Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABFoto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
 Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Brander

Valet är tråkigt - och det är SVT:s eget fel

Publicerad

Här hade man börjat hoppas på Zlatan eller kronprinsessan.

Och så bidde det bara det där Historieätarparet.

Ett lika onödigt som otroligt antiklimax, som är helt och hållet SVT:s eget fel.

För bara något år sen hade nyheten om att Lotta Lundgren och Erik Haag blir julvärdar, lyst upp som glimrande tomtebloss i decemberslasket. De var då kung och drottning över både julbordet och julkalendern, och skulle förmodligen knyckt julvärdsplatsen i konkurrens med Jesusbarnet självt.

Men så i år bestämde sig SVT för att senarelägga tillkännagivandet av vår tids viktigaste ämbete med nästan en månad, vilket fick alla att börja ana oråd. Kommunikationsavdelningen försökte då lugna allmänheten med kryptiska ord om fullbokat schema och ”när du vet kommer du att förstå”.

 

LÄS MER: Lotta Lundgren och Erik Haag blir årets julvärdar i SVT

 

Bereden väg för Herran, tänkte vi lite religiöst så här i adventstider. Och landade i nästa tanke vid Zlatan. Eller kronprinsessan, Zara Larsson, Stefan Löfven eller vem som helst som kunde vara väntan värd.

Därför sitter vi nu här snopna, på lite samma sätt som när det där gigantiska paketet under granen bara visade sig innehålla något väntat du själv pliktskyldigt klottrat ned på önskelistan. Det är faktiskt ett helt onödigt antiklimax, som SVT hade kunnat hanterat smidigare.

Men de kanske hade fullt upp med att instruera värdarna om att de inte får prata vare sig matkassar eller bolån som uppladdning för Kalle Anka?

 

LÄS MER: Tittarilskan mot SVT efter valet av julvärdar

 

Inte för att det nu skulle vara någon risk för det. Jul med Erik och Lotta kommer nämligen att vara precis lika förutsägbart som julafton i stort. Han kommer vara barnslig. Hon kommer att kasta stränga blickar. Han kommer att visa rumpan, och hon kommer att sjunga lutfiskens lov, allt medan de byter peruker och folkdräkter i en anda av lika delar Carl Larsson samt ”Fanny och Alexander”.

Det kommer säkert att vara fantastiskt roligt, och emellanåt lite för mycket. Åtminstone för exfrun Martina Haag som i rättvisans namn borde stå först på tur som julvärd nästa år.

Det skulle både förenkla kommande presentationer för SVT, och kanske ge ett lite uppfriskande krasst vardagsperspektiv på julen efter årets traditionsbundna lustigheter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag