Maria Brander

Persbrandt briljerar i omtalade Tårtgeneralen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ger sig in i långfilmsvärlden för första gången med "Tårtgeneralen".

Den omtalade filmen med Persbrandt i spetsen har galapremiär i dag.

Expressens filmexpert Maria Brander har sett "Tårtgeneralen".

Minnena av folkhemmet doftar av smörgåstårta, upplöst formbröd och ledsna dillkvistar. Kanske är det därför vi fortfarande serverar den på begravningar i församlingshem av lackade furumöbler och vävda furubonader. 

En vemodigare festrätt går knappast att tänka sig, och det gör den någorlunda sanna berättelsen om Hasse P och hans försök att sätta Köping på kartan medelst en 500 meter världsrekordlång smörgåstårta, nästan overkligt laddad med symbolik. 

”Tårtgeneralen” skildras genom 10-årige Filip Hammars ögon, kretsar kring originalet Hasse P (Persbrandt), men är egentligen en kärleksförklaring till småstaden och dess litenhet: Till trista gröna gräsmattor, folkbibliotek, blandsaft, slitna idrottsanläggningar och åttitotalsmarkörer som hemsolarium och fyllda askkoppar.

Efter att ha utsetts till Sveriges tråkigaste stad av Jan Guillou och ”Rekordmagazinet”, vill Hasse P göra Köping stort igen med den där hopplösa tårtan. Tyvärr pekar absolut ingenting på att det kommer gå vägen. Hasse är ju en man av misslyckade affärer, skilsmässor, onykterhet, för stora kostymer och okontrollerade visioner. En människa där ambitionen att bli en ny brunbränd SAS-Janne Carlzon krockar med ett krossat jag.

För de flesta av oss är han ingen, men för Filip Hammar är han mannen som fick honom att sluta skämmas för sin pappa, och där hakar de två berättelserna i varandra. Den lite mer lagom excentriske frankofile pappan är i sin sidostory charmerande. Det är även Filip och Fredriks ibland lite stapplande första steg i långfilmsvärlden. Här finns en nyfikenhet och ett utifrånperspektiv som gör att ”Tårtgeneralen”, all folklighet till trots, känns mindre kalkylerat strömlinjeformad än filmer från mer erfarna filmmakare.

Visserligen är byhåla och nostalgi sen tidigare en del av Ulf Malmros inmutade revir, men Filip och Fredrik flyter stundtals in även i samhällsdokumentären och rentav musikalen. Här finns ett dansnummer som i all sin gubbstelhet påminner om Christopher Walkens dans i den där Fatboy Slim-videon (som senare imiterades av just Persbrandt i ”Kobra”) och en väntad kärlek till de nördiga detaljerna. 

Men framför allt finns här en filmiskt modern dämpad feelgood-känsla, och en stillsam igenkänning blandad med empatiska skratt. Alla har ju haft den där drömmen som inte bar. Vi är bara lite olika bra på att kamouflera den.

Tårtgeneralen

Dramakomedi

TÅRTGENERALEN

Sverige. Av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Med Mikael Persbrandt, Helena Bergström, Tomas von Brömssen, Agnes Lindström Bolmgren, Jens Ohlin. Längd: 1:41. Från: Barntillåten.

Så bra är skådespelarna

Mikael Persbrandt

Jag blev glad bara av nyheten att Robert Gustafsson skulle bytas ut mot Persbrandt. Gustafsson har visserligen visat på sårigare kvaliteter med Killinggänget, men Persbrandt är ett lite mer oväntat val, och han är ju sen gammalt mästare av trasiga typer. Så även här.


Helena Bergström

Önskar faktiskt att hon hade fått mer utrymme och en fördjupad karaktär som Dyr-Gunilla, men att se henne i en ovanligt sliten roll mot Persbrandt är ett kärt tungviktarmöte.


Tomas von Brömssen

Och när vi ändå talar om tungviktare, så är von Brömssen kanske den största. Hans roll är helt tyst, men Tomas levererar blickar som man kan förlora sig i filmen igenom.

Filip och Fredriks andra projekt

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gjorde sig kända som superduon Filip och Fredrik i Kanal 5 - men radarparet har många strängar på sin lyra.

- Dokumentärfilm. Filip och Fredrik släppte 2015 filmen "Trevligt folk" om Somalias bandylag.

– Böcker. "Tårtgeneralen" var från början en bok skriven av Kanal 5-duon. De har också skrivit tidsdokumentet "Två nötkräm och en moviebox".

– Nyhetsprogram. Filip och Fredriks alternativa nyhetsprogram "Breaking news med Filip och Fredrik" har nyss påbörjat ännu en säsong, och duon sänder live fyra gånger i veckan.