Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Brander

Nu håller TV4 på att göra om Timellhaveriet

Casten Almqvist. Foto: OLLE SPORRONG
Åsa Sjöberg.
Fredrik Arefalk.

Först vägrade TV4:s vd Casten Almqvist att släppa taget om sin tv-profil Martin Timell.

Nu håller han i stället krampaktigt kvar i sina underordnade chefer – Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk.

Det är ett farligt spel med TV4:s trovärdighet i potten. Och med en så hög insats handlar det förstås inte om vänskap längre. Det handlar om pengar.

”Ett enskilt rötägg” eller ”luftficka med unken luft”. Det var mycket som var märkligt när Casten Almqvist i måndags äntligen skulle förklara TV4:s agerande i frågan Martin Timell. Men mest av ett löjets skimmer, hade kanske påståendet ”att man aktivt har blundat för saker av skäl som är ganska svåra att svara på”

Svaret är ju nämligen helt uppenbart. Man har blundat eftersom Martin Timell under två decennier varit en stabil kassako för kanalen som man ogärna ville stöta sig med och absolut inte göra sig av med. Knappt ens efter att Timell, tyngd under en lavin av vittnesmål, faktiskt hade erkänt sexism. Det tog en vecka för TV4 att motvilligt ge Timell sparken. Snällt räknat. Egentligen tog det nästan tio år, eftersom övergreppet i badtunnan ska ha ägt rum 2008.

”Det här kan bli början på något nytt för oss. Granskningen som Expressen genomfört har varit nyttig”, säger TV4:s vd Casten Almqvist i intervjun med Expressen.

Likadant klistrar Almqvist sig nu fast vid kollegorna Sjöberg och Arefalk. Inte primärt för att de är så himla sköna kompisar. Så lågt kan de väl ändå inte värdera TV4:s trovärdighet. Utan för att de, med succé på succé, har lyft kanalen mot skyarna. 

Åsa Sjöberg har jobbat på TV4 sen 1999, blev programchef 2007, och befordrades 2014 till innehållsdirektör. Medan Fredrik Arefalk fick ett utökat ansvar som kanalchef, för så sent som ett år sen, efter flera framgångsrika år på TV4. Det är de som till stor del format kanalen till den kommersiella superkraft den representerat de senaste åren med program som ”Så mycket bättre” och ”supersöndagar” med ”Solsidan” och ”Hellenius hörna”.

På så vis är de långt mer betydelsefulla än Martin Timell

Men det hjälps inte. För så länge som de forna chefstjärnorna är kvar så kommer Timell-skandalen bubbla upp till ytan vid varje nytt fall av arbetsmiljöproblem eller sextrakasserier, vare sig det är i huset eller på krogen.

TV4 vill vara en folklig del av Sverige, men är istället på god väg att bli Sveriges svar på Fox News. Deras programledare Bill O’Reilly har anklagats för sexuella trakasserier i åratal. Det ”löstes” gånge på gång, via ekonomiska uppgörelser, där man struntade i att förändra kulturen på arbetsplatsen.

Kanske tror och ber Casten Almqvist fortfarande för att allt bara ska dra över. Lite som annonsören Bolist, som nu helt dumpat Martin Timell, i slutet av förra veckan i Aftonbladet pratade om ”en jakt” på Timell och att saker och ting skulle få ”verka ut”. Men TV4 med chefer borde ha en större respekt för kraften i granskande journalistik än så.

Samtliga inblandade har vid det här laget förstått att det var ett stort misstag att in i det längsta hålla fast vid Timell. När ska de inse att de håller på att göra om exakt samma sak med de ansvariga cheferna? Rötägget är kanske borta. Men den unkna luftfickan ägget boat in sig i, fick visst vara kvar.

Och riskerar att visa sig igen, varje gång en TV4-anknuten person blir ett arbetsmiljöproblem eller gör bort sig privat på krogen.