Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

"Ruben Östlund är för ful - Skarsgård för snygg"

Ruben Östlund och hans film "The Square" är nominerade på Golden Globe-galan 2018.
Foto: YANN COATSALIOU/AFP / TT NYHETSBYRÅN
Alexander Skarsgård har chans att vinna för sin roll i "Big little lies".
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Ruben Östlund är för ful och Alexander Skarsgård är för snygg.

Risken finns att den griniga Golden globe-juryn snuvar Sverige på båda priserna i natt.

Men spela roll, så länge som röda mattan färgas svart.

Golden globe tycks för evigt ha något paradoxalt över sig. Å ena sidan vill alla vinna priset som delats ut sen 1944 och räknas som galavärldens näst viktigaste efter Oscarn. Å andra sidan har det ett slags löjets skimmer över sig. ”En bit metall som några gamla förvirrade journalister vill ge dig personligen, så att de kan träffa dig och ta en selfie”, sa dåvarande galavärden Ricky Gervais för två år sen. Och det hade han väl i viss mån rätt i. The Hollywood foreign press, som delar ut priset, utgör en bisarr skara av drygt nittio glamoursugna LA-baserade journalister från 55 länder.

Trots det skulle dubbelvinst i natt innebära en stor seger för Sverige som filmland, som dessutom borgar för att det osannolika succéåret 2017 inte bara var en tillfällighet.

Bäst till ligger Alexander Skarsgård. Hans insats som världens obehagligaste make i miniserien ”Big little lies” är favorittippad, givetvis som en följd av förra årets Emmy-vinst. Men i förhandsrapporterna verkar den internationella pressen tyvärr hålla tummarna för de fulare och  skitigare konkurrenterna. Skarsgård anses vara begåvad, men lite för snygg för sitt eget bästa. Journalisterna kallar honom för ”en skandinavisk gud”, men tror på roligare tacktal från motståndarna. Troligast är ändå att Skarsgård vinner.

Då stretar Ruben Östlund och hans ”The square” mer i motvind. Juryn är visserligen medvetna om att han redan bärgat Guldpalmen, men frågan är hur tungt den väger, när de istället kan ge sitt eget pris till Angelina Jolie och hennes kambodjanska ”First they killed my father”. Jolie är helt klart bättre selfiematerial än Östlund, och Hollywood foreign press älskar sina filmstjärnor.

Samtidigt förväntas 2018 blir året då glamouren får kliva åt sidan. Initiativet ”Time’s up”, bestående av bland andra Natalie Portman, Emma Stone och Reese Witherspoon har uppmanat alla till att klä  sig i svart på röda mattan som en protest mot sexuella trakasserier och övergrepp. Återstår att se hur många som följer klädkoden.

Men galafeminismen har helt klart gått framåt med stormsteg. 2015 krävde kvinnorna att slippa visa upp sin manikyr i närbild i den smått förnedrande manikyrkameran (mani-cam), 2016 insisterade de på att få frågor om annat än sina kläder. Nu höjer de rösterna för att slippa bli våldtagna och antastade. 

Det är en svindlande utveckling. Vem vet vilka nya avslöjanden som kan göras i nattens segeryra?