Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Brander

Spelplanen för folklig film har omdefinierats

Dagens avsnitt ur tv-kalendern
Nu kommer nya storfilmen ”Ufo Sweden”.
Expressens Maria Brander beskriver den som en familjefilm.
Äventyr och spänning står i centrum.

Juldagen brukar traditionellt bjuda på en svensk folklig premiär, oavsett om det är handlar om ”Utvandrarna” eller en Tomas Ledin-musikal.

Men i år har Crazy Pictures knipit den platsen med sin ”UFO Sweden”. 

Den svenska genrefilmen är uppenbarligen här för att stanna, och en Hollywoodkarriär kan i dag mycket väl börja på Youtube.

Går det att skapa en känsla av Steven Spielbergsk förundran genom att placera ufon i skogarna utanför Norrköping? Ja Crazy Pictures verkar i alla fall tro det, för i deras senaste långfilm är den bärande idén att mystik, maskhål och utomjordisk närvaro kan finnas mitt i den grå vardagen av bryggkaffe och väderleksrapporter.

Att premiären landar på juldagen är heller inte förvånande med tanke på filmkollektivets succé med ”Den blomstertid nu kommer” som 2018 lockade över 100 000 biobesökare, såldes internationellt och nominerades med en Guldbagge för bästa film. 

Ett mästerverk var den kanske inte. Men ”Den blomstertid” var framför allt kusligt rätt i tiden: 2018 kändes det ännu smått otroligt att föreställa sig ett Sverige under attack. Något som snart skulle komma att förändras.

Men framför allt så markerar den ett slags pionjärinsats för den lokalt förankrade genrefilmen, som många fler nu har hakat på. 

Under de senaste månaderna har filmbolagen meddelat att de dels spelar in en katastroffilm om järnmalmsgruvan Kiirunavaara (”Avgrunden” med Tuva Novotny och Edvin Ryding), dels en skräckfilm på Liseberg (”Karusellen” med Omar Rudberg och Amanda Lindh). 

Under hösten landade även Joakim Lundells passionsprojekt ”Feed” på biotoppens förstaplats – en skräckfilm som kretsar kring en lätt nationalromantisk glampinganläggning och en ond sjöhäxa.

Och just passionen och hobbyintresset verkar spela en avgörande roll för den här utveckligen. Crazy Pictures bildades i Norrköping 2008, och började göra väsen av sig med en serie Youtubefilmer bara ett par år senare. 

I klippen kan vi se Nanna Blondell och William Spetz i tidiga roller, och filmen ”Vaskduellen” har i dag 3,6 miljoner visningar.  När de sedan skapade en kickstarter-kampanj för att spela in vad som kom att bli ”Den blomstertid nu kommer” fick Crazy Pictures ihop 300 000 på mindre än ett dygn.

Ungefär vid samma tid börjar en filmentusiast från Jönköping att lägga ut korta skräckklipp med nästan ingen budget alls på Youtube. Han heter David F. Sandberg (född 1981) och gör tillsammans med sin fru Lotta Losten den 2,5 minuter korta filmen ”Lights out” 2013. Klippet blir viralt, och bara tre år senare har Hollywood inte bara plockat upp idén, utan låtit Sandberg regissera långfilmsversionen som får fin kritik. 

Efter det följer för Sandberg ”Annabelle 2” och inte minst ”Shazam!” som får en uppföljare nu under 2023.

Även Crazy pictures lär ha fått Hollywoodinviter, men har sagt att de inte är intresserade. De vill hellre verka i Sverige. Hur länge det löftet varar återstår att se, men helt klart är att spelplanen för folklig film omdefinierats. 

Åttio- och nittiotalisterna når nu medelåldern, och är samtidigt den första generationen som vuxit upp med en dator på rummet, och rätt nördiga referensramar vad populärkultur beträffar. 

”UFO Sweden” är mycket riktigt också fylld med tidsmarkörer som ”Windows 95”-loggan, ett hackat Gameboy, samt ett småstadsliv som hämtat från Steven Spielbergs ufo-filmer.

Tiden då sångerna av Tomas Ledin var vår minsta gemensamma nämnare börjar kanske kännas utmätt, och i stället är det toner som hämtade från ”Arkiv X”-vinjetten som får våra hjärtan att slå för film.