Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Måns naken på häst – kan vara slutet på hans karriär

Det här är Måns Zelmerlöw.
Måns Zelmerlöw på hästryggen. Foto: Youtube/Meds
”Scenen fyller mig ändå med en förvirrad känsla av att slutet är nära – åtminstone för Zelmerlöws karriär”, skriver Maria Brander. Foto: Youtube/Meds
Måns ZelmerlöwFoto: Youtube/Meds
Måns Zelmerlöw i reklamfilmen. Foto: Youtube/Meds

Måns Zelmerlöw naken på en hästrygg.

Se där en bild man omöjligt kan göra osedd.

Det är ju inte direkt en av apokalypsens fyra ryttare som skrittar emot oss, men scenen fyller mig ändå med en förvirrad känsla av att slutet är nära – åtminstone för Zelmerlöws karriär.

Nu är ju mumsige Måns förstås inte ensam kändisman att näcka framför kameran. Precis som varenda kvinnlig sångerska, programledare och tv-meteorolog en gång trodde att det var nödvändigt att vika ut sig, så verkar fenomenet nu ha migrerat till männen och deras muskler.

För Måns Zelmerlöws del började detta redan 2014, då han tog krafttag mot sin ofrivilliga image som Sveriges yngsta gubbe i ”Allsång på Skansen” (som han ledde i svärmorsdrömmig kostym 2011-2013) genom att göra en Miley Cyrus och segla in naken på en rivningskula under QX-galan. Till de flestas förtjusning. 

Men sen bara fortsatte det. Allt från tidningsomslaget till Gay times, till Eurovision 2016 och framgångar i fotboll, har agerat medel för Måns att klä av sig. Han verkar vara mannen som inte kan sluta bjuda på sig själv, och en del av mig har älskat det.

Måns Zelmerlöws rider naken på häst

Zelmerlöw har varit värd en liten eloge för sin självdistans och sitt trivsamma sätt. Den nu aktuella reklamfilmen för ett apoteksbolag är också, med all tydlighet, gjord med glimten i ögat. Hur tar man sig ens upp naken på en häst annars?

Eller jag vet inte det. För motivet tycks å andra sidan vara odödligt förenat med totalt oironiskt storhetsvansinne. Redan 1906 målade den danske konstnären Oscar Matthiesen den tio gånger fem meter stora tavlan ”Skånska dragoner rida till bad” som numera hänger på Ystads militärmuseum, utan att alls velat falla i glömska ens på hundra år. 

Även Rysslands president Vladimir Putin har låtit sig förevigas på hästryggen halvnaken. Men det försöket att signalera styrka landade främst i den skrattretande känslan av att det är något lurt med allt det här. Så även nu.

Zelmerlöw verkar nära internationella popdrömmar

Den talangfulle multibegåvningen Zelmerlöw har främst hyllats för sina programledarinsatser, både i Allsång- och schlagersammanhang, men verkar samtidigt nära internationella popdrömmar som inte riktigt gått i uppfyllelse, ”Heroes” till trots. I det glappet har han istället gjort allt möjligt – lett livsstilsprogram som ingen tittar på, lanserat klädkollektioner och solglasögon, startat sportcenter och appar, och blivit ambassadör (som det numera så högtravande heter) för allt från spelbolag till det nu aktuella apotekstjänsten. 

Det är en vilsenhet som riskerar att straffa sig i en musikvärld där en välslipad image blivit oumbärlig. Måns Zelmerlöw är på många sätt mannen som har allt, men fortsätter han med den här typen av upptåg riskerar han att bli ihågkommen, inte som en skånsk dragon, utan som en mer vältränad motsvarighet till Iprenmannen, vilket förstås inte är helt fel det heller.

Carolas och fler andra artisters plan tvingades ner efter Måns Zelmerlöws bröllop.