med all säkerhet fanns det ett budskap när Moodysson klippte in blygdläppsoperationer mitt i den allmänna misären av droger och bedövningssalva. Men i efterhand har regissörens skildring av en amatörporrfilmsinspelning mer kommit att handla om huruvida Thorsten Flinck, Sanna Bråding och Goran Marjanovic hade sex på riktigt eller ej.

Ninja Thybergs spelfilm lär också sätta känslor i svall. När hennes kortfilmsversion av ”Pleasure” tävlade i kritikerveckan i Cannes 2013 var det flera som lämnade salongen. 

Jenny Hutton i Ninja Thyborgs prisbelönta "Pleasure".

Det verkar dock inte ha hämmat Thyberg som sen dess valt att lägga större delen av sitt liv åt sidan för att tillbringa fem år med att studera den amerikanska porrindustrin på plats. Resultatet är långfilmen ”Pleasure” som uttogs till Cannes officiella urval 2020. Handlingen kretsar kring 20-åriga Jessica som lämnar den svenska småstaden för att bli porrstjärnan Bella Cherry i L.A. 

Nästan alla roller spelas av människor med bakgrund i porren, men huvudrollen görs av den då 19-åriga Sofia Kappel. I bland annat magasinet Filter har Thyberg berättat att det tog ett och ett halvt år att hitta rätt tjej. Kappel, som valet till slut föll på, hade aldrig skådespelat förut, och har förklarat att rollen för henne blev något av avrundningen på en kbt-behandling för kroppsdysmorfobi.

Allt detta lär stötas och blötas, men helt klart verkar ”Pleasure” ha en mer genomtänkt ingång än Moodyssons effektsökande tragedi från 2004. Thyberg kallade under vårpresentationen ”Pleasure” för sitt ”livsverk”, och producenternas förhoppning är att allt ska landa i en dialog mellan dem som faktiskt sett filmen.

Well. Med tanke på att franska filmen ”Snyggingar” (”Mignonnes”) gav upphov till krav på Netflix-bojkott för påstådd sexualisering av barn, från folk som absolut inte sett filmen, så känns väl det mindre troligt. Men som ambition är det helt klart lovvärt, och bara det faktum att Thyberg har bakgrund som antiporraktivist, talar för att Filmsverige nån gång på vårkanten kommer att få en omskakande nystart efter coronadvalan.

5 nordiska filmer att se fram emot 2021

TOVE

Biopicen om mumintrollens skapare Tove Jansson är Finlands Oscarsbidrag i år. Shanti Roney gör en av rollerna. Nästan alla talar finlandssvenska.

Premiär: 12 februari.


EN RUNDA TILL

Danska ”Druk” har under hösten setts av cirka 800 000 danska biobesökare, pandemin till trots! Thomas Vinterbergs film med Mads Mikkelsen vann även stort på European Film Awards i december, och är en stekhet Oscarskandidat.

Premiär: Under våren


BRÖLLOP. BEGRAVNING OCH DOP - FILMEN

Åsikterna om senaste säsongen har delat kritikerna under hösten. Men man kan i alla fall lita på att Colin Nutleys och Helena Bergströms släktsaga inte kommer vara händelsefattig.

Premiär: Under våren.


PLEASURE

Utspelar sig i amerikanska porrindustrin. Debutanten Sofia Kappel, 22, gör huvudrollen mot en cast bestående av mestadels skådespelare från porrvärlden. Uttagen till Cannes i våras.

Premiär: 24 mars.


VITT SKRÄP

Det är ju lite (eller snarare väldigt) oroväckande att den här gangsterfilmen spelades in redan 2014. Men med Ola Rapace och Ida Engvoll i huvudrollerna blir man ändå nyfiken.

Premiär: 14 maj.

Med reservation för ändring på grund av pandemiläget.