Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

TV4:s hantering av ”Idol” under pandemin är makalöst klantig

Årets Idol-gäng har inte fått en lätt början.Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är knappt man tror det är sant. Men tydligen har flera ”Idol”-finalister insjuknat i covid-19 mitt under pågående säsong.

TV4 har hanterat produktionen så makalöst klantigt, och utan respekt för pandemins allvar, att det borde vara av intresse för regeringen.

Från början fyllde ”Idol 2020” mig faktiskt med hopp. Jag tror inte att någon i våras, när det drog i gång, hade räknat med att vi under hösten ännu skulle vara så påverkade av coronapandemin som vi faktiskt är.

Men även på senare tid har jag uppskattat att TV4 försöker: Illusionen av normalitet. Arbetstillfällena som ges för musiker och produktionspersonal – två utsatta yrkesgrupper till följd av rådande coronarestriktioner.

Därför blir jag, milt sagt, förvånad över med vilken naiv vårdslöshet man har skött programmet. 

Hela den svenska underhållningsbranschen blöder. Produktioner ställs in, människor blir utblottade, och scenuppsättningar anpassas och regisseras om för att matcha coronaverklighetens högt ställda krav. 

Men i ”Idol” har det visst varit business as usual: Många med mig har reagerat på den avslappnade attityden i studion under de senaste veckorna. Bristen på avstånd, det kramiga sättet, gruppbilderna. Jag förstår verkligen inte hur någon har kunnat känna sig bekväm med det. Om man nu stod inför sitt livs kanske mest avgörande ögonblick i karriären, är det då inte rimligare att faktiskt vilja isolera sig på hotellrummet? Men se det tyckte idolerna visst var jobbigt och frihetsberövande. (De borde kanske byta liv med en 70-plussare i en vecka eller två, och sluta gnälla.)

Samtidigt ifrågasätter jag framför allt vad som har hänt med TV4:s försiktighet sen i våras, då Anders Jansson tvingades lämna ”Let’s dance” på grund av sannolik corona. Efter det infördes stränga regler kring att hålla isär dansparen som på inga villkor fick kramas eller umgås mellan danspassen. De ansvariga på TV4 borde ju begripa att det enda vettiga inför ”Idol” hade varit att införa liknande bestämmelser kring karantän och isolering, innan produktionen drog i gång, och inte efter att flera personer redan smittats. 

Nu är showen till stora delar förstörd. Men det är inte det värsta. Det värsta är förstås hur TV4 struntat i smittrisken, och att deras deltagare nu riskerar att bli allvarligt sjuka eller att smitta andra. När Bianca Ingrosso var ute och festade med influencers i somras kallade Morgan Johansson hennes beteende ”djupt olämpligt”. Jag undrar så vad Stefan Löfven har att säga om Sveriges största kommersiella tv-kanals agerande, så här strax efter att han har meddelat att de hårda publikrestriktionerna för underhållningsbranschen ligger kvar till följd av smittskyddsläget i landet.