Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Brander

SVT måste ändra upplägg – de skämmer ut sig

Omar Rudberg. Foto: OLLE SPORRONG
Dolly Style åkte ut, medan Lina Hedlund gick vidare. Foto: OLLE SPORRONG

När SVT för en månad sen plötsligt lanserade ett nytt åldersviktat röstningssystem, hävdades det att förändringen skulle påverka resultatet marginellt.

Nu är både Oscar Enestad, Omar Rudberg och finaltippade Dolly Style ute ur leken, och efter tredje deltävlingen kan man inte säga annat än att det osar lögn om SVT:s försäkrande ord.

Lina Hedlund kunde nog knappt tro det själv. Inför uppläsningen av resultatet stod hon och gav slängkyssar mot Dolly Style, lite som om segern redan var deras. 

Det var den inte.

Ur ett rent kvalitetsperspektiv är det förstås inte speciellt förvånande. Lina Hedlund sjunger som en gudinna, och med ett bidrag som bjöd på mäktig känsla i gränslandet mellan Charlotte Perrelli, Jessica Andersson och Loreen, var resultatet inte mig emot. Jag ingår trots allt inte i Dolly Styles målgrupp. 

Dolly Style var favorittippade

Men speloddsen inför Leksandtävlingen talade för att de pastellglittriga dockorna skulle gå direkt till final. Likaså den publikundersökning som Melodifestivalenklubben gör direkt på plats – den ledde de. Istället blev Dolly Style utslagna. Precis som de båda O:na i tidigare pojkbandet FO&O – Oscar Enestad och Omar Rudberg (trea i undersökningen).

 

 

En inte helt okvalificerad gissning är att det är en massa röster från den omyndiga delen av tittarna, som helt enkelt viktats bort. Som faktiskt inte räknades. 

Det faktum att Oscar Enestad kom sist förra veckan, trots att han fick 100 000 fler röster än Jan Malmsjö talar för det. Liksom att vi nu plötsligt har ett knippe schlagerveteraner med oss i leken igen. Inte bara Lina Hedlund, utan även Andreas Johnson och Martin Stenmarck som vi kommer att få möta igen i andra chansen, och som båda hade sina största Melloframgångar i mitten på 00-talet.

Lyssnade på musikbranschen kritik

SVT är nog inte förvånade. Tvärtom var det rimligen exakt det här de hoppades på när de gick på musikbranschens kritik, om att veteranerna missgynnas när barnen appstyr, till mötes. Det rimmar ju också väldigt bra med deras rådande återvinningsprincip, där inte bara internationellt kända svenska edm-hits återbrukas, utan även låtskrivare och gamla melloartister har satts på rotation för all evighet. 

Det kan man tolka som att SVT just nu inte alls veta vart det ska ta vägen med det här festivalmonstret som kuskat runt mellan arenorna i åratal nu. 

Men för Christer Björkman handlar det visst om demokrati: ”Jag tror de flesta kommer tycka: vad skönt, då kommer min rösta att höras”, sa han när den nya röstningen lanserades. Jag är tämligen säker på Dolly Style-fansen inte delar den känslan i dag.

 

 

https://youtu.be/HK1uXzLpjDY