Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

TV4:s corona-trots var rörande naiv

Produktionen i krismöte – Expressens nöjesreporter Ellinor Svensson om läget i Let's Dance.
Foto: OLLE SPORRONG

”Let’s dance” lever på lånad tid.

Programmets har hittills trotsat den nya coronaverkligheten på ett nästan rörande naivt sätt.

Men nu har man snart nått vägs ände, och en realitet som bör innebära stora ekonomiska förluster för TV4.

Sverige har stängt ner. Turnéerna är framflyttade. Eurovision är inställt. Teatrar, biografer och muséer har pausat sina verksamheter. På restaurangerna är endast bordsservering tillåten, medan gymmen ekar tomma. Men i ”Let’s dance”-världen har man kört på nästan precis som vanligt. Publik och press har visserligen varit utestängda, och de som kan lär jobba hemifrån. Men i grund och botten är ”Let’s dance” ändå en tävling där ett antal människor träffas och jobbar lika tätt intill som på valfri after-ski i Åre. Man andas, svettas och rör vid varandra. 

Att TV4 trots den premissen envist hävdat att man inte tänker vika ned sig för coronahotet, har faktiskt känts rart, lite som en trotsig treåring som prompt vill ha på sig en prinsesstyllklänning mitt i bistra vinterslasket. Och inte mig emot, för gudarna ska veta att vi behöver all glittrande underhållning vi kan få hemma i stugorna just nu. Men kanske inte till vilket pris som helst.

Med tanke på situationens allvar var det väl i princip nödvändigt att ställa in medverkan för Siw Malmkvist, 83. Men nu när Anders Jansson, 52, faktiskt insjuknat i feber och symptom som kan misstänkas vara corona, så vet jag inte hur man ska få den här skutan på rätt köl igen.

Lite sorgligt är det: ”Let’s dance” är ett älskat program som kört på sen 2006, och hade 1,74 miljoner tittare vid premiären förra veckan. Det innebär också att en inställd säsong är närapå lika med ekonomisk katastrof för TV4 i utgifter som ändå måste betalas, och uteblivna reklamintäkter. Tror jag det, att man kämpar så här in i det sista. 

Nu sägs det att man ska köra någon form av specialprogram på fredag, medan Anders Jansson kryar på sig. Det är en desperat åtgärd i ett program, där inga virus normalt, får komma emellan sändningen och tittarna. Förr om åren har jag sett en sjuk Lasse Brandeby tävla sittandes på en stol eftersom TV4 inte ville kompromissa med sina hårda regler. 

Kanske är det också därför den krassa verkligheten inte riktigt vill sjunka in hos TV4-produktionen. Sjukdom som hinder har inte riktigt existerat i deras värld, förrän nu. Men mot den världsomspännande blytunga pandemin är ett dansprogram i en svensk tv-kanal i stort sett ingenting. TV4 famlar just nu efter en sista utväg, ett uppskov eller en respit, när de egentligen borde ställa in sig på en sista dans.