Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Brander

Vad gör Anders Öfvergård ens där?

Se klippet från Öfvergård nya program här
Anders Öfvergård i ”Anders och våldet”
Foto: TV4

Anders Öfvergård åker runt och förfäras över hur hemskt det är i förorten.

Det var en dum programidé från början.

Men efter att den arga snickaren dessutom blivit avstängd från TV4 efter att på fyllan, enligt uppgifter till Expressen, inlett ”brottningsmatch” med en kvinnlig kollega, så känns det närmast surrealistiskt att se premiären.

Jag kan för mitt liv inte förstå varför man envisas med att sända det här.

För den som har sinne för svart humor går det förstås att skratta åt eländet. Öfvergård som enligt Expressens uppgifter blev våldsam när kollegan försökte stoppa honom från att köra rattfull är alltså programledare för både ”Sveriges värsta bilförare” och ”Anders och våldet”. 

Men bara den senare var redan klar, och börjar därmed sändas i veckan. Avstängningen till trots.

Det är liksom lite för skruvat för att vara sant, även om jag inte betvivlar att Öfvergård kan vara jätteberörd av alla skjutningar och det eskalerande våldet, samtidigt som han själv uppenbarligen kan vara för aggressiv.

Vad han definitivt inte behöver är ett ogenomtänkt program som dessutom är en uppföljare till ”Anders och knarket”. Ni vet dokumentärserien som liksom kulminerade med den där Greekazo-intervjun hos ”Malou” 2019. 

Under formerna av ett uppläxande bakhåll riktat mot den då 17-årige rapparen, lanserade Öfvergård där teorier kring ”gangstertrenden” och kids som mådde dåligt för att de fick för få likes på Instagram. Men i ”Anders och våldet” tycks programledaren ha insett att verkligheten nog ändå var mer komplicerad än så. 

I premiären åker han runt som en yvig superboomer i förorten och ojar sig över berättelserna från polis, läkare, kriminella och offer. ”Det hade jag ingen aning om.” säger han: ”Jävla tragiskt.” ”Fy fan.” 

Det är som en antagligen omedveten parafras på den klassiska Hasse och Tage-sketchen där Hasse förvånas över Sverige med orden: ”Det var det jävligaste. Det hade jag ingen a-a-aning om.”

Med den skillnaden att det här alls inte är ett samhällskritiskt skämt, utan på riktigt, med offer som får berätta exakt hur de blivit knivskurna. Hela mitt inre vrider sig under detta. Vad gör Öfvergård ens där? 

Greppet där en snickare läxar upp brottslingar i samma barska tonfall som han tidigare skällt ut Benjamin Ingrosso för att han renoverar dåligt, är ju bara så i grunden fel.

Särskilt med tanke på att Öfvergårds enda existensberättigande som programledare för en sådan här serie är att han framställs som en garvad karl som liksom kan tas med det som är farligt. 

Redan i Greekazo-intervjun 2019 berättade han att han själv provat droger (utan en enda följdfråga på det). Men i ”Anders och våldet” handlar det mesta om att spela gatusmart: Bonda med en blåljusfotograf, och konfrontera de misstänkta med ”tuffa” frågor som ”varför kan du inte visa ditt ansikte?” eller ”varför springer du?” samtidigt som poliserna gör grovjobbet. 

Öfvergårds existensberättigande i en serie om våld tycks i princip vara att han är castad i rollen som den orädde machomannen som vågar säga sånt som ingen annan säger i det här landet. Ett ideal som TV4 för övrigt varit bekymrande förtjusta i att odla även med Martin Timell och Paolo Roberto. 

Men det trubbiga machogreppet blev synligt också i ”Anders och knarket” då man, i en helt tondöv blinkning till oss kvällstidningar, skickade ut mejlet ”Här köper du knark i din stad (vi har hela listan!)” till alla TV4 Play-användare.

Kring ”Anders och våldet” har man tidigare meddelat att programmet trots allt kommer att visas, för att personal och övriga medverkandes arbete inte ska ha varit förgäves. Det låter sympatiskt, och visar också på att man inte lägger sig platt för den cancelkultur som just nu präglar tidsandan. 

Men i slutändan handlar det nog främst om att man inte vill vaska den investering som en hel produktion innebär, och fortfarande kämpar med en rätt svajig kompass, där ränderna av gamla strukturer liksom inte vill gå ur.

Min stora olust kring sändningen är därför främst inte relaterad till att Anders Öfvergård fortfarande får synas i tv, utan till TV4:s ständiga dubbelmoral. Att kanalen nu insisterar på att påminna oss om den, genom att faktiskt sända detta i några veckor, är bara obegripligt.

Se klipp från ”Anders och våldet” som hade premiär i TV4 på tisdagen.