”Tillsammans med Strömstedts”. Foto: PÄR BÄCKSTRAND/TV4 / PÃ?r BÃ?ckstrand/TV4
”Tillsammans med Strömstedts”. Foto: PÄR BÄCKSTRAND/TV4 / PÃ?r BÃ?ckstrand/TV4
Maria Brander

Söta stillbilder dränks i sentimental musik

Publicerad

 

2017 blev året då kändisparen inte vill annat än att prata samlevnad i tv.

I våras fick vi ”Tillsammans med Strömstedts” och i veckan var det final för SVT:s ”En kärlekshistoria”.

För några år sen var läget annorlunda. Då ville få celebriteter, förutom möjligen Marie Göranzon och Jan Malmsjö, figurera som ett kändispar. Det privata skulle hållas isär från karriären, och om man händelsevis kom in på den gemensamma tillvaron, så var det helst de strikt yrkesmässiga bitarna som fick beröras.

Därför var det ändå lite förvånande när Mikael Persbrandt och Sanna Lundell, Lasse Hallström och Lena Olin med flera plötsligt satt och pratade sex och förälskelse i tv, som om det var den mest självklara saken i världen. Programmet hette ”Tillsammans med Strömstedts” (TV4), och däri fanns kanske nyckeln – i att det var ett kändispar som närmade sig ett annat. De var på samma nivå, och avsnitten tog formen av mysiga parmiddagar, man mer än gärna hade velat få en inbjudan till.

 

Nu i höst har SVT försökt sig på ett liknande grepp, fast med en mer journalistisk ingång istället för ett TV4-typiskt kändismingel. Finalen med Maria Lundqvist och Kristoffer Hellström sändes tidigare i veckan, och repriserades för sista gången på lördagen. Det har varit en skvallerlyxig säsong, där kompetenta Ann-Marie Rauer ställt både modiga och resonerande frågor. Men vad hjälper det när hela programmet drunknar i produktion?

De halvtimmes långa avsnitten har styckats upp i flera ”akter”, övertydligt markerade med grafik, samtidigt som intervjuerna hackats till kändisfärs, då man envisas med att hela tiden redovisa bakom kulisserna-material där intervjupersonerna ljussätts och förses med mikrofon. Söta stillbilder, dränks i sentimental musik. 

Det känns snarare som att man får inblick i en arbetsdag på SVT än kulturparens samliv, och det var väl ändå inte meningen.

bäst

”Hamlet på Galeasen”, SVT2.

sämst

”Moraeus med mera” segar på.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag