Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Brander

Valet är tråkigt - och det är SVT:s eget fel

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här hade man börjat hoppas på Zlatan eller kronprinsessan.

Och så bidde det bara det där Historieätarparet.

Ett lika onödigt som otroligt antiklimax, som är helt och hållet SVT:s eget fel.

För bara något år sen hade nyheten om att Lotta Lundgren och Erik Haag blir julvärdar, lyst upp som glimrande tomtebloss i decemberslasket. De var då kung och drottning över både julbordet och julkalendern, och skulle förmodligen knyckt julvärdsplatsen i konkurrens med Jesusbarnet självt.

Men så i år bestämde sig SVT för att senarelägga tillkännagivandet av vår tids viktigaste ämbete med nästan en månad, vilket fick alla att börja ana oråd. Kommunikationsavdelningen försökte då lugna allmänheten med kryptiska ord om fullbokat schema och ”när du vet kommer du att förstå”.

 

LÄS MER: Lotta Lundgren och Erik Haag blir årets julvärdar i SVT

 

Bereden väg för Herran, tänkte vi lite religiöst så här i adventstider. Och landade i nästa tanke vid Zlatan. Eller kronprinsessan, Zara Larsson, Stefan Löfven eller vem som helst som kunde vara väntan värd.

Därför sitter vi nu här snopna, på lite samma sätt som när det där gigantiska paketet under granen bara visade sig innehålla något väntat du själv pliktskyldigt klottrat ned på önskelistan. Det är faktiskt ett helt onödigt antiklimax, som SVT hade kunnat hanterat smidigare.

Men de kanske hade fullt upp med att instruera värdarna om att de inte får prata vare sig matkassar eller bolån som uppladdning för Kalle Anka?

 

LÄS MER: Tittarilskan mot SVT efter valet av julvärdar

 

Inte för att det nu skulle vara någon risk för det. Jul med Erik och Lotta kommer nämligen att vara precis lika förutsägbart som julafton i stort. Han kommer vara barnslig. Hon kommer att kasta stränga blickar. Han kommer att visa rumpan, och hon kommer att sjunga lutfiskens lov, allt medan de byter peruker och folkdräkter i en anda av lika delar Carl Larsson samt ”Fanny och Alexander”.

Det kommer säkert att vara fantastiskt roligt, och emellanåt lite för mycket. Åtminstone för exfrun Martina Haag som i rättvisans namn borde stå först på tur som julvärd nästa år.

Det skulle både förenkla kommande presentationer för SVT, och kanske ge ett lite uppfriskande krasst vardagsperspektiv på julen efter årets traditionsbundna lustigheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!