Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Rönndahls avhopp en förlust – men jobbet passade aldrig honom

Jesper Rönndahl i "Svenska nyheter".
Foto: SVT.

”Svenska nyheter” kommer inte bli detsamma utan Jesper Rönndahl.

Avhoppet är onekligen en förlust. Samtidigt förstår jag programledaren.

Att alltid vara välbalanserat sylvass och fronta Sveriges mest utskällda tv-program, som dessutom haft en turbulent tid internt, måste ha varit slitsamt.

Svensk politisk satir i tv är ett ständigt sorgebarn. Men med ”Svenska nyheter” trodde jag faktiskt att vi var hemma. Fram tills nu: Att matcha Jesper Rönndahls oskyldigt pojkbusiga charm, kommer att bli svårt. Hans värme har behövts som motvikt till det stundtals rätt kompromisslösa innehållet.

Producenten Micke Lindgren (även ”Grotesco”) berättade för bara en vecka sen i en intervju i tidskriften Kvartal om programmets skyhöga ambitioner. Givetvis vill man vara en motsvarighet till amerikanska ”The daily show” eller ”Last week tonight with John Oliver”. Det ska innehålla en politisk analys, tittarna ska lära sig något genom att man ”provocerar fram en förståelse”, samtidigt som man inte får bryta mot public service-kraven på opartiskhet. Dessutom ska det vara kreativt, roligt och rykande aktuellt. 

Med den ribban framstår uppdraget plötsligt som ett slags mission impossible. TV4:s ”Parlamentet” har ju funnits i evigheter, men är egentligen mest trams förklätt i politisk kostym. Grotesco har hyllats för sin flyktingmusikal, men där är produktionstiden en helt annan. Med ”Folkets främsta företrädare” (ihågkommet inte minst för Henrik Dorsins partiledarimitationer) var SVT något på spåren, medan ”Elfte timmen” (2010) med Peter Settman fick skarp kritik för att vara tandlöst.

Det senare vill ”Svenska nyheter” absolut inte vara. Därmed har de lyckats med att krascha både Socialstyrelsens donationsregister och friskolornas ansökningssystem. De har blivit anmälda för en IS-sketch, och inte minst orsakat en diplomatisk skandal med Kina. Efter den senare var producenten (berättar han vidare i Kvartal) tydligen nära att säga upp sig, efter det att hans chefer velat lägga sig i programinnehållet.

Det låter ju inte som ett arbetsklimat förenligt med hur Jesper Rönndahl nu beskriver sig själv: Som någon som inte är så intresserad av politiska nyheter, och tycker det är jobbigt när folk blir ledsna eller arga. Det finns ju trots allt programledarjobb som inte kommer med en ilsk trollarmé på köpet.