På tisdagen presenterade den svenska filmvåren, och den var dessvärre en ljum gäspning ända tills man brände av några nordiska samproduktioner på sluttampen. Då plötsligt fick man se Noomi Rapace i isländska Oscarsshortlistade fantasyfilmen ”Lamm”.
Sen kom den internationellt hyllade norska skräckfilmen ”De oskyldiga” som var full med otäcka barn, och till sist den finska ”Ruva” om en influencermamma vars 12-åring en dag tar hem ett ägg med ett läskigt väsen i.
Visst har vi också gjort sådant en gång, som med trollfilmen ”Gräns” (2018). Men nu verkar Sverige ha blivit som dränerat på inspiration. SF Studios har under de senaste åren frågat regissörer om de kan göra en ny ”Utvandrarna”, en ny ”Karl-Bertil” och en film om Vasaloppet (kommande ”Ur spår”). Nordisk film har gjort en biopic om Zlatan, som de envisats med att skjuta upp i något år nu.
Den kreativa visionen, om en sådan finns, verkar bygga på att det helst ska handla om något som jättemånga människor gillar. Varför ingen ännu gjort en biopic om Abba framstår, ur det perspektivet, som obegripligt.
Men jag får väl tacka Abborna för att de antagligen inte vill.
Man kan förstås skylla motvinden i filmlandskapet på corona och de förlamande restriktionerna. Men faktum är att våra grannar har fortsatt att producera fantastisk film under hela pandemin. Till Oscarsgalans shortlist för bästa internationella film kvalade samtliga nordiska länder utom Sverige in, och under hösten 2020 såg hela 800 000 biobesökare ”En runda till” på bio i Danmark.
Tyvärr visar den svenska filmvåren inga tecken på att vi kommer att vända trenden och komma ikapp inom den närmaste tiden. Åtminstone tre stora premiärer är uppskjutna: Förutom ”Zlatan”, så handlar det om Felix Herngrens ”Dag för dag” och ”Tisdagsklubben” med bland andra Peter Stormare. Återstår gör därmed tjugo filmer, och gillar man dokumentärer så finns det lovande sådana i överflöd, plus ett gäng barn- och ungdomsfilmer.
Vad gäller spelfilmer, riktade till vuxna, räknade jag till blott tre: Nämnda skidkomedin ”Ur spår”, samt filmatiseringen av ”Magisterlekarna” som beskrivits som en Hollywoodmelodram i läroverksmiljö, inspirerad av highschool-film och bögporr. Av bilderna att döma är det väldigt långt från den oskyldiga pirriga stämningen i succén ”Young royals”.
Störst förväntningar väcker kombinationen Netflix och Noomi Rapace i klimatkrisdystopin ”Svart krabba” Den stjärnspäckade rollistan inkluderar även Jakob Oftebro, Aliette Opheim och David Dencik, och handlar om en framtid där Golfströmmen vänt och skapat både evig vinter och krig.
I och med framgångarna för klimatsatiren ”Don’t look up”, så bör den ligga i tiden, och det faktum att det är Netflix som ligger bakom borgar även för att premiären i mars faktisk blir av. Något som faktiskt betyder en hel del i dagar av publiktak, karantän och håglöshet.