Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Nu räcker det – TV4 har gått över gränsen

Deltagaren syns med nazistsymboler och högerextrema tatueringar
”Big brother”-huset den nya säsongen. Foto: TV4

Det har blivit dags att kasta ut ”Big brother”-produktionen. 

Fast frågan är om det ens räcker? Nej, töm huset, lås dörren och kasta bort nyckeln.

Hur kan detta ens hända på TV4? 

Vi befinner oss alltså i februari 2020 och TV4 sänder sen någon vecka en av Sveriges mest beryktade dokusåpor. Det är från början ett något överraskande initiativ, men kanalchefen Fredrik Arefalk har intygat att de ska göra ”ett helt nytt och modernt Big brother”. 

Vad ingen anat är att han med ”modernt” uppenbarligen menade antisemitiskt. Eller nja, det får jag väl utgå från att han inte menade, men det är trots allt det enda som har varit uppseendeväckande nytt med årets ”Big brother”: Att man obekymrat castat hela tre deltagare som på olika sätt uttryckt högerextrema sympatier eller judehat, och sen hållit fast vid att man gjort rätt.

Två deltagare har visserligen tvingats lämna programmet, men Sami Jacobsson har man envist behållit, trots att han kommit lastad med ett bagage som tydligt indikerar koppling till vit makt-miljöer. Det handlar alltså inte om att han klottrat lite hakkors någonstans, utan att han så sent som förra året har synts med tatueringar med budskap som ”jag är Hitlers arvtagare”.

Judiska centralrådet har av förståeliga skäl uttryckt ”att det här är en olämplig person att ha med i Big brother”. Två programledare har sagt upp sig mitt under pågående säsong i protest mot Samis högerextrema bakgrund. 

Jag kan faktiskt inte komma på ett enda tv-program som fördömts på detta sätt. Trots det har TV4 agerat som om det handlade om en standardskandal i dokusåpafabriken: ”Sami var en offentlig person innan BB och har berättat om sin bakgrund tidigare i intervjuer och tv-produktioner,” har man sagt. Men framför allt har TV4 försvarat sig med att Sami i samtal med produktionen ”tydligt tagit avstånd från rasism och högerextremism. Han har också valt att tatuera över de här tatueringarna”.

Nu visar det sig att åtminstone en tatuering täcktes över först inför entrén i Big brother-huset, och då med bistånd av TV4. Produktionen lutar sig alltså mot vad som i bästa fall är en halvsanning som dessutom slår ett slags rekord i kallsinnig dokusåpakalkyl. De har undanhållit fakta båda för sina egna medarbetare och för tittarna, och därmed är väl den absolut sista droppen av förtroende förbrukad.

Vi kan faktiskt inte ha det så här. Historiskt har dokusåpan ju alltid byggt på förmågan att chockera. Men då har det mestadels handlat om sex, fylla och äckel. Saker som går ut över enskilda deltagare som, på möjligen tveksamma grunder, valt att vara där. Men när TV4, av alla kanaler, börjar söka uppmärksamhet på ett sätt som i förlängningen riskerar att normalisera hat även bortom programmet, då har man passerat en gräns.

”Big brother” framstår alltmer som ett mentalt ”Tjernobyl” där giftet läcker ut genom ett filter av modifierade sanningar. Det räcker nu. Det har blivit hög tid att kicka produktionen och försegla den här härdsmältan. Jag förstår faktiskt inte varför vi alls ska ha ett ”Big brother” 2020. I två decennier har man exploaterat trasiga människor, och velat få det att framstå som ett fördomsfritt tv-experiment. Det var hit det tog oss.

Judiska centralrådet om ”Big Brother”-skandalen: ”Väldigt allvarligt”

Judiska centralrådet om ”Big Brother”-skandalen: ”Väldigt allvarligt”