Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Oj, vilken obegriplig soppa SVT! – det enda som skapats är kaos

Thorsten avslöjar allt om diskningen
Foto: OLLE SPORRONG

Det finns ett enda bidrag som publiken verkligen bryr sig om på lördag, och det har inte ens en sångare på plats. Det går bra nu SVT. Jättebra.

För den här diskningen Av Thorsten Flinck har visst urartat i en soppa, där upplägget är totalt obegripligt.

Så kan det gå när SVT tummar på sin egen regelbok, och i stället börjar gå på tveksam feeling. 

Egentligen skulle ju Flinck blivit diskad redan i höstas. Ni vet av en sådan där petimeter-anledning som att han hade pratat om sin medverkan i förväg. Den regeln drabbade ju Agnes Carlsson 2006. Men om Flincks fall sa tävlingsproducenten Karin Gunnarsson då: ”Vi har ett regelverk för att ha något att luta oss emot och ha riktlinjer. Vi har det inte för att stjälpa människor.”

Hyggligt, SVT! Som nu verkar ha bytt till policyn att man stjälper människor först när de nästan nått mållinjen, repat, och sjungit in låten.

Flinck diskades ju i stället så sent som sex dagar före sin delfinal, och då med motiveringen att han är del av en pågående rättsprocess. Något som Melodifestivalen faktiskt inte har några regler kring alls. Enligt Aftonbladet så har projektledaren Anette Helenius i stället hänvisat till SVT:s värdegrund som inte riktigt finns nedskriven den heller, men tydligen handlar det om att man får peta personer som kan påverka SVT:s trovärdighet.

Jag blir inte särskilt klokare av det, men börjar känna ett pockande behov av att Melodifestivalen skaffar sig ett riktigt regelverk som man liksom följer i stället för att hela tiden avgöra från ”fall till fall”. Det enda man har skapat nu är ju en massa konspirationsteorier kring SVT:s agerande, samt framför allt ett rejält kaos.

Ungefär så här ser det ut: Thorsten Flinck får inte tävla längre, men det är ändå hans låt jag fått höra på uppspelningen för pressen. Jan Johansen har i sista minuten gått in som ”vikarie”, men han har inte heller varit på plats under de första repen på grund av inbokade engagemang. Han vet i nuläget inte ens om hans låt ens kommer att släppas. Flincks låt kommer däremot att ges ut. Så om Jan Johansen faktiskt går till Andra chansen, lär det ändå bli Flincks låt som ges ut, och som tittarna kan lyssna vidare på. 

Med ett snabbt beslut har SVT skapat en perfekt storm där Flinck och Johansen tumlar runt som små trötta vantar i vinden. Det kan mycket väl sluta med att Jan Johansen faktiskt går till Andra chansen. Han har visserligen fått kort om tid, men samtidigt finns det ju inget annat bidrag i Göteborg man verkligen bryr sig om just nu, och Johansen har både uppmärksamheten och folkets sympatier till sin fördel. En röst på ”Miraklernas tid” kan ju om inte annat bli ett litet uppror mot etablissemanget, och en produktion som verkar aningen tunnelseende och kall.

Maria Branders reaktion efter diskningen