Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Perrelli är värd att återerövra tronen

Tousin ”Tusse” Chiza, 19, är storfavorit inför lördagens deltävling i Melodifestivalen. Och han känner pressen: ”Brutit kontakten med vännerna”.
Foto: OLLE SPORRONG EXP
Foto: OLLE SPORRONG EXP

Det är inte konstigt att Charlotte Perrelli sjunger om att fortfarande vara ung och oövervinnerlig.

I kväll ska hon ju återerövra tronen som schlagerdrottning, vilket jag tycker vi kan unna henne efter två decennier av svidande Mellodraman.

Men den verkliga revanschen tillhör inte miljonärskan i Djursholm, utan underbarnet Tusse. 

En enda blick på Charlotte Perrelli i kväll räcker för att förstå att schlagerdrottningen är här för att i marschtakt återerövra sitt gamla territorium. Den oemotståndliga divaattityden är nedhälld i en paljettklänning fylld av självförtroende, och hon tar bokstavligen i för kung och fosterland. 

Med tanke på 2017 års uppmärksammade fiasko är det ändå modigt. Det var då Perrelli hade nått den där punkten i karriären då artisten vill skala ned och bara vara sig själv för ett tag. Looken var finkulturellt slipad med röd lugg och svepande midnattsblå tyger till gitarrballaden hon skrivit själv. ”Det är mitt liv och ingen annans” sjöng hon trotsigt – redan på förhand inställd på nederlag. Perrelli kom sist i sin deltävling, och beskrev sig själv som en gammal schlagerräv som flyger ut med huvudet före. Hon var 42.

Men nu är hon ung på nytt. Med återvunnen pondus. Och även om det är onödigt att tycka synd om miljonärer med lyxvilla i Djursholm, så är hon faktiskt värd den här comebacken, inte minst med tanke på alla Mellodraman hon gått igenom. 

Statusen som schlagerdrottning har inte varit gratis, och segern med ”Tusen och en natt” 1999 kom att inramas av en segdragen fejd med Bert Karlsson, där Perrelli till slut vann åtminstone sin frihet. Ändå var sångerskan inte lycklig vid nästa vinst som hon, nu senast i ”Stjärnorna på slottet”, har beskrivit som en pärs utan dess like. Hennes äktenskap kraschade i ”Hero”-vevan 2008, och i dag ser hon ”bara en mager tjej som mådde dåligt” där på scenen. 

Låten slutade på plats 18 i Eurovision. Perrelli lär inte komma lika långt i år, men har god chans på finalplats i Melodifestivalen igen. Det är ändå en ljuvlig revansch – som inte kan mäta sig med den verkliga vinnaren Tusses.

Hans Weeknd-poppiga ”Voices” är solklart bäst i kväll, och som vi har fått vänta på det här: Tusses lysande utsikter dämpades ju ganska rejält när kulturen sattes i karantän i våras, bara månader efter hans förstaplats i ”Idol”. Lägg till det att den nykläckta artisten har kämpat i en motvind av rasism och flykt, som de flesta av oss inte ens kan föreställa sig, så tror jag inte att den här tävlingen någonsin sett en större underdog. 

Tusse är på alla sätt värd att gå direkt till final ikväll, att få stå där i rampljuset och känna det adrenalinstinna lyckoruset bubbla genom kroppen.


Brander tippar

Till final: Tusse ”Voices”, Charlotte Perrelli ”Still young”.

Till andra chansen: Mustasch ”Contagious”, Elisa ”Den du är”.