Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Ni kan sluta försöka – Nanne är tävlingens verkliga vinnare

James Corden har upptäckt den svenska artistens låt ”Carpool karaoke”.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 7

Ärade Andra chansen-deltagare, ni kan sluta försöka nu. Nanne Grönvall tog precis sin carpool och körde om er alla. 

I och med de där minuterna av berömmelse hos James Corden blev schlagerdrottningen Melodifestivalens verkliga vinnare.

Som man unnar henne det! Inte minst för känslan av att godheten har segrat.

”Så skola de sista bliva de första, och de första bliva det sista,” står det i Bibeln, och så här inför Andra chansen har jag börjat misstänka att det var Nanne Grönvall som evangelisten Matteus hade i åtanke med de orden.

Hennes låt är ju alls inget mästerverk, ändå spred sig en mörk skugga över schlagerglädjen i samma ögonblick som hon kom sist i Malmö i förra veckan. Nanne Grönvalls schlagercomeback och ljuvligt peppande energi förtjänade liksom något bättre, än att exempelvis bli utkonkurrerad av ett slakt popsnöre i form av William Stridh.

Jag vet inte hur det är med er, men jag blir på riktigt aningens lyckligare varje gång jag ser Nanne. För mig är hon som en rebellrörelse i förhållande till allt som är slikt, kallt, hårt och tråkigt här i världen. I en tävling där veteranerna inte riktigt tycks ha en plats längre, så intar 57-åringen scenen iförd en knallrosa blus, och har med sig den numera ökända mänskliga bilen som enda rekvisita. Detta är någonstans Melodifestivalens glittrande essens, och den förtjänar ett bättre öde än att bli bortkastad på Malmö Arena.

Att ”Cats”-stjärnan, programledaren och ”Carpool karaoke”-profilen James Corden nu plockat upp den stackars låten, spelat den i sin show, och bjudit in Nanne på en runda karaoke, känns därmed som ett slags kosmisk rättvisa. Artisten blev trots allt inte bara en kul bild i ”The late late show”, hon blev ett helt inslag. Vilken grej!

Inte ens Loreen eller Måns Zelmerlöw har väl egentligen kommit i närheten av den typen av uppmärksamhet i USA: Med ”Euphoria” räckte det ju att den blev omnämnd på Perez Hiltons blogg för att det skulle kännas stort. Medan Måns kände doften av framgång bara genom att sajten Buzzfeed hyllade hans hunkiga strandkropp. Ur det perspektivet spelar Nanne Grönvall i en annan liga just nu.

Det må vara ett litet tv-ögonblick i USA, men jag känner det bubblande ruset av något större: Det finns ändå något gosigt tröstande i att det plötsligt verkar löna sig att vara både annorlunda, glad och relativt okomplicerad. Nanne Grönvall fick till slut sin vän med en bil, och jag kan inte föreställa mig en mysigare duo.

Nannes matproblem på efterfesten

Allt är inte lätt på fest.