Maria Brander

Vad gnäller ni för alla misstänksamma män?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gina Dirawi.
Foto: Janne Danielsson/SVT

Gina Dirawi blir naturligtvis en perfekt julvärd. Hon är som född programledare, och har gång på gång visat sin förmåga att samla folket framför tv:n.

Så allvarligt talat alla misstänksamma män därute, vad gnäller ni för?

Det tog kanske någon mikrosekund efter nyheten om Gina Dirawi, för nätet att svämma över av kommentarer från, tror jag, vad vi i dagligt tal kallar vita kränkta män. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att utnämningen måste vara årets i särklass viktigaste, och tydligen har förvandlats till ett politiskt uppdrag dessutom. För plötsligt var det viktigare än någonsin vilka åsikter julvärden kunde tänkas hysa om exempelvis muslimska kvinnors slöjbärande. Överhuvudtaget verkade just ordet muslim var otroligt viktigt i sammanhanget. En julvärd som inte är kristen? En muslim? Nej, vet ni va. Nu går skam på torra land!

Jag har ännu inte tagit fram någon statistik på detta, men jag tror ändå att det är förhållandevis få av de tidigare julvärdarna som är praktiserande kristna, och firar med julevangelium, julotta, samt många tankar till mysteriet, jungfrufödseln, och det lilla barnet som föddes i utstött fattigdom i ett stall.

Vi firar helt enkelt inte jul så längre. Vi firar med masskonsumtion, släktträffar, och på sin höjd lite humanistisk Karl-Bertil Jonsson.

Det enda problemet som jag faktiskt kan se med Gina är att hon verkar vara den enda unga kvinnan med någon form av invandrarbakgrund som SVT har lyckats skaka fram. I ett haltande (men lovvärt) försök till mångfald får hon därför göra allt från att leda Melodifestivalen till att fronta hela SVT:s ungdomssatsning Edit. Det hade varit kul om det fanns mer att välja på bortom gubbröran.

Med detta sagt, är jag ändå precis lika nöjd med att Gina Dirawi blir julvärd som att Malena Ernman får läsa Nyårsklockan. Efter åratal av manlig dominans, så är det två kvinnor som innehar helgernas hedersuppdrag, vilket väl aldrig hänt förut. Så prisa Gud, här kommer skatte- (nåja licens-) återbäringen!