Maria Brander

Persbrandt briljerar i omtalade Tårtgeneralen

Publicerad

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ger sig in i långfilmsvärlden för första gången med "Tårtgeneralen".

Den omtalade filmen med Persbrandt i spetsen har galapremiär i dag.

Expressens filmexpert Maria Brander har sett "Tårtgeneralen".

Minnena av folkhemmet doftar av smörgåstårta, upplöst formbröd och ledsna dillkvistar. Kanske är det därför vi fortfarande serverar den på begravningar i församlingshem av lackade furumöbler och vävda furubonader. 

En vemodigare festrätt går knappast att tänka sig, och det gör den någorlunda sanna berättelsen om Hasse P och hans försök att sätta Köping på kartan medelst en 500 meter världsrekordlång smörgåstårta, nästan overkligt laddad med symbolik. 

”Tårtgeneralen” skildras genom 10-årige Filip Hammars ögon, kretsar kring originalet Hasse P (Persbrandt), men är egentligen en kärleksförklaring till småstaden och dess litenhet: Till trista gröna gräsmattor, folkbibliotek, blandsaft, slitna idrottsanläggningar och åttitotalsmarkörer som hemsolarium och fyllda askkoppar.

Efter att ha utsetts till Sveriges tråkigaste stad av Jan Guillou och ”Rekordmagazinet”, vill Hasse P göra Köping stort igen med den där hopplösa tårtan. Tyvärr pekar absolut ingenting på att det kommer gå vägen. Hasse är ju en man av misslyckade affärer, skilsmässor, onykterhet, för stora kostymer och okontrollerade visioner. En människa där ambitionen att bli en ny brunbränd SAS-Janne Carlzon krockar med ett krossat jag.

För de flesta av oss är han ingen, men för Filip Hammar är han mannen som fick honom att sluta skämmas för sin pappa, och där hakar de två berättelserna i varandra. Den lite mer lagom excentriske frankofile pappan är i sin sidostory charmerande. Det är även Filip och Fredriks ibland lite stapplande första steg i långfilmsvärlden. Här finns en nyfikenhet och ett utifrånperspektiv som gör att ”Tårtgeneralen”, all folklighet till trots, känns mindre kalkylerat strömlinjeformad än filmer från mer erfarna filmmakare.

Visserligen är byhåla och nostalgi sen tidigare en del av Ulf Malmros inmutade revir, men Filip och Fredrik flyter stundtals in även i samhällsdokumentären och rentav musikalen. Här finns ett dansnummer som i all sin gubbstelhet påminner om Christopher Walkens dans i den där Fatboy Slim-videon (som senare imiterades av just Persbrandt i ”Kobra”) och en väntad kärlek till de nördiga detaljerna. 

Men framför allt finns här en filmiskt modern dämpad feelgood-känsla, och en stillsam igenkänning blandad med empatiska skratt. Alla har ju haft den där drömmen som inte bar. Vi är bara lite olika bra på att kamouflera den.

Tårtgeneralen

Dramakomedi

TÅRTGENERALEN

Sverige. Av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Med Mikael Persbrandt, Helena Bergström, Tomas von Brömssen, Agnes Lindström Bolmgren, Jens Ohlin. Längd: 1:41. Från: Barntillåten.

 

 

Så bra är skådespelarna

Mikael Persbrandt

Jag blev glad bara av nyheten att Robert Gustafsson skulle bytas ut mot Persbrandt. Gustafsson har visserligen visat på sårigare kvaliteter med Killinggänget, men Persbrandt är ett lite mer oväntat val, och han är ju sen gammalt mästare av trasiga typer. Så även här.

 

Helena Bergström

Önskar faktiskt att hon hade fått mer utrymme och en fördjupad karaktär som Dyr-Gunilla, men att se henne i en ovanligt sliten roll mot Persbrandt är ett kärt tungviktarmöte.

 

Tomas von Brömssen

Och när vi ändå talar om tungviktare, så är von Brömssen kanske den största. Hans roll är helt tyst, men Tomas levererar blickar som man kan förlora sig i filmen igenom.

 

Filip och Fredriks andra projekt

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gjorde sig kända som superduon Filip och Fredrik i Kanal 5 - men radarparet har många strängar på sin lyra.

- Dokumentärfilm. Filip och Fredrik släppte 2015 filmen "Trevligt folk" om Somalias bandylag.

– Böcker. "Tårtgeneralen" var från början en bok skriven av Kanal 5-duon. De har också skrivit tidsdokumentet "Två nötkräm och en moviebox".

– Nyhetsprogram. Filip och Fredriks alternativa nyhetsprogram "Breaking news med Filip och Fredrik" har nyss påbörjat ännu en säsong, och duon sänder live fyra gånger i veckan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag