Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Brander

Sorgligt att Margot Wallström uttrycker sig så förminskande

Margot Wallström.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Svenska powerkvinnor.”
Foto: Johnny Wohlin / Viaplay
Camilla Läckberg.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Det heter att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra.

Antagligen krävs det mer än en provokativ tweet för att kvalificera sig dit.

Men att Margot Wallström uttrycker sig så förminskande om Camilla Läckberg för att hon gillar kläder, känns onödigt, missunnsamt och en smula sorgligt. Inte minst för att måltavlan inte bara är Läckberg, utan precis allt som klassats som tjejigt och därmed trivialt.

Margot Wallström vet på Twitter inte om hon ska skratta eller gråta eftersom ”en människa som kallar sig själv ”Powerkvinna” går runt i sitt nybyggda hus och säger att hennes garderob är det viktigaste rummet”.

”Människan” hon syftar på är Camilla Läckberg, och jag vet inte om den inflytelserika författaren åsamkat Wallström något värre än möjligen en dålig läsupplevelse, men nog känns det som att hon försöker plocka rätt billiga poänger på den skolgård som vi kallar sociala medier.

DN-skribenten Saga Cavallin var visserligen något på spåren när hon i förra veckan påtalade att ”Svenska powerkvinnor” inte alls var några powerkvinnor, för i så fall hade de aldrig behövt vika ut sina liv på Viaplay. 

Riktiga stålkvinnor kan ju kosta på sig det här med integritet, och heter saker som Margaret Thatcher, Angela Merkel eller ja, Margot Wallström, åtminstone på den tiden hon var minister eller EU-kommissionär.

Inte för att någon av dem lär ha kallat sig ”powerkvinna”. Det tror jag Wallström förstår att Camilla Läckberg inte heller gör till vardags. Begreppet är väl sannolikt myntat eftersom någon produktionsperson tyckte det gjorde sig bättre än ”fyra kvinnliga drivna entreprenörer och en läkare”. Lite lökigt kanske. Men än sen. 

Det kanske är garderoben som är problemet för Wallström. Nu är det förstås fullt möjligt att Läckberg utnämnde garderoben till hemmets viktigaste rum som ett skämt. En sak man säger med glimten i ögat, lite som att en man kan bedyra sin kärlek till grillen, utan att det egentligen betyder något alls. Men om Läckberg, av någon anledning, verkligen älskar sin garderob, så kan hon väl få göra det, utan att bli nedgraderad till kategorin löjligt kvinnfolk.

Vissa dyra handväskor anses i dag vara en bättre investering än aktier. Lady Gagas karriär hade säkerligen inte fått samma fart utan hennes fantastiska klädval. De stora modehusens kreationer finns i dag både hos auktionshusen och på museum. Ja, den enda anledningen till att jag trots allt sitter här och argumenterar för klädintressets dignitet är ju faktiskt att det råkar vara kvinnligt kodat och därför dras med en evig lågstatusstämpel. 

En stämpel som Wallström med sin tweet obekymrat har bidragit till. Kombinationen chic lit, dokusåpa och mode är ju i princip öppet mål för den som vill göra sig rolig på tjejiga tjejers bekostnad.

Men antagligen är det hos Margot Wallström själv som skon klämmer. För när hon 2019 strax efter sin avgång som utrikesminister fick svara på frågan om vad som var hennes sämsta sida, blev svaret fåfängan: ”Jag gillar att sminka mig och hålla på med kläder och smycken. I mina jobb har jag ju varit tvungen att tänka på hur jag ser ut, men jag driver det för långt. Jag ska inte köpa mer kläder nu och inga fler handväskor.”

Svindlande tanke, Margot, men det kan ju hända att Camilla Läckberg också, på grund av sina jobb, måste tänka på hur hon ser ut.