Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Nu flyger Marie som Sparvöga ut över ängarna bort från oss

Se bilderna från Marie Fredrikssons karriär.
Foto: RONNY JOHANNESSON

Marie Fredriksson röst var kärlek i dess blodrödaste form.

I hennes ballader fanns ett gemak för alla stora känslor ett ungt hjärta inte ensamt kunde bära.

Nu vibrerar de återigen, men av ett nytt slag sorgs över en sångerska som lämnade oss alltför tidigt.

Vi vill känna tro. Vi vill känna morgondagen nalkas. Låta sparvöga flyga, och tänka att ännu doftar kärleken.

Men hur ska vi göra det när rösten i alla dessa hjärtslitande sånger inte längre finns?

Marie Fredrikssons toner var ju vår fristad för känslor som rädslan annars sorterar bort. Ett rum för allt som var för stort. Där bodde kärlek av sammet och rosor, ängar och soluppgångar. Och mitt i all den absoluta innerligheten – en skärva av glittrande krossat glas. Ett stråk av sorg som fick balladerna att sticka ut i det lättsamma radioskvalet.

Idag känns det därför så ödesmättat tungt att Marie Fredriksson, sjöng så det sved av livets obönhörliga förgängelse redan på åttio- och nittiotalet, långt innan hon blev sjuk. Med bland andra ”Ännu doftar kärlek” (1984), ”Sparvöga” (1989) och ”Tro” (1996) nådde hon inte bara topplistorna som soloartist, utan hela vägen in i våra oskyddade hjärtan.

Men det var med Roxette hon erövrade världen. I ”Filmen om Badrock” (2017) får man se den snart världsberömda duon växa fram i detta Björn Skifs-ledda genomfolkliga forum. Det är sommar och rock, i en värld ljusår från USA-ettor och ”Pretty woman”.

Sålde fler än 75 miljoner album

Internationella framgångar är ju just då fortfarande något som främst är förbehållet Abba, och ingen kunde nog ens föreställa sig att Roxette på så snabb tid skulle komma att prestera fyra USA-ettor i och med ”The look”, ”Listen To Your Heart”, ”It Must Have Been Love” och ”Joyride”.

Siffrorna, rekorden och listplaceringarna talar för sig själva, som minnen på ett aktat museum. Roxette ska ha sålt fler än 75 miljoner album över hela världen, men i och med filmen ”Pretty woman” når Marie Fredrikssons röst en ny nivå av odödlighet.

Lika lite som det går att glömma Julia Roberts 111 centimeter långa ben lindade runt Richard Gere i ett skumbad, lika lite går det att glömma ”It must have been love”.

I en era då vi fortfarande lyssnar på radio tillsammans, köper hit-samlingar på cd, och trycker på ”rec” på kassettbandspelaren när en ens favorit visslar förbi, så är Julia Roberts leende i kombination med Marie Fredrikssons röst ett slags förälskelse. Nästan exakt samma känsla letar sig in även i ”Listen to your heart. Det räcker med sekunder av låtens intro för att vara förlorad.

”Hon var en stjärna”

Och för ett hjärta på jakt efter en idol, så hamnade Per Gessle lite i periferin, till förmån för Marie Fredrikssons kortklippt blonda poweraura. ”En rösternas amason”, så beskrev Gessle en gång denna mix av poppig stark Madonna, på en smakbrytande botten av svenskt visvemod.

Hon var stjärna, och verkade ändå så tryggt jordad.

En gång i ett annat yrkesliv för länge längesen, frågade jag henne om leg på Arlanda. Det var en alldeles särskild upplevelse att samtidigt vara helt starstruck och be någon om id. Men Marie hade inte ett uns av ”vet du inte vem jag är” i rösten när hon med några lugnande skorrande r rafsade reda på kortet.

”En vägran att ge upp”

Så upptäcktes hjärntumören 2002 och Roxette fick ta en paus. Bilderna på Marie Fredriksson märkt av sjukdom och kamp, lämnar en inte riktigt. Kanske för att det fanns ett slags stukat trots i dem. En vägran att ge upp. I självbiografin ”Kärleken till livet” har Fredriksson skrivit om strålskadan och minnesproblemen, om en fot som inte vill och om synfelet. Ändå återupptar Roxette från 2009-2016 sina världsturnéer, tills hälsan inte bär längre. Efter över trettio år i rampljuset, och nyss 61 år fyllda, orkar Marie Fredriksson inte mer.

Att hon ändå gjorde det så länge, måste vara ett litet mirakel. Ett stråk av det där övernaturligt eviga som fyllde hennes sånger med kärlekens mysterium.

Marie Fredriksson var den svenska popmusikens gudinna, och nu flyger hon över ängarna bort från oss.

Expressens musikrecensent Maria Brander minns Marie Fredriksson.

2009 Maries hemliga familjespelning: Roxette-stjärnan överskuggades bara av en annan artist - sonen Oscar

Oscar Bolyos sjöng Lenny Kravitz så mamma inte kunde hålla tårarna tillbaka.