Anders Arborelius är biskop och kardinal. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Anders Arborelius är biskop och kardinal.  Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Maria Brander

Sympatiskt av Anders Arborelius

Publicerad

Det syns inte utanpå att du är katolik. Som ung var jag tacksam över det. Då slapp man nämligen frågor från skeptiska personer vars samlade kunskap av katolicism tycktes bestå av filmen ”Sound of music” och skämt om påvens hatt. Religionen för mig då, var mässor, bön och trevande existentiella tankar. Men omgivningen (påfallande ofta medelklassens män) undrade i första hand om jag hade haft sex, och i andra hand vad jag tyckte om prästers pedofili och syn på preventivmedel. 

Som svensk katolik tillhör man en minoritet, men uppfattas snarare som en del av en religiös konservativ stormakt. Helhetsbilden är komplicerad, men Anders Arborelius verkar i sitt sommarprat främst försöka förklara sig för lyssnarna. Han vandrar från klosterkallelsen via celibatet, till tankar om sex inom äktenskapet och prästers övergrepp inom kyrkan. Just de ämnen, jag kan tänka mig, att vanliga svenskar oftast frågar om.

Mycket förblir nog obegripligt för oinvigda. Somligt även för mig. Men intrycket är sympatiskt. Det är mycket svårt att se en makthungrig verklighetsfrånvänd kardinal i munken Arborelius. Till skillnad från många andra mäktiga män verkar han i världen, från de svenska förorterna till fronten i norra Irak. Medvetet lyfter han dessutom fram religionens kvinnor i pratet, från Teresa av Avila, till Edith Stein och den Libanonfödda sångerskan syster Marie Keyrouz.

Han står också för att han som ”celibatär” haft en speciell relation till sin mor, kvinnan i hans liv. Den ensamstående mamman som egentligen hade hoppats på ett vanligare liv för sin son. 

Det finns en ödmjuk respekt i allt detta. Något för religionskritiska (män) att inspireras av av innan de frågar ut en troende kvinna om exempelvis hennes slöja eller syn på sex.

 

Anders Arborelius, biskop och kardinal

 

INLEDNINGEN

Arborelius kallelse till klosterlivet. Det är fascinerande att en av våra mäktigaste i 27 år levt i närmast total stillhet och avskildhet. 

 

KÄNSLORNA

Sommarpratet genomsyras av ett klosterlugn. Här finns markeringar mot världens ondska, men mer mänskligt privat blir Arborelius först i förhållande till sin mamma.

 

SKRATTEN

Tanken på att vi har en kardinal som för inte alltför längesen sjungit Abbas ”Chiquitita” på en karaokebar i Nagasaki kommer aldrig lämna mig.

 

MUSIKEN

Den är kanske inte bäst, men den är mest genomtänkt. Faktiskt en förbluffande mix av reggae och klezmer, Elvis och Göingeflickorna.

 

AVSLUTNINGEN

En avslutande reflektion om att vi måste leva som bröder och systrar, och ta till oss andra traditioner, blir en plötslig avrundning som Arborelius nog velat prata längre om.

 

LÅTLISTAN

In the Ghetto (Elvis Presley), Rivers of Babylon (The Melodians), Hey! Zhankoye! (Lucie Skeaping), Chiquitita (Abba), La Paloma (Flamenco guitar), Grates nunc omnes reddaumus domino deo (Capella Antiqua), O helga natt (Jussi Björling), Kontakion (Constantin Zorbas), Ya sûrûri (O God you are my joy) (Syster Marie Keyrouz), I Guds händer (Karmelitnunnorna i Glumslöv), Kära mor (Göingeflickorna), Jag har bott vid en landsväg (Edvard Persson), Ave Maria (Syster Marie Keyrouz).

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag