Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Netflix kupp kan misslyckas trots stora miljonsatsningen

Maria Brander om årets Oscarsnomineringar: "Flera jättar som får slåss"
Netflix-filmen ”Marriage Story” är nominerad som bästa film. Foto: WILSON WEBB / AP TT NYHETSBYRÅN
Netflix har satsat närmare 700 miljoner kronor på en Oscarskampanj. Foto: Omar Marques / Sipa USA / TT Nyhetsbyrån

Netflix lär i år ha satsat nära 700 miljoner kronor på en Oscarskampanj designad för att krossa allt motstånd.

Ändå är risken stor att de går hem med nästan ingenting i natt.

Favoriterna är i stället traditionella biofilmer som ”1917” och ”Parasit”, samtidigt som strömningsjätten anklagas för att ha gått för långt i att manipulera röstningen med hjälp av dyra gåvor och lyxiga fester.

”Follow the money”, heter det. Och det är precis vad New York Times (som även fick skandalen Harvey Weinstein att brisera) har gjort. Följt pengar och makten. I början av januari 2020 befann den sig rent fysiskt på Netflix-efterfesten till Golden globe. Det var den som stjärnorna valde. Där frotterade sig Brad Pitt och Leonardo DiCaprio med Jennifer Aniston, Scarlett Johansson, Laura Dern, och skådespelarna från ”Irishman”. Med ett glas vitt i näven lär Tiffany Haddish har rappat om ”Netflix som sätter mat på folks bord”.

För så är det naturligtvis. Strömningsjättens nästan bisarrt massiva Oscarskampanjande handlar om att attrahera de största namnen till sina produktioner, om att slå ut konkurrenterna med en fin kvalitetsstämpel, men kanske också om (och det är vad branschen fruktar) att förändra idén om vad film är, och låta den spendera så lite tid på biograferna som möjligt.

Redan förra året anlitade man därför den skoningslösa mediastrategen Lisa Taback med stab, med siktet på att erövra Oscars. Hon är kvar även i år, och lär enligt uppgifter ha fått 70 miljoner dollar att leka med.

Det kan ha resulterat i en rekyl. För även om Netflix kommer till galan med hela 24 nomineringar, tyder det mesta på att de kanske bara går hem med en statyett för bästa kvinnliga biroll. Det är mycket pengar för få priser. 

Givetvis kan det vara så enkelt som att Akademien föredrar de andra filmerna, men enligt New York Times finns det indikationer på att branschen nu vänt sig mot slöseriet och de ovanligt aggressiva kampanjmetoderna. För 70 miljoner dollar kan man göra en hel storfilm i stället. Men Netflix lägger pengarna på att övertyga Hollywood genom annonser, gåvor och fester som går långt över det vanliga. Bland annat avslöjade Washington Post i december att Netflix bjudit arrangören bakom Critic’s choice award på gratis lyxresor till Los Angeles och New York för privata möten med stjärnorna. Resultatet blev nio priser på galan (under en säsong då Netflix annars gått relativt lottlös).

Sådant sticker i ögonen, och det mesta pekar just nu på att Hollywood kommer att välja mer traditionella förebilder: Så inatt står det mellan teknisk briljans och modiga män i krigsfilmen ”1917” eller gigekonomins arbetarklassantihjältar i den koreanska rekordfilmen ”Parasit”. Netflix lär fortsatta att attrahera stjärnorna, men bör kanske välja lite diskretare spenderbyxor till nästa galasäsong.

 

 

BRANDER TIPPAR STÖRSTA KATEGORIERNA:

Bästa film

”The Irishman”

”Jojo Rabbit”

”Ford v Ferrari”

”Little women”

”Joker”

”Marriage story”

”Once upon a time in Hollywood”

”1917”

”Parasite”

Brander tippar: Så här på upploppet står det mellan 

Hollywoodtraditionella krigsfilmen ”1917” och den omskakande satir-skräckkomedin ”Parasit”. Tror på ”1917”.

Bästa regi

Bong Joon-ho (”Parasite”)

Sam Mendes (”1917”)

Todd Phillips (”Joker”)

Martin Scorsese (”The Irishman”)

Quentin Tarantino (”Once upon a time in Hollywood”)

Brander tippar: Även här står det mellan ”Parasit” och ”1917”. Mellan välgjord tradition och vass förnyelse. Tradition brukar vinna på Oscars = fördel Sam Mendes.

Bästa kvinnliga skådespelare

Cynthia Erivo (”Harriet”)

Scarlett Johansson (”Marriage story”)

Saoirse Ronan (”Little women”)

Charlize Theron (”Bombshell”)

Renée Zellweger (”Judy”)

Brander tippar: Med sin tolkning av Judy Garland har Zellweger redan vunnit Golden globe, Bafta och SAG. Då borde det gå vägen även här.

Bästa manliga skådespelare

Antonio Banderas (”Smärta och ära”)

Leonardo DiCaprio (”Once upon a time in Hollywood”)

Adam Driver (”Marriage story”)

Joaquin Phoenix (”Joker”)

Jonathan Pryce (”The two popes”)

Brander tippar: Joaquin Phoenix. Porträttet av Jokern präglade filmfestivalen, och Phoenix har dessutom redan vunnit på Golden globe, SAG och Bafta.

Bästa kvinnliga biroll

Kathy Bates (”Richard Jewell”)

Laura Dern (”Marriage story”)

Scarlett Johansson (”Jojo Rabbit”)

Florence Pugh (”Little women”)

Margot Robbie (”Bombshell”)

Brander tippar: Scarlett Johansson imponerar genom att vara nominerad i dubbla kategorier, men Laura Derns giftiga skilmässoadvokat ligger bäst till efter vinst på SAG, Golden globe och Bafta.

Bästa manliga biroll

Tom Hanks (”A beautiful day in the neighbourhood”)

Anthony Hopkins (”The two popes”)

Al Pacino (”The Irishman”)

Joe Pesci ”The Irishman”)

Brad Pitt (”Once upon a time in Hollywood”)

Brander tippar: Pitt får kanske inte vänslas med Jennifer Aniston backstage den här gången. Men pris lär det bli! Han har ju vunnit det mesta under säsongen.

 

Emilia Clarke om mötet med Beyoncé på Oscarsgalan: ”Förstörde allt”

Emilia Clarke berättar om mötet med Beyoncé: “Förstörde allt”