Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Brander

Lady Gaga stal showen – bland kritiserade vinnare

Ludwig Göransson vann för bästa filmmusik.Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Göranssons nästa projekt är ju faktiskt att skriva musiken till kommande ”Star wars”-serien ”The Mandolorian”.Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Men det var Lady Gaga som stal showen, på en gala dominerad av hårt kritiserade vinnare.Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Lady Gaga på röda mattan.Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Lady Gaga och Bradley Cooper.Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Stjärnorna framförde låten ”Shallow” på scen.Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Svensken Ludwig Göransson må ha blivit historisk i natt när han vann för bästa filmmusik

Men det var Lady Gaga som stal showen, på en gala dominerad av hårt kritiserade vinnare som ”Green book”.

Vann rätt filmer på Oscarsgalan?

Det är kanske svårt att förstå hur betydelsefull Ludwig Göranssons vinst är. Vi har blivit så bortskämda med internationellt prisade artister, att han lätt slentriansorteras i den svenska musikexporten tillsammans med Max Martin. Men det här är inte samma sak som när just Max Martin och Shellback hade vinstchans med ”Can’t stop the feeling” häromåret. Göransson skriver soundtrack, och är numera snarast kollega med legendarer som Ennio Morricone, Hans Zimmer eller varför inte John Williams. Göranssons nästa projekt är ju faktiskt att skriva musiken till kommande ”Star wars”-serien ”The Mandolorian”.

Men trots att det svenska musikgeniet lyckades få en del galauppmärksamhet för sitt tjusiga långa hår i natt, så var det på musikfronten praktiskt taget omöjligt att synas bredvid Lady Gaga. Hon och Bradley Cooper framförde sin hjärtekrossande monsterhit ”Shallow” vid en sobert brun flygel som kontrasterade mot filmparets svarta galakläder. Inte många ögon var torra, och flera hann nog återigen tänka att det inte kan vara superkul att vara Bradley Coopers flickvän just nu. 

 

Också i tacket för just ”Shallow” (bästa sång) levererade Lady Gaga en tårfylld show, som vi knappt skådat sen Gwyneth Paltrow vann för tjugo år sen. Med lyckogråten i halsen, och tårarna glittrande i ansiktet höll sångerskan ett tal om att våga följa sin dröm, och att stå upp igen även om man faller.

Något brandtal från Glenn Close blev det dessvärre inte. Då hon för sjunde gången snuvades på statyetten, och därmed fortfarande är Oscarslös. Ett resultat som många nog kommer att ha invändningar mot i dag. Och då har jag inte ens kommit till de prisade filmerna. För det blev inte de tiofaldigt nominerade kritikerälsklingarna ”The favourite” och ”Roma” som tog hem det. Efter en relativt jämn fördelning av priser slutade det med att sågade ”Bohemian rhapsody” fick flest Oscars, fyra stycken, medan kritiserade ”Green book” fick tre, bland annat bästa film och manus. Reaktionerna på detta har inte direkt varit översvallande i filmvärlden. LA Times kallar bland annat ”Green book” för den värsta Oscarsvinnaren sen ”Crash”, och beskriver segern som avskyvärd. Reaktionerna bottnar i de senaste månadernas rätt omfattande kritik mot feelgoodfilmen:

 

Lady Gaga stal nattens show på Oscarsgalan.Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Redan i höstas väckte Viggo Mortensen skarpa reaktioner när han i ett panelsamtal använde ”n-ordet” för att illustrera hur långt USA kommit i rasismfrågan. Efter premiären kom i synnerhet svarta kritiker att anklaga filmen för ett slags nostalgiskt inlindad mysrasism, och det hela accelererade när pianisten (spelad av Marhershala Ali) Don Shirleys familj bojkottade filmen som de beskrev som falskt ensidig. Bland annat eftersom Shirley och ”Lip” (Mortensens karaktär) inte alls skulle ha varit vänner. Många kom till slut att kategorisera filmen som en ”white savior film” där vita räddar svarta, samtidigt som de senares faktiska erfarenheter av rasism ignoreras.

Inte konstigt att regissören Spike Lee var brutalt syrlig mot valet under galans efterspel.