Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Det lockar – men låt er inte luras av texten

Danny Saucedo.
Foto: OLLE SPORRONG EXP

Håll i er! För första startfältet i Melodifestivalen 2021 är faktiskt inte så pjåkigt, och troligen innehåller det exakt den obekymrade glädje vi behöver just nu.

Men låt för den sakens skull inte Danny vinna. Hans livsfarliga ”Dandi dansa” skulle ju vara en katastrof i ESC.

En hel nöjesindustri ligger kantrad i skuggan av corona, och det stora vemodet har rullat in över oss i snart ett år nu. Därför pirrar det faktiskt lite extra i hjärtat när det stora Melodifestivalen-skeppet kommer lastat likt en livbåt vid horisonten.

Spektaklet har ju alltid varit något av en arbetsmarknadsåtgärd för artister utan annan egentlig hemvist, men just i år känns dess roll som stödpaket faktiskt berättigad, och tävlingen har inte bara tagit 28 artister under sina vingar, utan även 10 programledare. Räddas det som räddas kan av Nöjessverige!

På det hela taget, så tror jag att vi kommer att falla för de glada låtarna och för mysig nostalgi i kväll. Längtan efter den gamla goda tiden, har gått så långt att det rentav börjat framstå som trivsamt med Christer Björkman som återkommande programledare i sex veckor. Kan han inte riva av den där ”I morgon är en annan dag” också? För det är det väl? Snälla? Och så kan Arvingarna göra ”Eloise” sen.

Fast nu ska de ju tydligen sjunga ”Tänker inte alls gå hem”, en glad sextiotalspoppig dansbandsbagatell som är så fylld med upprorisk längtan efter det numera förbjudna utelivet att texten gränsar till det geniala.

Mindre genial (eller?) är texten till Danny Saucedos ”Dandi dansa”, där rader som ”ta en tugga det är fine, det är livets äppelpaj” har fått mig att mödosamt vilja trycka in skämskudden i båda öronen. Paradoxalt nog är själva låten irriterande medryckande, och faktiskt nynostalgisk. Benjamin Ingrosso längtade musikaliskt till nittiotalet redan i ”Så mycket bättre”, och här tar även Danny en rejäl svängom i Eric Gadds svenskfunkiga ljudbild. 

Men lika lite som vi skulle skicka Eric Gadd till Eurovision, lika lite ska vi skicka Danny. Låt er inte luras av svänget eller den hypnotiserande klistriga ”dumdi-dum, dandi-dans”-texten. Det är lockande, men också mer konstruerat för att generera svenska Spotifyspelningar och uppbokade krogshower, än för att tillfredsställa den breda ESC-publiken som brukar kräva något mer spektakulärt. Inget fel i det egentligen.

Men viktigaste av allt: Danny säger själv uttryckligen att han inte är här för att vinna, och lite mer vinnarskalle än så behöver vi nog ta med oss till Rotterdam.

Därmed är väl den stora uppgörelsen mellan schlagerdivorna Eric Saade och Danny Saucedo att betrakta som inställd. Danny har bestämt sig för att dandidansa i stället inuti en isoleringscell byggd av klottrad kartong. I den riktiga världen hade det kategoriserats som galenskap, men i årets ovanligt eskapistiska Melodifestival känns det som en självklar normalitet.


Maria Brander tippar

Till final: Danny Saucedo ”Dandi dansa”, Arvingarna ”Tänker inte alls gå hem”.

Till andra chansen: Jessica Andersson ”Horizon”, Nathalie Brydolf ”Fingerprintz”.Danny Saucedos ord till Eric Saade inför Melodifestivalen